Adet Dönemi Neden Gecikir?
Spiral ile gebe kalınır mı?
Spiral dış gebeliği yarı yarıya azaltan bir uygulamadır. Ancak spiral ile gebe kalınırsa, dış gebelik oluşma riski daha fazla olur. Bu nedenle spiralle korunan kadınların adet gecikmesi olduğun zaman, ilk olarak dış gebelik araştırılmalıdır. Spiral takılıyken gebelik oluşursa, kadın gebeliği sürdürmek isterse, spiral mutlaka çıkarılmalıdır. Çünkü spiralin rahimde kalması septik şok ve enfeksiyon riski oluşturur. Spiralle gebe kalındığı zaman, müdahale yapılmadığı takdirde % 50 düşük riski de bulunmaktadır. Ancak gebelik devam ederse, bebekte bir anomali riski olmaz.
Doğum kontrol yöntemi olarak dünyada en fazla tercih edilen spiral yani rahim içi araç (RİA), korunmayı iki şekilde sağlamaktadır. Bir yandan spermleri öldürerek tüplere geçmesini engellenmekte, bir yandan da ilk aşamayı aşan ve tüplerde yumurtayla döllenen embriyonun rahme yerleşmesine engel olmaktadır. Spiralin işlevi sadece istenmeyen gebeliği önlemesidir. Nadiren rahim içi yapışıklıklarının önlenmesi içinde kullanılabilir.
Spiral yapı itibarıyla genellikle T şeklinde ve plastik alt yapıya bakır tel sarılmış şekildedir. Alt ucunda sarkan ipi vardır. İp spiralin kontrolünü ve çıkarılmasını sağlar. Polietilen gövde üzeri baryum sülfatla kaplı spiraller en fazla kullanılanlardır. Bakır sülfat kullanımı, röntgen çekiminde spiralin görüntülenmesini sağlamak içindir. Bazen bunun yerine progesteron hormonu kullanılır. Bu tür spiraller kanamayı azaltan etkiye sahiptir. Diğer türdeki spiraller kullanıldıktan itibaren 3-4 ay kadar adet kanamasının artmasına neden olur. Fakat progesteron hormonu bulunan spirallerin fiyatı daha yüksektir. Spiral takıldığında, bunu yabancı bir madde olarak algılayan vücut burada enflamasyona yol açar. Böylece spirale kadar ulaşan spermler etkisizleşir ve gebelik olanaksız hale gelir.
Spiral ne kadar süre korur?
Spiralin koruyucu etkisi rahme takıldığı anda başlar. Koruyucu etkisi rahimden çıkarılmasıyla son bulur. Spiralin koruyuculuk süresi değişebilir. Uzmanlar bu süreyi 5-10 yıl olarak öngörse de, garanti olması açısından 5 yıllık süreyi uygun görürler. Spiralin koruyucu etkisi % 100 değildir. % 1 oranında gebe kalma riski bulunmaktadır.
Spiral kimlere uygulanır?
Spiral ne zaman uygulanmaz?
Spiral enfeksiyonlara yatkınlığı arttıran bir uygulamadır. Bu nedenle spiral takılacak kişiler özenle belirlenmelidir.
Spiral ne zamana uygulanır?
Spiral takılmadan önce kadının jinekolojik muayeneden geçirilmesi gerekir. Bu muayene sırasında kadın enfeksiyonlar bakımından değerlendirilir. Uygun olduğu takdirde spiral takma için bir gün tespit edilir. Genellikle de adet kanamasının olduğu günler tercih edilir. Kanamanın başında, ortasında, bittikten 1-2 gün sonra spiral takılması uygundur. Kadının gebe olmadığının da kesin olarak belirlenmesi gerekir.
Spiral takma hem zor değildir, hem de ağrıya yol açmaz. Nadiren spiral takılırken anestezi uygulanır. Bu işlemden önce kadının ağrı kesici içmesi, sonradan oluşacak krampların azaltılmasına yardımcı olur. Bazen spiral uygulaması sonrasında enfeksiyon riskine karşılık antibiyotik kullanılabilir. Spiral takılırken, spekulum kullanılarak serviks görünür duruma getirilir. Daha sonra antiseptik solüsyonla bölge temizlenir. Serviks tenekulum denilen aletle çekilerek, uterus düzleştirilir. Histerometri adındaki aletle rahim boyu ölçümü yapılır. Aplikatör tüpteki spiral rahim ağzından geçirilerek, rahim tepesine ulaşacak şekilde itilir. Histerometri ile ölçüm yapılarak, spiralin tepe noktasından arkaya ve öne gitmesi önlenir. Tüpün içindeki piston itilerek, spiral çıkarılır ve tüpte dışarıya alınır. Spiral rahim içine yerleştirilmiştir. İpi rahimden 1 cm kadar dışarıda kalacak şekilde ayarlama yapılır. Bu işlemlerin ardından ultrasonla spiralin bulunduğu yerin kontrolü de yapılır.
Spiral uygulamasında sonra ne yapılmalı?
Spiral takıldığında kramp tarzında ağrılar hissedilebilir. Bu beklenen bir durumdur. Ancak kadınların büyük bir bölümü spirale hızlı bir uyum sağlar. Adet kanamaları başlangıçta ağrılı ve fazla miktarda olabilir. Bu yakınmalar birkaç ayda düzelir. Progesteron hormonu içeren bir spiral kullanıldıysa, bu etkiler görülmeyebilir. Bazı kadınlarda 8-10 gün süreyle lekelenme gibi kanamalarda olabilir. Kadınların spiralden sonra gördükleri ilk adet kanamasının ardından jinekolojik muayeneden geçmesi gerekir. Kontrolde spiral konumu, enfeksiyon varlığı gibi değerlendirmeler yapılır. Bundan sonraki kontroller yılda bir defa yapılabilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.