Endometrial Hiperplazi (Rahim Duvarı Kalınlaşması)

Endometrial Hiperplazi (Rahim Duvarı Kalınlaşması) Nedir?

Kadınlık hormonu olarak bilinen östrojenin çalışma durumuyla ilişikli olan rahim içi zarının yani endometrialin olağandan daha fazla büyümesine rahim duvarının kalınlaşması anlamına gelen endometrial hiperplazi denir.

Endometrial Hiperplazi (Rahim Duvarı Kalınlaşması)

Endometrial Hiperplazi (Rahim Duvarı Kalınlaşması) Belirtileri Nelerdir?

Östrojen hormonunun çalışması sırasında progestan hormonuyla bir araya gelmemesi sonucunda hücre sayısında artış denilen hiperplazi meydana gelir. Rahim duvarı kalınlığının 7 mm ve üzeri ölçümlerde tanı konulabilir. Bu durumun başlıca sebeplerinden bir tanesi polikistik over hastalığıdır. Polikistik over hastalığı yumurtlamanın olmaması anlamına geliyor. Kadınlık hormonunu salgılayan tümör, obezite, karaciğer hastalığı gibi durumlarda da rahim duvarı kalınlaşması sık görülebilir.

Endometrial hiperplazinin en önemli belirtilerinden bir tanesi adet kanamasının gecikmesidir. Progesteron ile karşılaşmayan kadınlık hormonu(östrojen) rahim duvarını kalınlaştırır. Bu nedenle hastada regl dönemi gecikmeye uğrar. Diğer bir endometrial hiperplazin belirtisi de adet kanamasının normal süresinden daha uzun sürmesidir.

Bu iki belirtinin dışında bazı kadınlarda hiçbir belirtiyle karşılaşılmaz. Ancak yapılan biyopsi ya da ameliyat sonrası tesadüf eseri hastalık anlaşılır.

Endometrial Hiperplazi Çeşitleri Nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1985 yılında hücrelerin durumlarına göre yapılan hiperplazi çeşitlendirmesi hala geçerliliğini korumaktadır. Basit ve kompleks diye ikiye ayrılan rahim duvarı kalınlaşması dediğimiz endomtrial hiperplazi tanısı hücre yapısına göre karar verilir. Basit ve kompleks ayrımı da kendi aralarında atipili ve atipisiz olarak ikiye ayrılır. Bu türlerin ultrason veya muayene sırasında belli olmasına imkan yoktur.

Değişime uğramış hücrelerin görünmeye başladığı Atipili hiperplaziler kanser belirtisi sergilemektedirler. Bu hiperplazilerde kansere dönüşüm oranı %8 ile %29 arasında değişim göstermektedir. Bu da atipili hiperplazinin kanser öncesi durum olduğunu belirtir. Atipili hiperplazi daha çok menopoza girmiş kadınlarda görülür. Atipili hiperplazili bir hastada kansere dönüşüm süresi 3 -4 yıldır.

Atipisiz hiperplazilerde kansere dönüşüm oranı %1 ile %3 arası değişim gösterirken, bu süreç 10 yıla kadar uzamaktadır.

Endometrial Hiperplazi (Rahim Duvarı Kalınlaşması) Tanısı Nasıl Konur?

Patolojik bir inceleme için yapılacak olan rahim içi örneği alma dediğimiz kürtaj ile endometrial hiperplazinin (rahim duvarı kalınlaşmasının) tanısı konabilir. Endometrial hiperplaziden şüphelenilen diğer bir durum da aynı gün içerisinde transvajinal ultrasonografiyle rahim iç tabakasının ölçümlerinde normalden fazla bir kalınlıkla karşılaşılmasındır.

Endometrial Hiperplazi (Rahim Duvarı Kalınlaşması) Tedavisi Nedir?

Endometrial hiperplazinin çeşidinin(atipili, atipisiz) ne olduğuna bakılmasızın tedavi edilmesi gerekmektedir. Obezite sorunu yaşayan kadınların böyle bir durumda acil olarak zayıflaması gerekmektedir. Fakat Rahim duvarı kalınlaşması polikistik overe bağlıysa hastalığın altında oluşan sebepler çok iyi gözlemlenmeli araştırılmalıdır.  Böyle durumlarda tedaviye başlangıçtaki en önemli olay hastanın takiplerinin en detaylı bir biçimde yapılmasıdır. Yapılan takipler sonucu hiperplazide değişim yoksa öncelik olarak cerrahi müdahale edilmelidir. Fakat endometrial hiperplazinin kesin tedavi yönteminin bulunması için hastanın yaşı göz önünde bulundurulmalıdır.

Endometrial hiperplazi çeşidi atipisiz ve hastanın da üreme yaşı devam ediyorsa tıbbi tedaviden yana olunmalıdır. Bu tip hastalarda tanı konması için başta yapılan kürtaj tedavi etkisi de gösterebilir. Genelde üreme çağında olan hastalarda kürtaj ve daha sonrasında 3 ile 6 ay arasında süren ilaç tedavisiyle hastalığın %90’nı silinebilir. Bu evrede çoğu zaman progesteron hormonu ile rahim duvarı kalınlığının eski haline dönmesi beklenir.

Üreme çağını geçmiş, menopoz yaşayan kadınlar içinse en kesin çözüm rahmin alınmasıyla olur. Fakat atipili çeşidi görülen, üreme dönemi devam eden ve menopoza yakın dönemlerini yaşayan kadınlarda ise mutlaka cerrahi yönteme başvurulmalıdır.  Üreme dönemi devam eden ve bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarında ise verilecek kararın çok iyi araştırılıp, düşünülüp verilmesi gerekir. Böyle durumlarda hasta yüksek dozda ilaç tedavisiyle çok iyi takip edilmelidir. Fakat yine de doğumla birlikte rahim alınabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.