Bebeğinizin Gülme Aşamaları

Bebeklerde Gülmek

Gün güne her an biraz daha fazla büyüyen bebeklerde farklı aktiviteler de gözlenmektedir. Bunlardan bir tanesi de gülmektir. Farklı evrelerde yeni doğan bebeklerden belirli dönemlere gelene kadar bebeklerin gülme aşamaları bulunmaktadır.

Bebeğinizin Gülme Aşamaları

Bebeklerde Meydana Gelen Aşamalar

Her bebek doğdukları anlarda farklı aşamalardan geçer. Bunlar onların büyümeleri ile doğru orantılı olarak ilerlemektedir. İlk olarak gülmek ya da farklı sesler çıkarmaktan başlarken yürümeye ya da diğer etkinliklere kadar gider. Bebeklerde bu noktalarda gülme aşamaları da her geçen gün farklı bir şekilde değişiklik göstermektedir.

Gülme bebeklerde sosyal bir etkinlik olarak yerini almaktadır. Onların ebeveynlerine verecekleri oldukları her gülücük de aileler tarafından sabırsızlık ile beklenir. Bebekler büyümeye devam ederken gülme gelişimleri de ona oranla gelişmektedir. Bebekler ilk doğdukları andan itibaren aslında gülümsemeye başlar. Fakat bunlar daha çok bebeklerin uyurken olması dikkatleri çeker.

Bebekler bazen insan sesine bazen de insan yüzüne ilgi gösterir. Bu onların sosyal gelişim konusunda ilerlemelerini gösterir. Daha çok ilgi istediklerini bu anlarda el ve kollarını hareket ettirerek belli edebilirler. Böyle durumlar bebeklerin duyguları tam olarak gelişmemiş olmasından kaynaklanmaktadır.

Bebeklerde Sosyal Etkinlikler

Bebeklerde en belirgin sosyal etkinlik gülme olarak gerçekleşmektedir. Bebeklerin işte gülmeleri için farklı anlar olmaktadır. Bunların neler olduğuna bakılacak olunursa;

  • Reflekslere bağlı olarak gelişen gülmeler bebeklerin doğdukları anlardan ilk altı haftalık dönemleri arasında gerçekleşir. Bazen bebeklerin ilk doğdukları andan altıncı haftalık dönemlerine kadar uykularında bile gülmesi dikkatleri çeker. Bu durumlar daha çok bebeklerin uykuda ani irkilmelerinden ya da el ve ayaklarının oynamasından  kaynaklanmaktadır. Böyle anlarda bebeklerin duyguları tam olarak gelişmemiş olmasından dolayı kaynaklanmaktadır.
  • Duyarlı olarak gülme işlemleri daha çok altı ve sekizinci hafta dönemleri içinde gerçekleşmektedir. Bu dönemlere girildiğinde refleksler giderek yerini istemli hareketlere bırakır. Bebekler her geçen gün gelişim gösterirken gördükleri objeler, dokunduğu nesneler dikkatleri çekerken, ona zevk veren durumlara da gülmeye başlar. Bu anlarda bebeklerin çevresindeki yüzleri incelemesi için fırsatların verilmesi gerekir. Daha çok yumuşak bir ses tonu ile konuşulmasına dikkat edilmelidir. İlerleyen zaman dilimleri içinde bebeklerin yüz hareketlerini incelemek, karşısındaki insanların yüzlerini taklit etmelerini sağlar.
  • Sosyal olarak gerçekleşen gülmeler daha çok bebeklerin iki ve üçüncü aylarında gerçekleşmektedir. Bu aralıklarda gerçekleşen gülmeler, bebeklerin karşılarında olan insanların yüz işaretleri ile gerçekleşir. Zamanla kazanılan alışkanlıklar arasında onların karşılarında olan bireylere gülücük vermesinin ardından tepki geleceklerini bilmelerini sağlar. Anlar içerisinde homurdanarak ve uğultu gibi sesler çıkartarak tepki vererek anlarını belli ederler. Oyun dönemleri içerisinde adeta kahkaha ile dahi gülmeye başlarlar. Bebeklerin kol ve ayaklarının oynatılması da ilgilerini çeken durumlar arasında yer alacaktır.
  • Farkındalık ile gülme durumları daha çok bebeklerin altıncı aylarından itibaren başlar. Yüzlerde meydana gelen gülme davranışları belirgin bir şekilde çevresinde olan insanların dikkatini çekecek şekilde olmaya başlar. Bu anlarda daha çok bebeklerin çevresinde olan bireyler ile olması dikkatleri çeker. Altı aylık dönemlerin içinde bebekler kendilerine ilgi istediklerinde çevresindekiler için el ve kollarını hareket ederek belirtirler. Eğer bu yollar ile dikkat çekmeyi başaramadılarsa bireyler konuşurken farklı sesler çıkartarak ilgi çekmeyi başarırlar. Bu sayede farkında olarak gülmeler meydana gelir.
  • Bireyler arasında seçici olarak gerçekleşen gülmeler de yerini alır. Bunun için daha çok bebeklerin dokuzuncu aylarını da tamamlamış olmaları gerekir. Dokuz aylık döneminde olan bebekler çevresinde olan ailelerini ve etraflarını da tanımaya başlarlar. Seçici olarak gerçekleşen durumlar olmasından dolayı bebekler bu anlarda tanımadıkları insanlara gülmeyi bir anda kesebilir. Tanıdıkları insanlar ile kahkaha atarak gülen bebekler, endişelenme durumlarına gerek kalmadan gülmeyi de kesebilirler.
  • Bir yaşına giren bebeklerde artık tam olarak mizah anlayışı ortaya çıkacaktır. Bunun için bebekler bu yaşından itibaren eski zamanlarda olduğu gibi farklı durumlara göre değil, mizah anlayışlarına göre gülmeye başlarlar.

