Bebeklerde Güneş Yanıklarını Önleme Yolları

Bebeklerde Güneş Yanıkları

Bebekler ile yetişkinlerin cilt tipleri oldukça farklılık göstermektedir. Bebeklerinki hem daha narin hem de daha ince olmaktadır. Bebeklerin cilt yapılarının farklılık göstermesinden dolayı daha çabuk tahriş olarak hasar almaları dikkatleri çeker. Yetişkin olan bireylerde koyu tenliler her ne kadar beyaz tenlilere göre daha az tahriş olsa bile bu durum bebeklerde geçerli değildir.

Bebeklerde Güneş Yanıklarını Önleme Yolları

Bebeklerin esmer olanları dahil güneş yanıklarından etkilenmektedir. Bebekler hangi cilt tipinde olursa olsun güneş yanıklarından etkilenecek olmalarından dolayı dışarıya çıkılmadan önce bebek bedenlerine uygun güneş kremleri sürmek de oldukça fayda olacaktır. Her ne kadar aile bireyleri bebeklerin sadece güneşin direk ışınlarına maruz kaldıkları an zarar gördüklerine inanıyor olsa bile bu durum aslında öyle değildir. Görünür olan ışınların etkisi ne kadar fazla olsa bile görünmeyen ışınlar kadar olmamaktadır. En büyük zararları veren ışınlar görünmez yapıda olan ultraviyole ışınları olmaktadır. Güneşin tam tepede olan günlerden ziyade hafif esintili olan günlerde daha çok çocuklar maruz kalmaktadır. Havanın hafif esiyor diye düşünüldüğü günler bebekler daha çok dışarıda tutulacaktır. Bu da bebeklerin ışınlardan daha fazla etkilenmelerine neden olacaktır. Bebekleri hem güneş yanıklarından korumak, hem bunları durdurmak, hem de bebeklerin mutlu ve güvenli olmasını sağlamak için de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

Bebekler için sağlıklı bir ortam oluşturmak oldukça şarttır. Oldukça hassas ve narin cildi olan bebeklerin en büyük zarar gördükleri şey her zaman güneş ışınlarından olmaktadır. Bu yüzden güneş ışınlarına maruz olan bebekler için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Ebeveynlerin alması gereken önlemlerin neler olduğuna bakılacak olunursa;

  • Bebeklerin en hassas oldukları dönemler ilk altı ay olmaktadır. Bu yüzden bebeklerin ilk altı aylık dönemleri içinde sıcak çarpması gibi durumların meydana gelmesi nedeni ile doğrudan ya da dolaylı olarak gelen güneş ışınlarından uzak tutulması sağlanmalıdır. Güneş ışınlarının tam hakim olduğu sabah on ile öğlen iki aralarında mümkün olduğu sürece bebeklerin balkona dahi çıkarılmamasına dikkat etmek gerekir.
  • Bebekler dışarı çıkarıldıkları ya da balkona çıkarıldıkları zaman mümkün olduğu sürece gölge kısımlarda tutulması gerekir. Dışarı çıkıldığı zamanlarda bir ağaç, plaj tarzında şemsiyeler, bebek arabaları üzerinde bulunan gölgelikler gibi yapıların arka kısımlarında tutulması gerekir. Fakat her ne kadar bunlar kullanılıyor olsa bile yansıtıcı yüzeyler olmalarından dolayı sadece ışınların yüzde elli oranlarda azalmasını sağlar. Bundan dolayı böyle yapıların arka kısımlarına bebekleri saklamak yerine güneş ışınlarının hakim olduğu zaman dilimlerinde sadece evlerde tutmakta fayda var.
  • Bebekler için ilk altı aylık zaman dilimlerinde şapka, kıyafet ya da üzerinde gölgede tutulan yapılardan açık kalan kısımlarında güneş kremi uygulamak oldukça mantıklı olacaktır. Bebeklerin kıyafetlerden gözüken kısımlarından tutun,  derilerinin yüz kısımlarının, ellerinin iç ve dış kısımları, boyunlarının sırt kısımları, kulak uçlarından ayak tepelerine kadar birçok bölgelerini korumak adına kremlerin kullanılması uygun olacaktır.
  • Bebekleri dışarı çıkarmadan ortalama on beş ve otuz dakika arasında koruma işlemlerinin yapılması gerekir. Kremin tam olarak bedene geçmesi için bu kadar zaman gerekli olacaktır. En kaliteli kremleri kullanırken dahi dikkat  edilmesi gereken noktalara dikkat etmek gerekir. Çünkü hangi krem olursa olsun en dayanıklı olanları dahi su içinde bedenler üzerindeki etkisi geçecektir. Bebekler su içine girecek olursa kremlerin bir buçuk ve iki saat kadar bir süre geçmeden tekrar olarak uygulanması da gerekecektir. Krem kullanırken ciltlere uyum sağlaması için hem kullanım hem de cilt tipi talimatlarını dikkatli bir şekilde incelemek de gerekecektir.

