Çikolata Kisti Belirtileri
Bebeklerde Doğum Pozisyonu
Anne karnına düşen bebeklerin doğması için belirli bir süreye ihtiyaçları vardır. Anne karnında bu süreç tamamlandıktan sonra bebek gerekli evreleri tamamlar ve artık doğmak için normal olan vakit gelir. Bazı bebekler erken bazıları da tam vaktinde dünyaya geliyor olsa bile hepsinin aynı doğma pozisyonları bulunmaktadır. Normal doğum için ve sezaryen doğum için iki farklı çeşidi olsa bile genellik ile aksi bir durum olmadığı sürece aynı pozisyon içerisinde dünyaya gözlerini açarlar.
Bebekler anne karınları içerisinde 32. haftaya girmelerinin ardından artık doğum için gerekli pozisyonu almaya başlarlar. Tabi ki bebeklerin illa bu pozisyona girmesi için 32. haftaya girmelerine gerek yoktur. Fakat normal şartlarda bebeklerin doğumları için bu sürecin geçmesi gerekir. Bu anlar geçerken anne ve babaların en çok istedikleri durum ise bebeklerin en kısa süre içerisinde bu hale girerek anne babalarının kucaklarına gelmeleri olmaktadır. Bebekler sadece anne karınları içerisinde değil bir de doğum sırasında da hareketlerine devam eder. Bu süreç içerisinde bebeklerin anne karınlarında baş aşağı durmaları anne adaylarının içlerinin ferahlamasına katkı sunacaktır. Ve bu sayede daha hızlı bir şekilde gün sayılmaya başlanacaktır.
Bu süreç içerisine girildiği andan itibaren anne adaylarının bir an önce doktora giderek bebeklerin hala bu pozisyon içerisine girip girmediğini öğrenmelidirler. Eğer bebekler hala bu pozisyon içerisine giremediler ise de panik yapılmasına ya da endişelenilmesine gerek yoktur. Bebeklerin büyük bir çoğunluğu doğuma ortalama olarak bir ya da iki hafta kalana kadar böyle pozisyonlar içerisinde durmaları normal karşılanmaktadır. Dünyaya gelen bebeklerin sadece ortalama olarak yüzde dörtlük kısımları kuyruk pozisyonu içerisinde durmayı gerçekleştirir.
Ters Duran Bebekler İçin Doğum Sırasında Dışarıdan Müdahale
Anneler tarafından merak edilen noktalardan bir tanesi de dünyaya gelecek olan bebeklerin ters durması durumlarında dış kısımlardan doktorların müdahale edip edemeyecekleri olmaktadır. Bu noktada eğer bebekler hala ters duruyor ise doktorlar da dış kısımlardan müdahale ederek onların normal şekle dönmesini sağlamak isteyebilirler. Tabi ki her şeyde olduğu gibi bunun da müdahalelerin kafaya göre değil de inceliklerine dikkat edilerek yapılması en uygunu olacaktır. Aksi durumlara neden olmamak için her şeyin kuralına ve inceliklerine göre hareket edilmesi gerekir. Bunu yapmak isteyen doktorların gerçekten de oldukça tecrübeli olması gerekirken bir yandan da anne adaylarının çok fazla kilolu olmaması önemli noktalardan bir tanesidir. Çünkü bu işlemler yapılırken hem anne hem de bebek aksi bir durum gelişerek zarar görme ihtimalleri bulunmaktadır. Müdahale sonucunda bebeklerin kemikleri oldukça ince ve hassas olmasından dolayı kırılma meydana gelebilirken hem annenin hem de bebeklerin iç organlarında istenmeyen hasarlar meydana gelebilirler.
Bu müdahale sırasında başarı oranı ortalama olarak yüzde elli oranı ile yerini almaktadır. Tabi ki bütün bu durumlara rağmen böyle acil durumlar karşısında sezaryen ile yapılacak ortamların da hazır bir şekilde tutulması gerekir. Doktorların böyle anlarda en çok tercih ettikleri yöntem bu anlarda sezaryen olmaktadır. Çünkü bebeklerin kafaları yerine popo kısımlarının aşağı durumlarda olması bebekler için riskli ortamların gelmesine neden olacaktır. Bu anlarda bebekler kendileri için yeteri miktarda gerekli oksijenleri karşılama konusunda yetersiz kalacaklardır. Bu yüzden bebeklerin çevrilmesi kulakları için pek de hoş olan bir durum olmamaktadır. Böyle durumlar dikkatleri çektiği için de normal doğum tercih ediliyor ise daha çok bebeklerin alması gerektiği pozisyonu normal bir şekilde alması beklenecektir. Eğer bebek bu anlarda makat gelişi olarak ön görüldü ise de anne adaylarına daha çok bu anlar için önümüzde olan günler için randevu verilmesi gerekecektir.
