1 Aylık Bebek Günde Kaç Kez Kaka Yapar?
Altı Ayda Biberon Kullanımı
Dünya sağlık örgütü tarafından bebek ve anne gelişim süreçleri içerisinde ilk altı ay boyunca bebeklerin anne sütü ile beslenmesi önerilir. Altı ayın sonundan itibaren bebeklere ek gıdaların başlanması dikkatleri çekiyor olmasından dolayı biberon kullanımlarının da başlanması gerekir.
Biberona Ne Zaman Başlanmalı?
Anneler bebeklerini ilk altı ay boyunca sadece emzirmesi gerekir. Anne sütü içerisinde olan sudan dolayı ek bir su ya da takviye bir gıda verilmesine de gerek yoktur. Artık altıncı ayın sonunda ek gıdaların başlanması da gerekir. Çocuk uzmanları tarafından önerilen de çocukların altıncı ayından itibaren ek gıdalara başlaması, bu ek gıdaların da biberon ile alınması önerilir. Bu süreçlerde bebeklerin biberona alıştırılması için dikkat edilmesi gereken noktaların olmasından dolayı ailelerin dikkatli olması gerekir. Tabi ki bu anlarda biberona başlamak da şart değildir. Bebekler biberonu kabul etmiyorsa illa biberon ile ek gıdalar vermeye çalışmak yerine bunları kaşık ya da bardaklar ile de vermek mümkün olabilir. Bebekler için gerekli gıdalar bu anlarda verilmeye başlanılarak, anne sütü ile beslenme şekilleri azaltılmaya başlanılabilir.
Aileler kaşıklar ile bebekleri beslemeye başladıkları anda bazen biberona gerek duymayabilir. Böyle bir şey yapılması pek de doğru değildir. Her ne kadar kaşık ile besleniyor olsa bile biberon kullanımı da önemli olmaktadır. Bebeklerin iç güdülerinde vazgeçilmez olarak yer alan durumlardan bir tanesi emme iç güdüsü olmaktadır. Kaşık ile beslenmek onlara yeterli gelmeyecek ve bunun için emmeleri şart olacaktır. Bu anlarda en büyük yardımcılar biberon olacaktır. Her bebek için biberon kullanımı altıncı ayından itibaren rahat bir şekilde başlanılabilir.
Doğru Biberon Seçimi
Bebeklerde altıncı aydan itibaren başlanılan biberon kullanımı için doğru ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Ne kadar doğru ürün seçilirse bebeklerin biberonlara alışma süreçleri de o kadar hızlı olacaktır. Bebeklerin beslenmelerinin daha rahat bir şekilde gerçekleşmesi için biberon seçimlerine dikkat etmek gerekir. Bu noktalarda biberon seçerken dikkat edilmesi gerekenler;
Eğer bebekler için bu noktalar dikkat edilerek biberon tercihi yapılırsa ona göre hem rahat kullanacaklardır. Hem de alışma süreçleri daha hızlı şekilde gerçekleşecektir.
Biberona Zamanları
Bebeklerde biberona alışma için biraz zaman geçmesi gerekir. Bebeklerde biberon kullanımları eğer annelerinin sütü yetersiz kalıyorsa ilk üç ve dördüncü haftanın sonunda biberonlar ile ek gıdalara başlanabilir. Tabi ki ilk günlerde biberon kullanımına başlanması doğru değildir. Çünkü bebekler annelerini emmeye alışmazlarsa ilk biberona alıştıklarından sonra tekrar annelerine dönmeyebilir. Bu yüzden biberon ile bebeklerin doyurulması başlanması için aradan üç ila dört hafta kadar bir süre geçmesi gerekir. Tabi ki bunun yanı sıra her ne olur ise olsun çok önemli durumlar olmadığı sürece annenin bebekleri emzirmesi ve biberonlardan uzak durulması gerekir. Engeller arasında annelerin meme uçlarında bulunan çatlaklar, emzirme sırasında oluşan şiddetli ağrı, annenin erken işe başlaması gibi durumlarda emzirmenin yanı sıra biberonlar da tercih edilebilir.
Aylara Göre Biberon Çeşitleri
Bebeklerin yaşlarına ve aylarına göre farklı biberon kullanımları bulunmaktadır. Bu yüzden her ay ve yaş grubuna göre biberon boyutları da bulunmaktadır. Kullanılacak durumlara göre olan boyutları ilaçlar için elli ml gibi boyutlarda olurken yeni doğan bebekleri beslemek için doksan ml boyutunda olan biberonlar dikkatleri çeker. İlk aylar içerisinde olan bebekler için yüz yirmi ve yüz elli ml arasında olan biberonlar uygun olur. Artık bebekler üç ve altı ay aralıklarına girdikleri zaman onlar için en uygun olan biberon çeşitleri 240 ve 260 ml arasında olan boyutlar olmaktadır. Eğer bebekler normal akranlarına göre daha iştahlı iseler de onlar için 320 ve 340 ml arasında olan boyutlar bulunmaktadır.
