Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur ve Nasıl Önlenir

Çoğu kadının hamilelik dönemi boyunca ya da hamileliğin bir dönemi kabusu olan mide bulantısını önlemek için uygulamanız gerekenler.

Hamilelik belirtilerinden biri olan mide bulantısı bazı kadınlarda hafif seyrederken bazı anne adaylarında oldukça zorlu bir süreç başlatmaktadır. Bu süreci daha hafif atlatabilmek ve mide bulantısını asgari seviyede tutmak için işte uygulamanız gereken yöntemler!

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur ve Nasıl Önlenir

Hamilelikte mide bulantısı gebeliğin 6. haftasında başlar. Çoğunlukla gebeliğin 12. haftasına kadar da devam eder. Bazı kadınlarda mide bulantısı daha uzun sürerken bazı kadınlarda ise hiç ortaya çıkmayabilir. Bunun kesin bir ayırt edici sebebi yoktur. Gebelik belirtilerindeki ve hamilelik süreci boyunca yaşanan değişimlerdeki şiddet her gebelikte farklılık gösterir. Bir kadının farklı iki hamileliği boyunca yaşayacağı deneyimler dahi farklı olabilmektedir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Hamilelikte meydana gelen mide bulantısının nedeni hormon seviyelerindeki değişimlerdir. Gebelik dönemi boyunca Beta HCG hormonu il östrojen hormonu artış gösterirler. Bu hormon değerlerindeki artış ise mide bulantısı yaşanmasına neden olabilir. Hormonal değişimler nedeniyle ortaya çıkan koku hassasiyeti de mide bulantısına yol açan etkenler arasındadır.

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Önlenir?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan mide bulantısı gebeliğin zor geçmesine neden olabilmektedir. Bu mide bulantılarını tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da şiddetini ve sıklığını azaltmak mümkün olmaktadır. Aşağıda sıralanan maddeleri dikkate alarak hamilelikte mide bulantısı durumunu azaltabilirsiniz.

  • Gün içerisinde mutlaka 2,5 – 3 litre su tüketimi yapmaya özen göstermek gerekir. Günlük sıvı ihtiyacını karşılamak mide bulantısını azaltacaktır.
  • Özellikle sabah saatlerinde yaşanan mide bulantısı için yatağın başucunda tuzlu krakerler ve bisküviler bulundurmaya özen gösterin. Yataktan kalkmadan birkaç tane atıştırarak mide bulantısını baskılamak mümkün olacaktır.
  • Gün içerisinde ağır ve yorucu aktiviteler yapmaktan kaçının. Bunun yerine hafif egzersizler, açık hava yürüyüşleri yaparak hafif müzikler dinleyin.
  • Abur cuburdan, yağlı gıdalardan, hazır ve işlenmiş besilerden uzak durmak da mide bulantısını hafifletmek için doğru olacaktır.
    Uykudan uyandıktan sonra kalkmadan önce yavaş hareket etmeye ve aniden kalkmamaya özen gösterin.
  • Gün içerisinde ara öğünler oluşturarak 6 öğün yemek yemeye özen gösterin. Aç kalmamaya ve kuruyemiş, kuru meyve tüketmeye de dikkat etmek gerekir.
  • Yemek yerken çok fazla yememeye özen gösterin.
  • Tarçın, karanfil gibi hoş koku veren baharatlardan faydalanabilirsiniz.
  • Herhangi bir bitki çayı içmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Hamilelikte bitki çayı tüketmek sakıncalı olabilir. Bu sebeple her bitki çayını tüketmemeye özen gösterilmelidir.
  • Mide bulantısını arttırdığını fark ettiğiniz yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin.
  • Su tüketimini yemek esnasında değil, öğünler arasında yapın. Akşamları ise daha az su içmeye özen gösterin.
  • Eğer demir vitamini takviyesi alıyorsanız bu da mide bulantısına neden olabilir. Doktorunuza danışıp kan tahlili yaptırarak demir vitamini kullanmayı bırakabilirsiniz.
  • Eğer mide bulantılarınız her geçen gün şiddetleniyorsa ve hiçbir seçenek fayda etmiyorsa doktorunuzu mutlaka bu durumdan haberdar etmenizi tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.