Bebeklerde Pişik Nasıl Engellenir?

Bebeklerde Pişik

Bebeklerin özellikle be kullanmalarından dolayı meydana gelen pişik olayı bebekleri bir hayli rahatsız etmektedir. Pişik sorunu olan bebekler sürekli olarak huysuzlanırlar.  Bu durum da dolay olarak bakımını yapan kişiyi ve özellikle anneyi oldukça tedirgin eden bir durumdur.

Bebeklerde Pişik Nasıl Engellenir?

Bebeklerde Pişik Nasıl Meydana Gelir

Bebeklerde pişik oluşumu genellikle 5 ile 12 ay aralığında çok daha fazla meydana gelmektedir. Pişik oluşumuna candida albicans adı verilen mantar türü sebep olmaktadır. Bu bakteri daha çok nemli, dışkı ve idrar bulunan yerlerde meydana gelmektedir. Bu yüzden de bebeklerde özellikle alt kısımlarda sıklıkla meydana gelebilmektedir.  Meydana gelen bu tahrişler bebeklerin alt kısımlarında kızarıklıklar meydana getirmektedir. Bu kızarıklıklar bebeğe acı vererek huzursuz olmalarına sebep olmaktadır. Bebeğin alt kısmının ıslak ya da nemli olması pişiği meydana getiren bu mantar türünün daha fazla çoğalmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden de bebeğin nem dengesini iyi ayarlamak oldukça önem teşkil etmektedir. Eskilerden bu güne kadar bebeğin alt bölgesini kuru tutmak adına farklı yöntemler denenmiştir. Günümüzde pişik oluşumunu engellemek adına birçok farklı krem, sprey ve pudra gibi eşyalar üretilmiştir.

Bebeklerde Pişik Hangi Sebeplerden Dolayı Meydana Gelir?

Bebeklerde pişik oluşumuna sebep olan en önemli faktör birçok kişinin de bildiği gibi bebek bezlerinin kullanımıdır. Bebek bezleri bebeğin alt bölgesinin hava almasını önlediğinden dolayı pişik oluşumuna sebep olmaktadır. Ayrıca sızdırma durumunu önlemek adına içerisinde elbette ki naylon karışımları da bulunmaktadır. Naylon karışımları bebeğin cildinin hava ile temasını daha da fazla engellediğinden dolayı pişik oluşumunu daha fazla artırmaktadır. Bebeğin pişik olmaması için hava alması oldukça önemli bir çözümdür. Hava almayan bir vücut yüzeyi terleyerek tahriş olur ve bu durumda beraberinde pişiği meydana getir. Bebeklerin vücudunda kullanılan malzemelerin kesinlikle çok dikkatli seçilmesi gerekmektedir. Naylon karışımları bebeklerin vücudunda zararlar meydana getirmektedir. Bu yüzden de pamuklu ürünleri tercih etmekte her zaman için büyük ölçüde yarar vardır. Bebeklerin pişik olmalarına sebep olan nedenlerden bir diğeri ise altları temizlenirken kullanılan ürünlerin meydana getirdiği sonuçlardır.

Özellikle altlarının silinmesi için kullanılan ıslak mendillerin içerisinde bulunan kimyasal maddeler bebeğin cildine zarar verebilmektedir. Zira bebeklerin cildi oldukça hassastır ve ciltlerine temas edecek her türlü maddeden kolaylıkla etkilenebilirler. Bebeklerin altları temizlenirken kullanılacak olan ıslak mendillerin kesinlikle oldukça yumuşak olması gerekmektedir. Ayrıca içersine bulunan kimyasal maddelere de oldukça dikkat edilmesinde yarar vardır. Sert ıslak mendiller bebeklerin cildinin tahriş olmasına sebep olmaktadır. Ayrıca içerisinde çok fazla sabun türevi maddelerin bulunması da bebeğin cildinin kuruyarak tahriş olmasını sağlayabilmektedir.  Bu yüzden silindikten sonra bebeğin cildinin nem dengesinin sağlanması adın kullanılacak kremler oldukça büyük önem arz etmektedir.  Bebeklerin cildinde meydana gelen pişiklerin bir diğer sebebi de içerisinde naylon karışımı bulunan kıyafetlerin giydirilmesidir. Bebeğin cildine temas eden naylon karışımı içeren kıyafetler bebeğin cildinin hava almasına engel olur. Bebeğin cildi ava ile temas edemediğinden dolayı terler ve tahriş olur. Bunun sonucunda da pişikler meydana gelir. Bir diğer önemli etken de bebeklerin kıyafetlerini yıkama şeklidir. İyi durulanmamış kıyafetlerde ki sabun ya da deterjan kalıntıları da bebeklerin cildinde pişik oluşumuna sebep olmaktadır. Bu yüzden de bebeklerin kıyafetleri özenle yıkanmalıdır. Durulanmaları konusunda oldukça dikkat edilmelidir ve yeterince iyi durulandığından kesinlikle emin olunmalıdır. Ayrıca içerisinde parfüm olan deterjanlar da bebeklerin cildine olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu deterjanların bebeklerin kıyafetlerini yıkarken kullanılmaması gerekmektedir.  Aksi halde bebeklerin cildinin tahriş olması gözlenebilir hatta bu durum yalnızca da pişikle son bulmaya bilir.  Yine pişik oluşumuna sebep olan etkenlerden bir diğeri ise bebeğin anne sütünden hazır gıdalara geçiş dönemidir. Bu dönemde bebeklerin beslenme şekilleri değiştiğinden dolayı dışkılamaları da bir takım farklılıklar göstermektedir. Özellikle bu beslenme değişikliği bebeklerde ishal sorununu da beraberinde getirmişse pişik oluşumu daha fazla olabilmektedir.  Tüm bunların yanında bebeklerin diş çıkarması, antibiyotik tedavi görmesi gibi durumlar da bebeğin pişik olmasını hızlandıran etkenler arasında yer almaktadır.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçirilir?

