Bebeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir?

Bebeklerde Tırnak Kesimi

Bebeklerin tırnakları normal insanların tırnaklarına göre daha yumuşak ve kırılgan olsa da daha keskindir. Bebekler genelde kaslarına hakim olamadıkları için yüzlerini çizebilirler. Bu nedenle düzenli bir şekilde tırnakları kesilmelidir. Bebeklerin tırnaklarını kesmek için en uygun olan zaman, sakin oldukları zamanlardır. Sizin de bu sırada dikkatli olmanız gerekmektedir.

Bebeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir?

Bebeklerin tırnakları iki haftada bir uzadığı için düzenli bir şekilde sık sık kesilmelidir. Fakat ayak parmakları daha uzun sürelerde uzadığı için, sık sık kesilmesi gerekmez. Bebeklerin tırnaklarını kesmek için en uygun zaman uyudukları zamandır. Ayrıca, banyodan sonra da tırnaklar yumuşadığı için daha kolay ve rahat bir şekilde de kesebilirsiniz. Bebeğinizin tırnağını keseceğiniz yerin yeterince aydınlık olmasına özen göstermelisiniz ve yalnızca bebekler için üretilmiş tırnak makaslarını kullanmalısınız. Bebekler için üretilen tırnak makasları, tamamen bebeklerin tırnak yapılarına göre ayarlanmaktadır.

Bebeklerin Tırnaklarını Keserken Bilinmesi Gerekenler

Gerekli ortamı hazırladıktan sonra, ilk olarak bebeğinizin ellerini sabit tutmanız gerekmektedir. Bebeğinizin parmak uçlarını bastırarak derisini yanlışlıkla kesmeyi engelleyebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, bebeğinizin tırnaklarını fazla dipten kesmemek. Bebeklerin el tırnaklarını kesmek çok zor bir olay değildir. Bebeğinizin el tırnaklarında genellikle yapısına uygun olması nedeniyle kavisli kesimi, ayak parmaklarında ise düz kesimi tercih etmelisiniz. Özellikle bebeğiniz tırnakları kesiliyorken rahat durmuyor ise yanınızda birinin olması sizin için bir avantaj olabilir.

Bebeklerde Eldiven Takmak Motor Gelişimi Engelleyebilir

Genelde bebeklerin tırnak kesimleri düzenli bir şekilde yapılsa bile ilk aylarda çok fazla eldivenle kapatılmamalıdır. Bebeklerin en çok kullandıkları yerleri elleridir. Bu nedenle eller kapatıldığı zaman bebeğin çevresini algılama aracı da kapatılmış olur ve bebeğin motor gelişimi yavaşlayabilir. Bu durum aynı zamanda bebeğin ayakları için de geçerlidir. Bebeğin ayaklarını sıkan çorap, patik ya da tulumlar bebeğin ayak formunun oluşumunu engelleyebilir.

Bebeklerde Yanlış Tırnak Kesimi

Eğer daha önce bir bebeğin tırnağını kesmediyseniz, bilen bir kişiden yardım almanız gerekmektedir. Bebeklerde yanlış tırnak kesimi kötü sonuçlar doğurabilir. Özellikle, bebeğinizin tırnaklarının sizin tırnaklarınızdan farklı olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Yapılan en büyük hatalardan birisi ise, bebeklerin tırnaklarının normal tırnak makasıyla kesilmesidir. Normal tırnak makasıyla bebek tırnağı kesmek, bebeğin derisini yanlışlıkla kesmenize yol açabilir. Ya da bebeğinizin tırnağına göre büyük geleceği için tırnağı daha dipten keserek bebeğinizin canını fazlasıyla yakmanıza da neden olabilir. Bu nedenle bebeğinizin tırnağını kesmeden önce biraz bilinçlenmenizde fayda var.

Bebekler Yanlış Tırnak Kesimi Sonucu Ne Yapılmalı?

Bazı nedenlerden dolayı bebeklerin tırnakları yanlış kesilebiliyor ve kötü sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu tür durumlarda olası en kötü durum bebeğin tırnağının dipten kesilmesidir. Bu olay bebeğe acı verir ve birkaç gün sürebilir. Maalesef bu durumun çok fazla bir çözümü yoktur ve bu yüzden dikkat edilmesi gereken en önemli nokta budur. Ayrıca yanlışlıkla bebeğinizin derisini keserseniz sakin olarak kanayan yere herhangi bir şeyle baskı uygulayabilirsiniz. Kanama en fazla bir iki dakika içerisinde duracaktır.

Bebeklerin Tırnak Kesiminde Enfeksiyon

Bebeklerin tırnakları yetişkinlere göre daha yumuşak ve esnek olmasına rağmen büyüdükçe sertleşmektedir. El tırnakları kavisli, ayak tırnakları ise düz olarak kesilir. Yanlış kesilmeler sonucunda bebekte tırnak batması veya tırnak kenarı enfeksiyonu görülmektedir. Bu tür durumlarda doktora gidilmesi şarttır. Fakat bu tarz olayları engellemek için ise annenin yeterince bilinçlenmesi ve mümkünse yanında bilir bir kişinin bulunması gerekmektedir. Bebeğin tırnaklarının kesilmesine rağmen ilk 6 hafta bebeğe eldiven giydirilmesi çok faydalıdır. Bu tırnak kesme olayı düzene girene kadar bebeğinizin yüzünü veya gözlerini çizmesine engel olmuş olursunuz.

