Sarsılmış Bebek Sendromu Nedir?

Sarsılmış Bebek

Sarsılmış bebek sendromu bebeklerin şiddet ya da kuvvet gibi durumlara maruz kalması ile meydana gelir. Bu durumların birçok nedeni de olmaktadır. Bunlar arasında istismarlı olarak bulunan kafa travmaları, boyun sarsıntılı olarak sallama sendromları ya da bilerek meydana gelen kafa travmaları olmaktadır.

Sarsılmış Bebek Sendromu Nedir?

Sarsılmış bebek sendromları bazı anlarda şiddetli olarak beyin travmalarına yol açan çocuk istismarı tipi olmaktadır. Bu durum bebekleri sadece beş saniye sarsmak ile bile meydana gelebilir. Bebeklerin beyin yapıları yumuşak olmalarına ek boyun kasları da zayıf olmaktadır. Ayrıca kan damarları normal bireylere göre daha incedir. Bebekleri ya da küçük çocukları sarsmak beyinlerde tekrar olarak kafa taslarının iç kısımlarında vurmalara neden olabilir. Bu darbeler beyin kısımlarında morarmalar, kanama ya da beyinlerde şişmelere neden olabilir. Diğer yaralanma durumları arasında bebek gözleri, omurga ya da boyunlarda hasar gelirken kemik kırıklıkları da dikkatleri çeker.

Sarsılmış bebek sendromu olarak dikkatleri çeken durum daha çok iki yaş ve altında olan çocuklarda gözlenir. Tabi ki sadece bu yaş aralıklarında olan çocuklarda değil beş yaşlarında olan çocuklarda dahi görmesi dikkatleri çekmektedir. Yeni doğumları gerçekleşen bebeklerin bazen merdiven bazen de yataktan düşmeleri dikkatleri çeker. Bu durumlar ile karşılaşılması çok nadir olur. Bu durumlar ile karşılaşmak bebekleri havaya atmak ya da düşürmek ile meydana gelmeyeceği gibi bebeklere bilerek istismar yapılması ile sonuçlanabilir.

Sarsılmış Bebek Sendromu Belirtileri

Sarsılmış bebek sendromu her çocukta aynı belirtileri göstermese bile ortak olarak yer alan belirtiler de dikkatleri çekmektedir. Bazı bebeklerde her ne kadar fiziksel bulgular dikkatleri çekiyor olsa bile tüm bebeklerde aynı durum hepsinde gözlenmiyor olabilir. Çocukların bu sendrom ile karşılaşıp karşılaşmadıklarına göz muayeneleri ya da çekilecek röntgenler ile karar verilebilir. Bu durumlarda doktorlar bebeklerin gözlerinde kanama ya da kemik kısımlarında kırık bulguları bulabilirler. Dikkatleri çeken belirtiler incelenecek olursa;

  • Bebekler uyanık kalmak konusunda zorluk çekerler.
  • En ufak durumlarda dahi bedenlerde titremeler meydana gelmektedir.
  • Solunum konusunda bir hayli zorluklar ile karşılaşılır.
  • Artık bebeklerin can acılarından dolayı beslenmede kötü alışkanlıklar edinilmesi dikkatleri çeker.
  • Sebepsiz yere sürekli olarak kusmalar dikkatleri çeker.
  • Cilt rengi normale oran ile bozulmalar ile karşılaşılacaktır.
  • Epilepsi gibi hastalıklar olmasa bile aralıklar ile nöbetler geçirilir.
  • İlerleyen düzeylerde komaya girmeye kadar gidebilir.
  • Bebeklerin bir şeyleri anlatmasına pek bir imkan olmamasından dolayı durum felç ile sonuçlanabilir.
  • Görme durumunda ciddi anlamda kayıp olacaktır.

Sarsılmış Bebek Sendromlarında Tanı

Sarsılmış bebek sendromu ile karşı karşıya olan bebekler için doktorlar farklı yollar ile tanı koyabilmektedir. Doktorlar daha çok tanı koymak için sendroma işaret eden üç durumu da arayacak sonuca ulaşmayı sağlayacaktır. Bu durumlar hepsi beyinde gerçekleşmektedir. Şişme, kanama ve beyinde retina adı verilen kısımlarda kanama olması önemli olmaktadır. Bebeklerde bu tanıları koymak için incelenmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalar;

  • Bilgisayar yardımı ile çekilen tomografi ve taraması
  • Manyetik rezonans yapıda olan görüntüleme taraması
  • Bedende oluşabilecek kırıkları bulmak için iskelet taraması
  • Gözlerde kanama ya da yaralanma var mı diye bakmak için göz muayenesi

Sarsılmış Bebek Sendromu Tedavisi

Sarsılmış olan bebeklerde CPR yapmak için birçok farklı yöntem önerilir. Bu noktalarda her şeyin sırası ile takip edilmesi gerekirken dikkatli bir şekilde yapılması da önemli olmaktadır. Bunların neler olduğu incelenecek olunursa;

