Çikolata Kisti Belirtileri

Çikolata kisti hamile kalmanıza engel olabilir

Çikolata kisti rahim içi dokusunun yumurtalıklara yerleşmesiyle oluşan kistik bir yapıdır. Zamanla tedavi edilmediğinde fallop tüplerinde tıkanmaya, işlevlerini bozmaya ve döllenmiş embriyonun rahim içine yerleşmesine engel olabilir. Bu yüzden gebe kalamıyorsanız, ağrılı adet dönemleriniz varsa, nedenini bilemediğiniz bağırsak düzensizlikleriniz oluyorsa, ihmal etmeden jinekolojik muayene olmalısınız.

Çikolata Kisti Belirtileri

Rahim içinde bulunan doku gebeliğin gerçekleşmemesi halinde, adet kanaması olarak dışarıya atılmaktadır. Rahim içi dokusu olan endometrium normal koşullarda rahim içinde bulunur. Fakat dokunun rahim dışına yerleşmesi durumunda endometriozis denilen rahatsızlık meydana gelir. Üreme çağındaki herkeste görülebilen bu rahatsızlık, yumurtalıklarda, döl yatağında, fallop tüplerinde, bağırsakların yüzeyinde, rahim arkasında, karın zarının üstünde ortaya çıkabilir. Endometriozis en fazla yumurtalıklarda görülmekte ve burada oluşan kistik yapılara da çikolata kisti adı verilmektedir. Toplumda her on kadından ikisinin etkilendiği bu sorun, çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir.

Çikolata kisti denilen oluşumlarda her ay rahim içi dokusunun davranışları görülür. Her ay kalınlaşarak dökülen kist içeriğindeki sıvı koyu kahve renkte, görünümü erimiş çikolataya benzer şekildedir. Tedavi edilmediği takdirde çevredeki dokularda yapışıklıklara sebep olabilir. Ağrılı adet kanamaları gibi etkilerle kadınlarda olumsuzlukların yaşanmasına yol açar. Bunun dışında çikolata kistinin neden olduğu başka belirtilerde bulunmaktadır. Bu belirtilerin olması halinde, mutlaka jinekoloji uzmanına gidilerek gereken tetkiklerin yapılmasını ve tedaviye başlanmasını tavsiye ederiz.

Çikolata kisti belirtileri nelerdir?

Yumurtalıklarda oluşan çikolata kistinin en belirgin belirtisi adet kanamasından önce başlayan ağrının, adet kanaması sırasında şiddetini arttırmasıdır.

  • Hastada belirgin derecede yorgunluk hissinin olması ve sırta vuran ağrı hissi
  • Adet kanaması sırasında ishal ya da kabızlık gibi bağırsak sorunlarının oluşması
  • Bağırsak hareketlerinde dikkat çekici düzensizlik olması
  • Özellikle bel ve kasın bölgesinde ağrı oluşması
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı çekilmesi
  • Bacaklara kadar vuran ağrıların olması
  • Kısırlık sorununun bulunması
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Dışkıda ve idrarda kan görülmesi
  • Daha sık idrara çıkma isteğinin oluşması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Çikolata kisti belirtileri her hastada farklı şekillerde görülebilir. Bazı hastalarda hafif şiddette olan belirtiler, bazılarında dayanılmaz şekilde ağrılı olabilir. Hatta hastaların bir kısmında çikolata kisti hiç belirti vermeden gelişim gösterebilir. Bu nedenle kadınlarda ağrı olması, her şey düzenli olmasına rağmen gebe kalmakta zorluk çekilmesi, yapışıklık yani adezyon gibi sorunların bulunması halinde, çikolata kistinden şüphe edilmelidir. Jinekolojik muayene, kan testleri, vajinal ultrasonografi tetkikleri yapılarak, tanı konulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

Çikolata kisti belirtileri ne zaman ortaya çıkar?
Çikolata kistinin gelişimi dört evre şeklinde değerlendirilir. Çikolata kistinin belirtilerinin en şiddetli olduğu evre ise, dördüncü evredir. Hastalar kistin bu evrede olması halinde oldukça şiddetli ağrılara maruz kalırlar. Hastalar 35 yaşın üzerinde olursa ya da gebelik elde etme sırasında çikolata kisti tespit edilirse, yapılacak patolojik inceleme sonucunda kistin kesin tanısı yapılabilir. Son evreye gelen çikolata kistlerinin boyutları da 3-4 cm kadar olur. Ayrıca karın bölgesindeki yapışıklıklar da artar.

Çikolata kisti tedavi edilmediğinde ne olur?
Bu kistlerin tedavi edilmemesi halinde, olası embriyo gelişimi olumsuz şekilde etkilenir. Bu etkiyle embriyonun rahim içine tutunması zor olur, hatta engellenir. Bunun dışında spermler canlılığını yitirir, kadının yumurtalık fonksiyonları bozulur. Bu yüzden kadında kısırlık etkisi görülür. Yumurtalıklarda gelişen bu kistler tedavi edilmediği takdirde, yumurtalığın işlevleri bozulur, ayrıca kadının yumurtalık rezervine de olumsuz etki yapar. Eğer yumurtalık içindeki çikolata kistleri temizlenmezse, yumurtalığın alınması gerekebilir. Çikolata kisti ilk evrede teşhis edildiğinde, ilaç kullanımıyla, doğum kontrol haplarıyla kontrol altına alınabilir. Tedaviler sayesinde hormonlar baskılandığı için, kistin lezyonlarında gerileme olur. Bu etkiyle çikolata kisti küçülmeye başlar.

Çikolata kisti oluşumunda kimler risk altındadır?
Çikolata kistleri kadınları oldukça fazla etkiler. Üreme çağında olan kadınlarda yaklaşık olarak % 5 oranında bu kistler görülür. Özellikle ağrılı adet kanamaları olan, uygulanan tedavilere yanıt vermeyen, yaşları 30-40 arasında olan kadınlarda bu risk % 20-25 oranına yükselir. Kısırlık sorunu çeken kadınlarda da % 40 oranında çikolata kisti tespit edilir. Genetik olarak ta kistlerin etkili olduğu görülmüştür. Özellikle annesinde çikolata kisti olan kadınlar, diğer kadınlara göre 6-7 kat daha fazla risk altındadır. Adet dönemi ağrıları şiddetli olan kadınlarda diğerlerine göre 4-6 kat fazla risk taşırlar.

Çikolata kisti kanser yapar mı?
Bu kistler genellikle tek yumurtalıkta oluşur. Çok nadir iki yumurtalığı birden etkiler. Yumurtalıkta kist tespiti yapıldığında, düşük olasılıkla yumurtalık kanseri oluşabilir. Ancak buna rağmen çikolata kistinin kansere yol açtığını söylemek mümkün değildir. Çikolata kisti hastaları arasında yapılan araştırmalarda sadece % 1-2 oranında kanser tespiti yapılmıştır. Sonuçta çikolata kistinin yumurtalık kanseri üzerinde etkili olmadığı konusunda bilimsel veriler elde edilmiştir. Yumurtalık kanseri ve çikolata kisti arasında bağlantı bulunamamıştır. Kanser genellikle genetik etkenlerden, çevresel etkenlerden dolayı oluşabilir.

Benzer Konular:

Çikolata Kisti Nedir, Tedavisi Nasıl Olur?

Yumurtalık Kistleri Çeşitleri, Sebepleri ve Belirtileri

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.