Bebeklerin dil gelişimleri artık tam olarak başladığı anda mizah anlayışları da buna doğru orantılı olarak gerçekleşecektir. Bebeklere dikkatsiz sesler çıkarılması durumunda artık mizah anlayışlarının gelişmiş olması ile dakikalarca gülmesi de dikkatleri çeker. artık mizah anlayışlarının gelişmiş olması ile dakikalarca gülmesi de dikkatleri çeker. Yere aniden düşen bir nesne ya da komik yüz ifadelerinin olması bebeklerin ilgilerini ölçecektir. Oldukça komik gelecek durumlar olacaktır. Bebeklere farklı ses tonları ile şarkı söylenilmesi onların adeta kahkaha atarcasına gülmesine katkı sağlar.

Bebekler ile eğlenceli oyun anlarının yaşanması gerekir. Eğlenceli yapıda olan oyunlar bebeklerin gözlerinde oyun oynayan kişilerin dünyanın en eğlenceli kişisi olarak da görecektir. Bebekler artık hayatlarının tam olarak oturmalarını sağlarken birinci yaşları içerisinde oldukları dönemleri yaşarken gülme için gerekli işlemlerin de tam olarak kazanılmasını sağlar. Bu anlarda artık bebekler gülme konusunda her şeyi de öğrenmiş olacaklardır. Bebekler bir yaşına girdikleri anda sadece bir şeyler olmasına gerek yoktur. Onlar için gülecek bir şeye ihtiyaçları olmadan da gülmeye başlayabilirler. Sadece artık ailelerine değil bir yandan çevresinde tanıdığı insanlara da gülmeye başlar. Bunun asıl sebebi olarak da bebeklerin çevresindeki insanları tanırken onlara duydukları güven duygularını belli etme şekilleri olmaktadır. Duydukları mutluluklara verilen en güzel tepki gülerek gerçekleşmektedir.

Bebeklerin Gülme Nedenleri

Bebekler için aslında gülmeleri için pek bir nedene ihtiyaç yoktur. Fakat belirli durumlar karşısında gülmeye de başlarlar. Bebeklerin en çok güldükleri durumlar neler diye bakılacak olunursa;

  • Aileden ya da çevreden gelen saçma sapan sesler bebeklerin bir hayli dikkatini çekerek onlara komik gelecektir.
  • Bebeklerin hem hoşlarına gidecek hem de onlara komik gelecek durumlardan bir tanesi de farklı yapıda komik hikayeler dinlemek olmaktadır.
  • Hayvan taklitlerinden onların seslerine kadar farklı yapıda durumlara kadar her şey onların dikkatini çekecektir. Böyle anlarda bebekler istemsiz olarak bir hayli gülmeye ve belki de kahkaha dahi atmaya da başlayacaklardır.
  • Çevrelerde yer alan bireyler bebeklere farklı şakalar yapabilir. Yüzlerini bir örtü ile kapatmak ya da bir köşeye saklanmak durumunda hem kendilerini hem de yüzlerini ortaya çıkarmak bir yandan bebeklerin görsel zekalarının gelişimlerine etki eder. Bir yandan da onların gülme konusunda daha çok bilinçlenmelerine etki eder.
  • Bebeklerin en çok huylandıkları noktalar el ve ayakları olmaktadır. El ve ayakların oynanması ve farklı yapılara getirilmesi onların bir yandan ilgilerini çekerken bir yandan da gülmelerini sağlayacaktır.
  • Gıdıklanmak nasıl yediden yetmişe kadar her kesimden bireylerin gülmesini sağlıyorsa bebekler için de aynı olmaktadır. Bu anlarda ebeveynler bebeklerini aşırıya kaçmadan gıdıklamaları onların ilgilerini çekmelerini sağlayacaktır.

Bebekler üzerinde böyle farklı etkilerin denenmesi onların bir hayli ilgilerini çekerek gülme konularında daha iyi gelişmelerini sağlar. Bunun için hem bedensel yapılar etki ederken bir yandan da çevrenin etkisi önemli olmaktadır. Aileler bebeklerin gelişim süreçleri sırasında gülme eylemlerinin de her geçen gün artıyor olduğunu rahat bir şekilde görecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.