Bebeklerin Geliş Şeklinin Önemi
Bebeklerin doğum sırası içerisinde tabi ki de en önemli etkenlerden bir tanesi her zaman doğum için bebeklerin geliş şekilleri olmaktadır da denilebilir. Bebeklerde de normal bireylerde olduğu gibi hayati açısından en önemli etkiyi taşıyan organ beyinleri olmaktadır. Bu yüzden doğum sırasında bebeklerin baş kısımlarının daha önceden geliyor olması yüce ulu Rabbimiz tarafından ona göre ayarlanmış ve baş kısımlarının ilk olarak gelmesine göre ayarlanmıştır. Zarar görmemesi için adeta her şey ona göre planlanarak dünyaya gelmesi sağlanmaktadır. Eğer bebekler normal doğum ile dünyaya geliyor iseler bu esna içerisinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bebeklerin ilk olarak baş kısımlarının gelmesi ve geri kalan kısımların başın sonrasında gelmesi olmaktadır. Eğer bu durum bunun tam aksine göre gerçekleşir ise yani ilk gelmesi gereken baş kısmı iken bunun tam aksi durumunda ayaklar gelmesi ve daha tam açılmalar meydana gelmeden bebeğin dünyaya gelmek için çıkması anlamını taşımaktadır. Bu anlarda rahim kısımları tam açılmamış olmasından dolayı bebeklerin dış kısımlara çıkacak kadar da ince olması gerekir. Bacak kısımlarının ardından gelecek olan baş kısmı rahimden geçeceği sırada zorluk da meydana getirecektir. Ve bu yüzden istemeden de hasar meydana getirme ihtimalleri artmış olacaktır. Bütün bu durumlardan dolayı bebekler makat kısımlarından gelir ise bebeklerde normal doğum değil de daha çok sezaryen doğumları tercih edilerek meydana gelmesi söz konusu olan riskin en aza indirilmesi de sağlanmış olacaktır.
Bebeğin Duruş Şeklinin Önemi
Doğum sırasında bebeklerin anne karınlarında sadece doğarken değil bir de doğuma başlamadan önce de duruş şekilleri bir hayli önemli olmaktadır. Anne karınlarında olan bebeklerin rahim içerisinde durmaya başladıkları şekle ise fetal duruş ismi verilerek adlandırılır. Fetal duruş sırasında fetüslerin rahim ağzı kısımlarında en yakın olan noktası, daha önce gelen kısmı olarak da adlandırılmaktadır. Doğan bebeklerin dünyaya ilk geliş kısımları yüzde doksan altı oran ile ilk olarak başlarından olmaktadır. Geri kalan kısımlar anormal bir durum gerçekleşerek yüzde dörtlük oran ile ayaklarından meydana geleceklerdir.
Fakat bebeklerin sağlıklı ve düzgün bir şekilde rahatlık ile gerçekleşmesi için ilk olarak gelecek olan baş kısmın belirli bir şekil içerisinde leğen kemiklerinin iç kısımları içerisinde durması önemli bir etken olmaktadır. Bu doğum sırasında oldukça önemli olan pozisyon bebeklerde ilk gelen kısım olan kafanın arka yüzeyinde olan çıkıntılardır. Bu çıkıntılı olarak yer alan kısmın anne rahimlerinin ön kısımlarında olması bir hayli önemli olmaktadır. Böyle anlarda ayakta olan bir anne adayı içerisinde bebeklerin yüz kısımları arka kısma bakar durumda olması en önemli etkilerdendir. Yani annelerin omurga kısımlarına bakmaları gerekir. Bu durumun gerçekleşmesi ile bebeklerin baş kısımları kemik çatı kısımlarına olabildiğinde küçük çapları ile girebilmeleri gerçekleşecektir. Bu şekilde meydana gelen pozisyon acciput anterior ve önde olarak gerçekleşen durum ise vertex olarak adlandırılması sağlanmaktadır. Acciput anterior olmasının dışında gerçekleşen gelişlere ise daha çok malprezentasyon olarak isimlendirilir. Tabi ki doğal olarak bu gelişlerden bir kısmı da normal doğum için pek uygun olan bir hal de değildir. Gelişimler normale göre daha az ilerlemesi falan meydana gelebilir. Bu yüzden tüm işlemlerin sırası ile gerçekleşmesi ve kurallarına uygun olması gerekir. Fetüsün normal gelmemesi durumunda eğer kişiler hala normal doğum için ısrar ediyor ise bile ailelerin sezaryen doğum şekline ikna edilmesi gerekir. Hem anne hem de bebeklerin sağlıklarını riske atmamak için anormal durumda gerçekleşen bu yöntemlerden kaçınılması gerekir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
Merhabalar Benim Kızım 23 yaşında morfoloji bozukluğundan dolayı iki düşük bir dış gebelik yaşadı o yüzden de çok hassas. bir tup bebek tedavisi ile gebe kaldı 24 haftalık iken kontrole gittiğinde bebek doğum pozisyonu almış rahim kısalığı 26 cm, bebeğin suyu fazla, biraz iri, şeker yüksek demiş. Erken doğum riskin var demiş. Bir hafta hastaneye yattı. Gerekli tedaviden sonra gözün aydın maşallah bebek iyi korkma rahim kısalığı 33 cm, şeker düştü rahimde açılma yok deyip gönderdi hâl böyleyken erken dogum riski devam eder mi sizce .