Bebekler için bulunan biberonların boyutları her ne kadar önemli ise üzerinde bulunan delikler de önemli olmaktadır. Emzik akışı üzerinde önemli noktalar deliklerden olmasından dolayı her aya göre farklı deliklerin olması da önemli olmaktadır. İlk ay içerisinde eğer bebekler için biberon kullanımına başlandı ise yavaş akışlı yani tek delikli olan, üç ay civarında olan bebekler için orta akışlı yani iki delikli olan, altı ay ve bunun civarında olan bebekler için de hızlı akışları olan yani üç delikli biberonlar önemli olur..
Biberonlar üretildikleri yapılara göre de farklı çeşitleri ile yerini alır. Bunlar cam, plastik ya da silikon olarak üç farklı çeşitlerde yerini almaktadır. Bunlar;
Cam; Cam olarak üretilen biberonlar sterilizasyonu bir hayli kolay olmaktadır. İçinde bulunan suları korumaları için sağlık açısından önemli olmaktadır. Fakat çatlama ya da kırılma riskleri bir hayli olan ürünlerdir. Bunun için bebeklerin ellerine verilmeden aileler tarafından beslenme yapılması gerekir.
Plastik; Plastik olarak üretilen biberonlar hem hafif hem de kolay kırılma olmayan ürünlerdir. Biberonlar tercih edilirken bebeklerin sağlıkları için BPA yani bisfenol A maddesi olup olmadığı da kontrol edilmektedir. İçerisinde bu maddenin kesinlik ile olmamasına dikkat edilerek ürünlerin alınması gerekir.
Silikon; Silikon olarak üretilen biberonların hiç birinde Bisfenol A maddesi bulunmaz. Bebekler tarafından kolay bir şekilde kavranılıyor olmasından dolayı aileler tarafından tercih edilmesi gereken alternatiflerindendir.
Biberon Şekilleri
Biberonlar üretilirken kullanılan malzemelerin yanı sıra verilen şekilleri de bir hayli önemli olmaktadır. Bu şekiller sayesinde bebekler hem rahat bir şekilde biberonları kavrayabilir, hem de istedikleri gibi aileler tarafından kullanılır. Bu şekillerin doğru bir şekilde seçilmesi bir hayli önemli olmaktadır. Bundan dolayı;
Biberon kullanımları sırasında bebeklerin rahat kullanımları için bunlara dikkat etmek de fayda olacaktır. Çünkü hem bebekler daha hızlı bir şekilde alışacaklar hem de kolaylıkları ile mamalarını iyi bir şekilde tüketeceklerdir. Biberonların bu yapısı anne ve bebekler için tüm kolaylıkları beraberinde getirmektedir.
Biberon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebekler için biberon alınırken dikkat edilmesi gereken durumlar da bulunur. Biberonların 240 ml hacminde olması 6-8 yapıda olan biberonlar sayesinde hem anne hem de bebek oldukça rahat edecektir. Bebekler için 120 ml değerinde olan biberonlardan da birkaç tane alınmış olması kullanım açısından gerekli rahatlıkları sunar. Biberon ile beslenen bebeklerde gaz sancısı da olabilir. Bunun için kullanım sırasında çift valflı anti kolik özelliklerde olmasına dikkat etmek gerekir. Çünkü bu durum gaz sancısı gibi durumları ortadan kaldıracaktır. Biberonların üzerinde yer alan işaret vardır. Bunların da net bir şekilde belli olması gerekir. Bebeklerin doğal beslenme ritimleri ile çalışması, hava geçirgen sistemlerinin de olması dikkat etmek gerekir. Bu sayede bebekler için daha sağlıklı bir kullanım şekli olacaktır. Emzikten gelen hava kabarcıkları mideye değil de biberonların iç kısımlarına taşınılması hem bebeklerde gaz olmasını engellerken hem de süt akışlarının hızlı olmasını sağlar. Böylece biberonlarda olan süt akışları aynı anne göğüslerinde olduğu gibi hem hızlı hem de aynı yönde olarak işleyecektir. Bu yapıda olan tüm biberonlar PES ve polipropilen yani PP malzemeden üretilerek yapılarında BPS içermemesine dikkat edilir. Böylece hem bebeklerin sağlıkları için gerekli işlemler yapılırken hem de düzgün biberon seçilmesi sağlanmış olur.
Bunun gibi yapılar sayesinde herkes bebeklerine uygun biberonları bulabilecektir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.