Bebeklerin hassasiyetleri cilt tiplerine göre de değişiklik göstermektedir. Büyüklerde olduğu gibi bebeklerde de koyu ten rengine sahip bebekler beyazlara göre daha az hassasiyet gösterecektir. Fakat buna rağmen tüm bebekler gibi koyu ten rengine sahip bebekler de güneş yanığı ya da buna bağlı olarak gelişen cilt bozuklukları hakkında risk altında olmaktadır. İlerleyen yaşlarda meydana gelen cilt bozuklukları dahi çocukluk zamanlarında meydana gelen durumlardan olabileceği dikkatleri çekmektedir. Bu yüzden her ten rengine olan bebekleri belirli yaş evrelerini atlatana kadar güneş yanıklarından korumak gerekir. Tabi ki güneş yanıkları da ciltlerde diğer yanıklar gibi farklı etkiler yaratmasına neden olur. Gözlenen etkilerin neler olduğuna bakılacak olursa;

  • Deri kızaracaktır.
  • Deri üzerinde belirsiz kırmızı farklı benekler oluşabilir.
  • Deri normale oranla daha sıcak olacaktır.
  • Daha ağır olan vakalarda oluşan durumlarda kabarcıklaşma
  • Ateşin çıkması
  • Titreme gibi durumlar
  • Baş kısımlarında oluşan ağrılar
  • Genel bir hastalık gibi değişik hisler meydana gelebilir.
  • Ve deriler ve yanan yerlerin belirli noktalarında ciddi anlamda ağrılar meydana gelebilecektir.

Böyle durumların meydana gelmesini önlemek için bebeklere özel tedbirlerin alınması da gerekecektir. Bunlara rağmen bebeklerin güneş yanıklarına maruz kalmaları sadece bu belirtiler ile meydana gelmez. Bazı bebeklerin beden yapılarına göre reaksiyon göstermeyen alternatifleri de olabilir. Maruz kalan bebeklerde belki de yıllar boyu en ufak belirtiler gözlenmeyebilir. Fakat ilerleyen zamanlarda bebeklerin ciltleri üzerinde maruz kalınan yanıkların etkileri, bebeklerin çocukluk dönemlerini de atlattıkları yıllar içinde ciltlerin kırışması, sertleşmesi, çillenme ya da en kötü nedenlerden biri olan kansere bile maruz kalınmasına neden olabilir. Bu durum bebeklerin hafif esintili zamanlarda güneş ışınlarına kalması ile dahi oluşabilecek etkiler olmaktadır. Tabi ki bu durumlarda kullanılan ilaçlara da bir hayli dikkat etmek de fayda olacaktır. İlaçların bazıları, güneş ışınlarına karşı farklı yapıda olan cilt reaksiyonlarına da neden olabilir. Bazı tıbbi durumlar incelenecek olduğu zaman bebeklerin ciltlerine güneşe karşı daha hassas olması ile dikkatleri çeker.

Güneş Yanıklarından Kurtulmanın Tedavi Yolları

Bebeklerde olan güneş yanıkları için kurulmak adına farklı tedavi yollar da bulunmaktadır. Bunların erken teşhis edilmesi ve dikkatli bir şekilde uygulanması cilt yanıklarından kurtulma gibi durumlara etki edecektir. Bunların neler olduğuna bakılacak olursa;

  • Bebeklerde meydana gelen güneş yanıkları güneşe mağdur kalmanın ortalama olarak sekiz ve on iki saat sonra meydana gelmesi dikkatleri çekmektedir. Bu yüzden bebeklerin ilk gün içinde sadece ağrı ya da sancı çekmelerine neden olacaktır. Eğer çocuklarda oluşan güneş yanıkları sadece kırmızı yapıda olan benekler ya da acılı durumda ise bunlar evde de rahat bir şekilde tedavi edilebilir. Bebeklerde oluşan yanık kısımların serin tutulması gerekirken soğuk yöntemlerin uygulanması da etkili olacaktır. Çocukları yakmayan ve onların kendisini serin hissetmesini sağlayan hafif ılık yapıda sular ile yıkanmasını sağlamak en çok etki eden durumlardan olacaktır. Bebeklerde ya da çocuklarda oluşan acıları da ortadan kaldırmak adına doktor kontrolü altında verilen kremleri uygulamak da yeterli olacaktır.
  • Bebeklerde oluşan yanıklar bazen hafif bazen de ağır olmaktadır. Ağır yapıda olanlar daha çok ağrılı, titreme, ateş ve adeta genel hastalıklar varmış gibi hissedilmesine neden olur. Eğer bebekler güneş altında ya da ışınlarına maruz kaldıkları an bu durumlar dikkati çekiyorsa ilk olarak doktoru aramak gerekir. Evde yapılacak olan yöntemler bebeklere daha çok zarar verebilir. Erken teşhis edilmesi tedavinin süresinin kısalması konusunda etkili olacaktır. Şiddetli yapıda olan güneş yanıklarında bir hayli dikkatli olmak gerekir. Bu yanıkların diğer yapıda gerçekleşen ciddi yanıklar gibi tedavi edilmesi gerekecektir. Bu durum gerçekten de çok geniş kapsamlı olarak bulunuyorsa bir an önce doktora götürülerek hastaneye yatırılmasının da tercih edilmesi gerekecektir. Bunların yanı sıra oluşan kabarcıklar antibiyotikler ile tedavi gerektirebilir. Yoğun olarak gerçekleşen cilt yanıkları güneş yanığı sırasında dehidrasyona ya da bayılma gibi durumlara neden olabilir. Bu durumlar doktorlar tarafından kontrol altına alınması gerekecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.