  • Bebeklerin sırt üstü yatar pozisyona getirilmesi gerekir. Eğer omurga yaralanmalarından şüpheleniliyorsa bebeklerin baş ve boyun kısımlarında bükülmesine engel olmak için bebeklerin yavaşça hareket ettirilmesi gerekir.
  • Pozisyonların doğru ayarlanması gerekir. Ebeveynlerin iki parmaklarını bebeklerin göğüs kemiklerinin orta kısımlarına koyulmalıdır. Diğer ellerin de bebeklerin başını geriye doğru atmasını engellemek için altına koyulmalıdır. Bebeklerde bir omurga yaralanması şüphelenmesi var ise de baş kısımları geri kısımlara itmek yerine çene kısımlarını öne çekmek gerekir. Ağızların da kapanmaması gerekir.
  • Bebeklerde göğüs kompresyonları yapılmalıdır. Göğüs kemikleri daha çok aşağıya, göğsün de ortalama olarak yarısına kadar bastırılmalıdır. Yüksek ses ile sayılma yapılırken toplam olarak yirmi kere bu kompresyonların da yapılması gerekir. Bunların hem hızlı hem de sert bir şekilde yapılması önemli derecede etkili olmaktadır.
  • Kurtarma amaçlı olan nefesler verilmelidir. Kompresyonların ardından solunumlar kontrol edilmelidir. Yoksa bebeklerin ağız ya da burun kısımlarının sıkıca kapatılması gerekir. Hava yollarının da açık olduğundan tam olarak emin olunması gerekir. Her biri de yaklaşık olarak bir saniye kadar süren iki nefes verilmesi lazım. Bu sayede göğüs kısımlarının da yükselmesi gerekmektedir.
  • CPR’ye devam edilmesi gerekmektedir. Gerekli yardımlar gelene kadar toplam olarak 30 adet kompresyonların üzerine ek olarak iki nefes döngüleri ile devam edilmesi sağlanır. Solunumlara ait olan kontrollerin yapılmasının da devam edilmesi unutulmamalıdır.

Bebekler bu anlarda sarsıntılara maruz kalmış olacağı için kusmalar ile karşı karşıya gelebilirler. Boğulmalarını engellemek adına da bebekleri bir tarafına yavaş bir şekilde döndürülmesi gerekir. Tüm vücudun aynı anlarda döndürülmesi önemli olmaktadır. Eğer bebeklerde omurga yaralanmaları varsa da bunun daha ileri boyutlara gitmemesi için engel olmak gerekir. Bebeklere bu anlarda su, yiyecek gibi bir şey verilmemesi gerekirken kucaklara da alınmaması gerekir.

Sarsılmış bebek sendromları ile karşı karşıya olan bebekleri kurtarmak için tıp üzerinde üretilen herhangi bir ilaç da bulunmamaktadır. Gerekli birçok işlem ile tedavi yapılırken buna ek bir ilaç takviyesi yapılması gibi bir durum bulunmamaktadır. Şiddetli olarak gelişen durumlarda ya da beyinlerde kanama olması gibi anlarda tedavi etmek amacı ile farklı yapıda cerrahi müdahaleler gerekebilir. Beyin kanaması gibi durumların aksi bir çözüm yolu da bulunmamaktadır. Böyle anlarda fazla kan ya da sıvıları boşaltmak adına basınçları azaltırken ince yapıda bir tüp yerleştirmesi de gerekebilir.

Bebeklerde etkilenen yapılardan bir tanesi de gözler olmaktadır. Görmeleri alıcı olarak etkilenmelerden korumak ve gözlerde oluşan kanları çıkarmak adına da göz cerrahilerine gidilmesi gerekir. Bebeklerin her anlarında onları korumak gerekir. Böyle durumlar ile karşılaşılması bazen bebeklerin hayatları boyunca kalıcı izler taşımalarına neden olurken bazı anlarda da hayatlarını kayıp etmelerine neden olur. Bu yüzden her şeyin en ince ayrıntısına kadar dikkat edilerek yapılması gerekmektedir.

Eğer çevrede bunun gibi durumlar ile karşılaşılan bebeklerin varlığından haberdar olan kişiler var ise de bunun için 112 yi aramaları gerekmektedir. Erken teşhis her zaman hayat kurtaracak olmasından dolayı bu durum ile karşı karşıya olan bir bebeğin görülmesi durumunda anında haber verilmesi gerekmektedir. Farklı yollar ile doktorlar kurtarma işlemlerini de rahat bir şekilde gerçekleştireceklerdir. Anneler ve babalar ne kadar dikkatli bir şekilde davranır iseler de böyle durumlar ile karşılaşma ve çocukların hayatlarının her anında etkili olan durumlar ile karşılaşmasına engel olmasını sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.