GEBELİK AŞİSİ NEDİR

Gebelik Aşısı

Gebelik aşısı, normal yollarla hamile kalan bayanların kullanmadığı bir tedavi aracıdır. Bu aşıyı doktorlar tüp bebek tedavisi gören anne adaylarına uygulamaktadırlar. Aşı uygulanmadan önce kadına bir takım testler yapılır ve rahmin durumu incelenir. Bu incelemelerden sonra kadının yaş faktörü de göz önüne alınarak, yapılacak doz belirlenir ve uygulamaya geçilir.

GEBELİK AŞİSİ NEDİR

Tüp bebek tedavisine giren çiftlerin hepsi hemen çocuk sahibi olabilmeyi hayal ederler. Fakat bu tedavilerin hiçbiri size % 100 garanti veremez. Bu tedavinin başarısını arttırmak için aşı faktörü devreye girer ve iyi bir merkezde, doğru dozlarda yapılan tedaviler genelde başarılı sonuç verirler.

Gebelik aşısı aslında bir nevi rahmin iyileştirilmesi ve gebeliğe hazırlanması için kullanılan bir aşıdır. Bu aşı yapılmaya başlandıktan sonra rahim duvarı kalınlaşır ve embriyonun tutunabilmesi için hazır bir zemin haline gelir. En az döllenme, yumurta seçimi ve kaliteli sperm bulmak kadar rahmin duvarının durumu da önemlidir. Rahim duvarı yeterince kalın değilse siz kaliteli yumurta ve spermlere ulaşsanız da tutunma gerçekleşemeyeceği için başarılı bir döllenme elde edemezseniz. İşte tam bu nokta da gebelik aşısı devreye girer ve rahmi istenen seviyelere taşıyarak, hamileliğe hazır hale getirir.

Gebelik Aşısı Tedavisi

Rahmin duvarının kalınlaştırılabilmesi için anne adayından alınan kan örneklerinden, en önemlisi olan bağışıklık sistemi için faydalı olan hücreler ayrıştırılır. Alınan bu hücre yapıları laboratuar ortamında incelenir ve büyütülür. Laboratuar ortamında büyütülen kültür örneği, transfer işlemi olan; yani embriyoların rahme yerleştirilmesi işleminden tam bir gün önce ramine aktarılır. Bu sıvı bazen transferden bir gün önce anneye aktarılır, bazen de transfer günü, transferden önce bu işlem gerçekleştirilir. Gebelik aşısı tedavisi iyi embriyolar elde edildikten sonra, rahmi döllenmeye hazırlamak için tedavi sürecine dahil olan bir aşı desteğidir.

Gebelik Aşısı Nasıl Uygulanır?

Tüp bebek tedavisi başladığı andan itibaren anne adayı her şekilde incelenir. Hamileliğe en uygun olan koşullarda bu transfer gerçekleştirilir. Anneden alınan kan örneğinde ki beyaz monositler ayrıştırılır ve ayrıştırılan bu hücreler özel bir kültür ortamına aktarılarak, sayılarının arttırılması sağlanır. Bu işlemin sonucunda elde edilen sıvıya da gebelik aşısı adı verilir.

Bu işlem gerçekleşirken özel olarak uygulanan hormon ve moleküler takviyelerle sıvının kalitesi arttırılır. Bu sıvı daha sonra transferin yapılacağı gün veya bir gün öncesi annenin rahmine enjekte edilir. Bu sayede embriyo anne rahmine çok daha bir şekilde tutunabilir. Fakat şunu da belirtmekte fayda bulunuyor; bu işlem her anne adayına uygulanmaz. Tüp bebek tedavisinin en başında incelenen anne adayının rahmi eğer hamile kalmaya elverişliyse bu aşıya gerek duyulmaz. Tam tersi durumlarda, eğer rahim içi kalınlığı yeterli değilse, işte o zaman bu uygulama devreye girer.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.