Bebeklerde pişik oluşumu hemen her bebeğin başına gelen bir olaydır. Bebekleri oldukça huzursuz ve tedirgin eder. Doktor tavsiyesinde pişik oluşumunu gidermek adına pişik kremleri kullanıla bilmektedir. Ancak bu kremlerin kullanımında kesinlikle bebeğin altının kuru ve temiz olması gerekmektedir. Ayrıca bebeğin altının nem dengesi iyi bir şekilde sağlanmalıdır. Bebeğin altını değiştirirken de mümkünse ıslak mendil kullanmak yerine yıkamak çok daha iyi olmaktadır. Çünkü ıslak mendil içerisinde bulunan sabun türevleri bebeğin cildinde tahrişe yol açabilir. Bebeğin altının mümkün olduğunca yıkanması oldukça doğru olmaktadır. Yapılması gereken başka önemli bir durum da bebeğin altının ara da bir düzenli olarak havalandırılmasıdır. Sürekli bezin içerisinde bebeğin vücudu havasız kalmaktadır.  Yine bu durum da bebeğin pişik olası için elverişli ortamı hazırlamaktadır. Bebeğin bezi çıkarılarak arada bir havalandırılması bebeği de oldukça rahatlatacak ve mutlu edecektir. Pişik oluşumuna sebebiyet vermemek adına bebeğin çamaşırlarının da onlar içi özel olarak üretilmiş deterjanlar ile yıkanmasında büyük ölçüde yarar vardır.  Eğer pişik oluşumu oldukça artmışsa ve bu durum bebeği oldukça rahatsız ediyorsa bebeğin altı öncelikle temizce yıkanmalıdır. Ardından iyice kurulanarak pişik kremleri sürülmelidir. Eğer bebeğin cildi sürekli olarak nemleniyor ise bebek pudraları kullanmakta da büyük ölçüde yarar vardır. Önemli bir diğer konu ise bebeğin bezi tam anlamıyla dolana kadar bebeğin altında bekletilmesidir. Bebeğin bezi kesinlikle ihmal edilmemelidir. 

Pişik oluşumuna sebep olan mantarlar en çok bu tür ortamları severler. Bu yüzden de eğer bebek altını çok çabuk doldurmuyorsa bile bez sürekli olarak altında bırakılmamalıdır.  Pişik oluşumundan sonra yapılabilecek en güzel yöntem bebeğin altı temizlendikten ve gerekli pişik kremleri sürüldükten sonra bir müddet altı açık şekilde bekletilmesidir. Böylelikle iyileşme süreci daha da kısalacaktır. Krem uygulaması yapıldıktan hemen sonra bezin bağlanması nemlenme hızını artırarak iyileşme sürecini uzatabilmektedir. Eğer bez bağlamak gerekiyorsa bile pişik kreminden sonra mutlaka bebek pudrası sürülerek bebeğin altının kuru bir şekilde kalması sağlanmalıdır.  Ayrıca annenin beslenme şekli de bebeklerde pişik oluşumuna sebep olan faktörler arasında yer almaktadır. Bu yüzden de annenin yediği besinlere dikkat etmesi gerekmektedir. Eğer anne antibiyotik tedavisi görüyorsa bebekte anne sütünden dolayı bundan etkilenir ve pişik oluşumu gözlemlene bilir.

Bebeklerin dışkılama ve idrar yapma şekli de pişik oluşumunu etkileyen başka faktörlerdir. Normal bebeklerin idrarları açık sarı veya renksiz olmaktadır. Susuz kalmış bebeklerin idrarları koyu sarı veya açık pembe renginde olabilmektedir. Bu tür idrarların pH değeri daha küçük olacağından ve içerisinde ki asit miktarı daha fazla olacağından dolayı pişik oluşma ihtimali daha fazla olmaktadır. Bunun çözümü olarak ta kesinlikle bebeklerin yeterince su alması sağlanmalıdır. Annelerin buna özenle dikkat etmesi ve bebeği idrar renginin tekrar normal hale dönene kadar yeterince susuzluğun gittiğine emin olması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.