Hamilelikte Burun Tıkanıklığı

Burun Tıkanıklığı ve Hamilelik

Hamile bayanların yaklaşık olarak %30’unda burun tıkanıklıkları meydana geliyor. Bilimsel olarak yapılan araştırmalara göre özellikle hamile bayanlarda bu sorunların meydana gelmesinin oldukça net sebepleri var. Yazımızın devamında burun tıkanıklığına nelerin sebep olduğunu ve uygulanacak tedavi yöntemleri ile ilgili olarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı

Hamilelik Nezlesi Nedir?

Özellikle hamilelik döneminde ortaya çıkmakta olan gebelik nezlesi olarak bilinen durum genel olarak hamile kaldıktan sonra iki ay içerisinde ortaya çıkabilir. Gebelik nezlesi ile karşı karşıya kalan bayanların büyük bir bölümü hamileliğin ilerleyen dönemlerinde çok daha ağır bir şekilde etkilerini görmeye devam ediyor. Burun içerisinde fazla miktarda birikmiş olan kazadan dolayı zaman zaman burun tıkanıklığı meydana gelebilir. Mukozanın birikme sebeplerinden bir tanesi vücudun fazla miktarda ödem toplamasıdır. Doğum yaptıktan sonra vücuttaki bebeğin dışarı çıkması ile beraber fazla ödemler de iki hafta içerisinde tamamen ortadan kalkar. Her ne kadar doğum yaptıktan sonra hamilelik nezlesi ortadan kalkıyor olsa da yine de hamilelik süreci boyunca zararlı etkilerden korunmak için dikkat etmeniz gereken birkaç önemli unsur var. Biz de bugünkü yazımızda sizlere gebelik nezlesine karşı mümkün olduğu kadar temkinli yaklaşmanız için bazı önemli ipuçları vermeye çalışacağız.

Gebelik Nezlesi Neden Olur?

Hamile kaldıktan sonra kadınların vücudunda bulunmakta olan hormonların miktarı ciddi anlamda değişiklik gösterir. Özellikle östrojen ve progesteron hormonunun seviyesi büyük oranda değişiklik gösterdiği için bu hormonların fazla miktarda vücut içerisinde bulunması burun içerisinde bulunan mukozanın şişkin bir hale gelmesine sebep olur. Mukoza, burun içerisinde mikropların tutunmasını sağlayan jelimsi yapı olarak tanımlanabilir. Gebelik sırasında vücutta dolaşmakta olan kan miktarı ve şiddeti de artış gösterdiği için burun içerisinde bulunmakta olan damarlar zaman içerisinde şişmeye başlayabilir. Damarlar şiştikçe etrafında bulunan bölgeleri de kaplayacağı için tıkanıklıkları sebep olur. Eğer hamilelik sürecinde gebelik nezlesi ile karşı karşıya kalıyorsanız ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa kısa süre içerisinde tedavi yöntemlerini uygulayarak bahsetmiş olduğumuz bu olumsuz durumlardan uzak durabilirsiniz.

Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik döneminde meydana gelen burun tıkanıklıklarına sebep olan tek unsurun hamilelik nezlesi olduğundan bahsetmiştik. Eğer gebelik sırasında hamilelik nezlesi meydana gelecek olursa burun içerisinde beyaz olarak görülmekte olan bir akıntı oluşacaktır. Meydana gelen bu akıntı zaman içerisinde burnu sıkıştırmaya ve nefes almanızı zorlaştırmaya başlayacaktır. Buna bağlı olarak genelde kadınların en çok şikâyet ettiği konulardan bir tanesi gece uykularının sürekli olarak bölünüyor olmasıdır. Özellikle hamilelik döneminde gece yeteri kadar uyuyamazsanız, gün içerisinde oldukça stresli bir şekilde hayatınıza devam etmek zorunda kalabilirsiniz. Gebelik nezlesi meydana gelirken ilk önce hapşırma ve öksürme gibi durumlar ortaya çıkar. Bahsetmiş olduğumuz bu belirtiler zaman içerisinde artarak devam edecektir. Kimi insanlarda burun tıkanıklıkları yüksek ateşin meydana gelmesine sebep olabiliyor. Hamilelik döneminde meydana gelen yüksek ateşler için oldukça tehlikeli durumlar meydana getirebilir. Eğer siz de sağlıklı bir şekilde hamilelik sürecine atlatmak ve hamilelik nezlesine uzak durmak istiyorsanız bahsetmiş olduğumuz belirtilerin ortaya çıkması halinde fazla vakit kaybetmeden doktor kontrolünden geçmenizi tavsiye ediyoruz.

Tıkanıklığa Karşı Evde Neler Yapılabilir?