Bebeklerin Tırnakları Ne Sıklıkla Kesilmelidir?

Nadir de olsa bazı annelerde, ‘’Bebek 40 günü doldurmadan tırnak kesilmez.’’ gibi yanlış bir inanış vardır. Bebeklerin tırnaklarının uzama hızı genelde iki hafta olsa da, bazı bebeklerin tırnakları hızlı uzamaktadır. Bu nedenle her annenin, bebeğin tırnağının uzama hızına göre haftada bir ya da iki kez kesmesi gerekebilir. Bebeklerin tırnaklarının çabuk uzamasını engellemek için diplerden kesmek çok sakıncalıdır. Bebeklerde çok kısa kesilen tırnaklar, diplerde enfeksiyona ya da kanamaya neden olabilir.

Bebeklerde Ayak Tırnakları Nasıl Kesilir?

Bebeklerin ayak tırnakları devamlı çorap ya da patik içerisinde olduğu için, sürtünmeden dolayı çabuk aşınırlar. Genelde ayak tırnakları daha uzun sürede uzadığı için ayda bir kere kesilmektedir. Fakat yine de bir buçuk veya iki haftada bir kontrol edilmesinde yarar vardır. Bebek yürümeye başladığında ise bu kontrol durumu daha sık olmalıdır. Çünkü bebeklerde uzayan ayak tırnakları yürümeyi zorlaştırmaktadır. Genelde bebekler 1 yaşını geçtikten sonra tırnaklarını vücudunun bir parçası olarak görür ve kestirmek istemez. Bu nedenle 1 yaşını geçmiş bebeklerin tırnaklarını kesmek daha zor olacaktır.

Bebeklerde Ayak Tırnağı Kesiminde Bilinmesi Gerekenler

Bebeklerde de dahil olmak üzere ayak tırnakları el tırnaklarına göre daha büyük olmaktadır. Bu nedenle bebeklerin ayak tırnaklarını normal tırnak makasıyla kesmek doğru bir davranış değildir. Bebeklerin ayak tırnaklarını da, aynı el tırnakları gibi bebekler için özel üretilmiş tırnak makaslarıyla kesmek gerekmektedir. Aksi takdirde dipten kesim ya da deri kesimi gerçekleşebilir. Özellikle bebeklerin ayak tırnakları için düz kesim önerilmektedir. Ayak tırnaklarına kavisli (yuvarlak) kesim uygulandığı zaman tırnak batması ya da enfeksiyon görülebilmektedir.

Bebeklerde Tırnak Kesimi Önerileri

  • Yeni doğmuş bebek için tırnak kesimine yaklaşık iki hafta sonra başlanılabilir.
  • Bebeğinizin tırnaklarını keserken birinden yardım alın ve kesinlikle bebeğinizin parmaklarını sıkıca tutun.
  • Bebeğinizi kesim sırasında kucağınıza almanız, bebeğin hareketlerini kontrol altına almanıza yardım edecektir.
  • Bebeğinizin tırnaklarını banyo sırasında kesmek, hem tırnakların daha yumuşak olmasını hem de bebeğinizin rahatlamış olmasını sağlar.
  • Bebekler emzirme sırasında çok gevşemiş ve sakin olurlar. Bu nedenle bebeğinizin tırnaklarını emzirme sırasında ya da sonrasında kesmeniz çok kolay olacaktır.
  • Işığın yeterli olduğu bir ortamda bebeğiniz uyurken de tırnaklarını rahatça kesebilirsiniz.
  • Bebeğinizin tırnaklarını kesinlikle bebekler için tasarlanmış özel tırnak makasları ile kesmelisiniz.
  • Bebeğinizin tırnaklarını kestikten sonra kağıt törpü yardımı ile tırnakların kenarlarının keskinliğini düzeltmelisiniz.
  • Bebeğinizin yaşı biraz daha ilerledikten sonra tırnaklarını sadece törpü ile de düzeltmeniz yeterli olacaktır. Fakat yine de tırnak kenarları keskin kalıyor ve düzeltilmiyor ise eldivenleri kullanmaya devam etmelisiniz.
  • Bebeğinizin el tırnaklarını kavisli (yuvarlak) şekilde, ayak tırnaklarını ise düz kesmelisiniz. Çünkü bebeğinizin ayak tırnağını düz kestiğiniz takdirde bebekte tırnak batması görülebilmektedir.
  • Uzama hızına göre düzenli bir şekilde bebeğinizin el tırnaklarını haftada bir, ayak tırnaklarını ise ayda bir kez kesmeniz yeterlidir.
  • Eğer yanlış tırnak kesmeler sonucu bebeğinizin derisini keserseniz, steril edilmiş gazlı bir bez ile kanayan yere baskı yapın.
  • Tırnak kesme işlemini bebeğinizin sakin ve mutlu olduğu bir zamanda yapmaya özen gösterin.
  • Bebeklerin tırnakları kendiliğinden yırtılabilmektedir. Böyle durumlarda panik olmamalı ve yırtılan tırnağı düzgün bir şekilde keserek düzeltmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.