Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Hormon seviyelerindeki değişimler menopoz döneminde birtakım belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Menopoz döneminde, son adet görülen tarihten 1 yıl sonra ortaya bazı belirtiler çıkar. Menopoz belirtileri hemen her kadında aynı olsa da şiddeti farklı olabilmektedir. Menopoz, adet görmenin sonlandığı ve doğurganlığın bittiği anlamına gelen bir dönemdir. İşte menopoz döneminde ortaya çıkan belirtiler.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz dönemi her kadının yaşayacağı doğal bir süreçtir. Genellikle 40 – 50 yaşları arasında ortaya çıkar. Bu dönem çoğunlukla adet görülen son tarihten 1 yıl sonra ortaya çıkmaktadır. Menopoz döneminde östrojen hormonu seviyesinde düşüş gözlemlenir. Bu hormon seviyesindeki düşüş ise birtakım duygusal ve fiziksel değişimlere sebep olur. 40 – 50 yaşları arasında adet düzensizlikleri ortaya çıkar. Östrojen hormonundaki düşüş ise menopoz dönemine kadar devam eder. Aşağıda sıralanan menopoz belirtilerini yaşıyor ancak buna rağmen farklı bir hastalıktan şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

  • Adet düzensizliği: Menopoz dönemine girmeden önce yaşanan süreç perimenopoz olarak adlandırılır. Bu dönemde adet görmede düzensizlikler meydana gelir. Adet günleri kısalır ve birkaç ay adet görememe ortaya çıkabilir. Kanama miktarında ve şiddetinde de değişiklikler meydana gelir. İki adet dönemi arasında meydana gelen kanamalar da menopoz belirtileri arasındadır.
  • Sıcak basması: Baş bölgesinden başlayan sıcak basması vücudun diğer taraflarına da yayılarak devam eder. Bu sıcaklık vücudun belli bölgelerinde (özellikle göğüs bölgesinde ve yüzde) kırmızı lekelerin oluşmasına neden olur. Aniden gerçekleşen sıcak basması bir süre sonra kendiliğinden geçer. Sıcak basmasının nedeni östrojen hormonu seviyesindeki düşüştür. Eğer bu düşüş çok şiddetli gerçekleşiyorsa sıcak basması da şiddetli görülür.
  • Halsizlik: Yorgunluk, uyku hali ve halsizlik menopozun erken belirtileri arasında yer alır. Halsizlik bir süre sonra kişide konsantrasyon bozukluğuna da yol açabilmektedir. Bununla birlikte gerginlik, sinir ve stres gibi durumlar da ortaya çıkabilir.
  • Gece terlemesi ve uyku düzensizliği: Uyku esnasında ortaya çıkan sıcak basmaları gece terlemesine neden olur. Bu da uyku düzeninin bozulmasını tetikleyen bir etkendir. Özellikle geceleri uykuya dalma problemi, uyku sırasında aniden uyanma durumu, uykuda dinlenememe gibi problemler ortaya çıkabilir.
  • Kilo problemleri: Hormon seviyelerindeki değişim kilo almaya neden olabilir. Eksilen östrojen hormonu vücutta daha çok miktarda yağın depolanmasına neden olur. Bu da özellikle karın bölgesinde yağlanmayla sonuçlanır. Fazla kilo almamak için spor yapmaya, az kalorili yiyecekler tüketmeye ve ağır gıdalar yememeye özen gösterilmelidir.
  • Duygusal değişimler: Duygusal değişimler menopoz döneminde oldukça rastlanan bir durumdur. Duygusal değişimler çoğunlukla duygu dengesizliği olarak ortaya çıkar. Yani neşeli bir ruh haline sahipken birden bire hüzünlü ve depresif bir ruh haline sahip olmak mümkün olabilir. Bunun nedeni hormonlardaki değişimdir.
  • Cinsel isteksizlik: Bu dönemde östrojen hormonunda olduğu gibi androjen hormonunda da düşüş meydana gelir. Bu da cinsel isteksizliği beraberinde getirir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.