Genel olarak insanların en çok tercih ettiği burun açma metotlarından bir tanesi buhar üfleyen cihazlar oluyor. Her ne kadar bahsetmiş olduğumuz cihazlar kısa süre içerisinde işe yarıyor gibi görünse de aslında sürekli olarak yapay bir şekilde buhar üflediği için akciğerlere zarar verebilir. Eğer mümkün olduğu kadar doğal yollar ile yaşamış olduğunuz problemleri çözüm bulmak istiyorsanız sıcak bir duş alabilir ve banyo içerisinde birikmiş olan su buharına derin bir şekilde içinize çekebilirsiniz. Bahsetmiş olduğumuz bu yöntem sayesinde hem tamamen doğal yollar ile su buharı almış olacak hem de duş ile beraber vücudunuzu rahatlatma fırsatı bulacaksınız. Eczanelerin büyük bir bölümünde bulunmakta olan burun spreyleri İçeride birikmiş olan mukus salgısının çözülmesine yardımcı olur. Reçetesiz olarak temin edebilecek olduğunuz bu ilaçları kullanarak burun tıkanıklığına karşı kısa süre içerisinde çözüm üretebilirsiniz. Bıraktıktan eklenen oluşmasına sebep olan faktörlerden bir tanesi de içerisinde bulunmuş olduğunuz odanın nem oranıdır. Eğer eviniz çok sıcaksa veya yeteri kadar nem almıyorsa, gece yatarken yanınızda mutlaka havayı nemlendirmeye yardımcı olacak araçlar bulundurmaya özen gösterin. Aynı zamanda günlük düzenli olarak yürüyüşler yapmak hem fiziksel olarak çok daha iyi hale gelmenize yardımcı olacağı gibi burun tıkanıklığına karşı da aktif bir şekilde tedavi yöntemi olacaktır. Özellikle sabah saatlerinde ağaçların üretmiş olduğu oksijen miktarı çok daha fazla olduğu için bu saat aralıklarında yürüyüş yapmak vücudunuzun temizlenmesi ve burnunuzun açılması için işe yarayabilir.

Hormon Müdahalesi Yapılmalı Mıdır?

Burun tıkanıklığı her ne kadar büyük bir sorun gibi görünse de aslında hamile bayanların başına gelebilecek olan en küçük problemler arasında sayılmaktadır. Anne adaylarının bazıları burun tıkanıklığı gibi basit durumlarda doktorlar tarafından uygulanmakta olan hormon tedavilerinden faydalanmak istiyor. Unutmayın ki hamilelik süreci boyunca vücut içerisinde bulunmakta olan hormonların dengeli bir şekilde bulunması oldukça önemlidir. Eğer siz sadece burun tıkanıklığı gibi basit bir sebepten dolayı vücudunuzda bulunmakta olan hormonların dengesini değiştirecek bir etki ile karşı karşıya kalırsanız bebeğiniz bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenebilir. Hormon tedavisi ancak hayatı ilişkiler meydana geldiği zaman uygulanması gereken tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Hormon tedavisine almanız için gerekli olan şartlar ancak vücuttaki hormon seviyesini yeterli olmadığı ve düşük yapma riskinin fazla olduğu zamanlarda meydana gelecektir. Burun tıkanıklığına karşı genel olarak evde kendi üretmiş olduğunuz çözümleriyle beraber yaşamış olduğunuz sorunları açmaya çalışmak çok daha faydalı olacaktır.

Hamileyken Burun Spreyi Kullanılır Mı?
Hamileyken kimyasal maddeler içeren birçok ilacı kullanılması bebek için sakıncalı durumlar meydana getirebilir. Fakat burun spreyleri vücut içerisinde girmediği ve sadece mukoza tabakasına etki ettiği için hamilelik süreci boyunca kullanılmasında herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Eğer siz de burun tıkanıklığı sebebiyle geceleri rahat uyuyamıyorsanız ve nefes alma konusunda ciddi anlamda zorluk çekmeye başladıysanız, herhangi bir eczaneden reçetesiz olarak burun spreyi satın alabilir ve düzenli bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Burun spreyleri direkt olarak mukoza tabakasına etki etmeye başladığı için ilk kullanımda bile etki görmeye başlayacaksınız. Tabii ki diğer ürünlerde de olması gerektiği gibi burun spreyi kullanırken de gerekli olan dozu aşmamak önemli. Bahsetmiş olduğumuz unsurlara dikkat ederek hamilelik süreci boyunca meydana gelmiş olan burun tıkanıklarını kendi yöntemleriniz ile tedavi edebilirsiniz. Hamilelik süreci boyunca meydana gelmiş olan burun tıkanıklıkları tamamen hormonların değişmesine bağlı olarak meydana gelebileceği için sağlığınız konusunda endişe etmenize gerek yoktur. Oldukça doğal olan burun tıkanıklığının meydana gelmesi ile ilgili olarak herhangi bir şüpheniz varsa doktorlara giderek çok daha kesin bilgi alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.