Çocuklar İçin Mutfak Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Anne Sütünün Önemi.
Günümüzde uzman kişiler tarafından yapılan araştırmalar da net bir şekilde gösteriyor ki anne sütünün içerdiği besin değerleri bebekler için büyük önem taşıyor. Çocuk dünyaya geldikten sonra ilk 6 ay boyunca hazır besin yerine mutlaka anne sütünün kullanılması gerektiği konusunda bilgili insanlar açıklamalar yapıyorlar.. Bu yüzden de düzenli emzirme, atlanmadan uygulanması gereken bakım yöntemleri arasında yer alıyor.
Bebek Dünyaya Geldikten Sonraki Çok Önemli “1” Saat..
Doğumdan sonraki 1 saat içinde çocuğun yaşadığı olaylar onun hayatını etkileyebilir. Bu unsurlar arasında süt almak da yer alıyor. Eğer sağlıklı bir şekilde bebeğinizi büyütmek ve yetişkin bir birey haline getirmek istiyorsanız doğumda sonra en geç 1 saat içinde emzirmeyi ihmal etmeyin. Bu şekilde emzirme yaparak bebek için ilk bağışıklık sistemi antikorlarını aktarmış olacaksınız. İlk emzirme sayesinde bebek için gerekli olan besin ve koruyucu maddeler aktarılır.
Emzirme Aralıkları Nasıl Olmalıdır?
Bebek dünyaya ilk geldiği andan itibaren öncelikle kısa aralıklarla sık sık emzirme yapmak gerekmektedir. Daha sonraki günlerde ise günde yaklaşık olarak 2 veya 3 saat aralıkları ile 15 – 20 dakika emzirme yapmanız yeterli olacaktır. Emzirme yaparken çocuğunuzun hangi göğsü kullandığı da oldukça önemlidir. Doktorların tavsiyesine bakacak olursak emzirme sırasında öncelikle bir memeden süt bitene kadar emzirme yapılmalıdır. Daha sonra ise diğer memeye geçilmelidir. Bununla beraber bir sonraki emzirme işlemine başlarken bebek en son hangi göğsü kullandıysa onunla devam etmeniz gerektiği, yapılan araştırmalar arasında yer alıyor. Emme, bildiğiniz gibi yeni dünyaya gelmiş olan çocuklar için refleks olayıdır. İlk defa çocuk sahibi olan kişiler için emzirme sırasında çocuğun boğulacak olduğunu düşünen annelerin sayısı da oldukça fazladır. Fakat unutmayın ki böyle bir durum söz konusu değildir. Eğer çocuğunuz yanlış bir emme hareketi yaparsa yine refleks olarak öksürmeye başlayacak ve durumu düzelecektir. Bebeğinizin rahat bir şekilde emme yapmasını sağlamak için genellikle oturur pozisyonda bebeğinizi kucağınıza tutarak emzirme işlemleri yapmanızı tavsiye ediyoruz. İlk defa anne sütüyle beslenmiş olan bebekler genellikle emzirme sırasında veya kısa bir süre sonra dışkılama yaparlar bu durum endişelenecek bir şey değil aksine oldukça normal bir durumdur.
Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
Bebekler 2 veya 3 aylık olana kadar etrafta bulunmakta olan ses görüntü kirliliği ve ışık gibi faktörler onun rahat bir şekilde emmesine engel olabilir. Siz de elinizden geldiği kadar bu dış etkilerden uzak bölgelerde çocuğunuza süt vermeye çalışırsanız çok daha huzurlu bir şekilde beslenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bebek birkaç ay büyüdükten sonra gece yapılan emme aralıkları arttırılabilir. Yani ışık altında da emzirme yapmaya da başlayabilirsiniz. Fakat yine de mümkün olduğu kadar karanlık ve dış etkilerden uzak bölgelerde emzirme yapmaya dikkat ediniz. Anne sütünü almaya başlayan çocuklar hızlı bir şekilde kilo almaya da başlayacaktır. Bahsetmiş olduğumuz bu durumu bebeğinizin genetik yapısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bebeğinizin doymadığını düşünerek onu zorlamak yerine ne kadar emme yaptığını düzenli aralıklar ile kontrol etmek çok daha doğru bir yöntem olacaktır. Daha sonra edinmiş olduğunuz istatistiksel bilgiler doğrultusunda doktora başvurarak durumun normal olup olmadığı hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer uzun zamandır emzirme yapmanıza rağmen çocuğunuz zayıflarsa mutlaka bir doktor tavsiyesi almanız gerektiğini de söylemek isteriz. Emzirme sırasında çocuğunuzun pozisyonunun önemli olduğundan bahsetmiştik. Emzirme yaparken bebeğin vücut seviyesinin baş seviyesinden daha aşağıda olmasına özen gösteriniz. Aksi takdirde yutkunmakta zorluk çekerek soluk borusuna süt gitmesine sebep olabilirsiniz. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsanız da bebeği yüzüstü yatırarak hafifçe sırtına vurabilirsiniz. Bu pozisyonda durarak soluk borusunda kalan sütün atılması için yardımcı olabilirsiniz.
Emzirmek İçin Zorlamayın
Bu durum ilk defa çocuk sahibi olmuş olan anneler tarafından sık sık karşılaştığımız bir durumdur. Bebeğin yeterince beslenmediğini düşünen kişiler ne yazık ki zorlama yoluyla süt içirmeye çalışabiliyor. Bu yapılan davranış kesinlikle yanlıştır. Eğer bebeğin az süt içtiğini düşünüyorsanız en yakın zamanda doktora başvurarak detaylı bilgi almanız gerekmektedir. Yeni doğan bebekler doğal olarak ilk seferlerde oldukça az miktarda süt emerler ve bırakırlar emmeyi. Annelerin bu sıradaki görevi ise çocuğa sık sık süt vermek olacaktır. Bebekler tek seferde çok fazla süt içmek yerine, az az fakat sık içmeyi tercih ederler. Anneler de buna bağlı olarak hareket ederse ortaya bir sorun çıkmayacaktır. Çalışan anneler için de sık sık emzirme yapmak pek mümkün değildir. Böyle durumlarda ise ilk zamanlarda işten izin almanız ve sürekli olarak bebekle ilgilenmeniz onun sağlığı açısından oldukça doğru bir tercih olacaktır. Aksi takdirde bebek, ihtiyacı olduğu zaman besinleri alamadığı için çeşitli rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalmak zorunda kalabilir.
Bebeğin Sağlıklı Olduğunun Anlaşılması
Bebeklerin günden güne iştah seviyesi değişiklik gösterebilir. Böyle durumlarda ise hasta olduğunu düşünmek hemen ek gıdalar ile takviye yapmak doğru bir adım olamayacaktır. İnsanlar gibi bebeklerde günden günde iştahını azaltıp arttırabilirler. Eğer uzun süre boyunca emzirme seviyesinin azaldığını gözlemleyecek olursanız, işte o zaman doktor tavsiyesi alabilirsiniz. Fakat bir gün gibi kısa bir süre içinde şüpheye düşmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bebek açlıktan dolayı ağlamaya başladıktan sonra da mümkün olan en kısa süre içinde emzirme işlemlerinin yapılması gerekiyor. Bebeklerin kendilerini en aç hissettikleri zaman dilimleri, en iştahlı oldukları anlardır. Çalışan annelerin de bu durum için eve süt bırakıp gitmesi bebek için uygun olacaktır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.