Menopoz Belirtilerinde Bitkisel Tedaviler Neler?

Menopoz Belirtileri Neler?

Menopoz şüphesini doğuran en güçlü septom adet kanamasının kesilmesidir. Vücudun hormonal bakımdan çeşitli değişimlere maruz kalması, ateş basması, terleme, ciltte kızarmalar da menopoz belirtileri olarak kabul edilir. Ancak kesin tanı için mutlaka hekim tarafından muayene ve bazı tetkiklerin yaptırılması gerekir.

Menopoz Belirtilerinde Bitkisel Tedaviler Neler?

Menopoza giren kadınlara, yaşadıkları sıkıntıyı minimal baza indirgemek için bir tedavi uygulanır. Tedavi esnasında vücudun azalan östrojen hormonu çoğaltılmaya çalışır. Bu hormonun arttırılması bazı sıkıntıları da ortadan kaldırabilir. Ancak bitkisel bir tedavi uygulanmaz. Çünkü bitkiler menopoz tedavisinde hedeflenen hormon seviyesinin arttırılması amacını gerçekleştirmekte yetersiz kalır. Sadece bazı menopoz kaynaklı sıkıntıları gidermek için, hekime danışmak kaydıyla bitkilerden yardım alınması mümkün olabilir.

Menopoz Tedavisinde Hasta Nelere Dikkat Etmeli?
Elbette birden günlük yaşantısını sekteye uğratan pek çok sıkıntı ile karşılaşan kadınlar bu sıkıntılarından kurtulmak için çeşitli yolları deneyebiliyor. Ancak hekimlerin önerisi tedavi sürecinde önerilen ilaçların düzenli şekilde kullanılması oluyor. Bununla beraber sorunların azalması ve daha az hissedilmesi için menopoza giren kadınlara şunlar önerilir:

  • Egzersiz yapılması
  • Baharatlı yiyeceklerin tüketilmemesi
  • Sıcak ortamlarda bulunulmaması
  • Stres yaratan unsurlardan uzak durulması

Tüm bunlara dikkat edildiğinde menopozda yaşanan sıkıntıları çok daha az seviyeye çekmek yeterli olabiliyor.

Menopoz Tedavisinde Bitkisel İlaç Tehlikesi
Çok sayıda kadın menopoz döneminde bitkisel olduğu iddia edilen ilaçları kullanmayı tercih edebiliyor. Bu ilaçların eczanede satılması, kadınlara güven verebiliyor. Oysa çok sayıda bitkisel içeriği bulunan ilacın yan etkileri araştırılmamıştır. Bu nedenle menopoz döneminde olan kadınların gelişigüzel ilaç kullanması büyük sakıncalar yaratır. Doktor tavsiyesi olmadan ya da doktora danışmadan bu ilaçların kullanılmaması gerekir.

Erken Menopoz
Kadınların ne zaman menopoza gireceği pek çok unsura bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Genellikle menopoz 45 ila 50 yaş arasında görülse de bazı kadınlarda 30’lu yaşlarda dahi menopoz süreci başlayabiliyor. Bazı kadınlarda ise 55 yaş sonrasında menopoza giriliyor. Genetik faktörler, yaşam stili, beslenme şekli hatta iklim farklılığı dahi menopoz döneminin ne zaman başlayacağını belirleyebiliyor. Elbette erken menopoz istenmeyen bir durumdur. Çünkü hem üreme faaliyetleri sona erer hem de kemik erimesi sorunu erken yaşlarda başlayacağından yaşlılık döneminde günlük yaşam kalitesi düşebiliyor. Her ne kadar erken menopoz önlenemese de bu dönemde bazı tedaviler uygulanabiliyor. Özellikle henüz anne olamamış ya da ikinci, üçüncü çocuğunu yapmak isteyen ancak erken menopoza giren kadınların ilaç tedavisi ile adet görmeye devam etmeleri sağlanabiliyor. Erken menopozda genetik faktörler belirleyici olabiliyor. Ailesinde erken menopoz olan kadınların erken menopoza girme riski % 20 seviyesinde artıyor.

Erken Menopozda Bitkisel Bir Tedavi Var mı?
Menopoz tanısının konulması için öncelikle bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Ardından hastanın durumu değerlendirilir ve menopozun nedeni de araştırılır. Erken menopoz durumunda erken kemik erimesi başlaması gibi çeşitli sıkıntılar da ortaya çıkar. Buna bağlı olarak da menopoz kaynaklı sorunların giderilmesi ya da en azından ertelenebilmesi için bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Nasıl bir tedavi uygulanacağına hekim tarafından yapılan değerlendirme sonrasında karar verilir. Çeşitli önlemlerin alınmasına yönelik de tedaviler uygulanabilir. Bu süreçte bazı bitkisel ilaçlar, hekim tarafından önerilmesi kaydıyla erken menopoz tedavisinde kullanılabilir. Kimi durumlarda yan tedavi olarak da hekim tarafından bitkisel çözümler önerilebilir. Fakat doktor tavsiyesi olmadan asla bitkisel ilaçlar alınmamalıdır.

En Sık Görülen Menopoz Belirtileri
Menopoz şüphesini doğuran belirtiler arasında en yaygın olanları şu şekilde sıralayabiliriz:

Adet Düzensizliği
Öncelikle kadınların uzun zamandır düzenli olan adet periyotlarında bazı değişimler meydana gelir ve bu da menopoz şüphesini doğurur. Örneğin aylarca adet görmeme ve sonrasında yeniden kanama olması, kanamanın azalması, adet süresinin kısalması gibi çeşitli düzensizlikler ortaya çıkabilir. Genellikle menopoz süreci başladığında ilk aylarda birkaç günlük adet gecikmeleri yaşanır. Sonrasında ise gecikmeler uzamaya başlar. Kadının 1 yıl adet görmemesi menopoza girdiği anlamına gelir. BU süreçte çeşitli tedaviler uygulanarak hem kadınların menopoz şikayetlerinin azalması hem de menopoza girme süresinin uzatılması hedeflenir.

Ateş Basması
Kadınların neredeyse tamamında menopoz sürecinde ateş basması sorunu yaşanır. Ateş basması göğüs kısmında başlayarak boyna ve yüze yayılır. Bir anda başlar ve bir süre sonrasında yok olsa da kısa periyotlarla gün boyunca tekrarlanır. Ateş basması menopoz döneminde kadınları en çok zorlayan hususlar arasında yer alır. Kış aylarında dahi ateş basması nedeniyle kadınlar sıkıntı yaşayabilir. Ateş basması menopoz şüphesi dahi doğmadan görülebilen bir belirtidir. Menopoza tamamen girilmiş olsa dahi yaklaşık 3 yıl kadar devam eder.

Baş Ağrısı
Şiddetli baş ağrısı yine menopoz belirtileri arasında yer alır. Çoğu zaman baş ağrısına baş dönmesi de eşlik eder. Yapılan araştırmalar yaz aylarında menopoza giren kadınlarda baş ağrısının çok daha fazla görüldüğü ortaya çıktı. Nedeni ise vücudun hormonal dengesinin değişmesidir.

Gergin ve Sinirli Olma
Bu süreçte kadınlar çok basit şeylere dahi sinirlenebilecek, öfkelenebilecek kadar gergin olurlar. Gergin ve sinirli olma menopoza giren kadınların büyük bölümünde görülür. Bu gergin ruh haline çoğu zaman ağlama krizleri de eşlik eder. Hiçbir neden yokken ağlama ya da sinirlenme gibi sıkıntılar maalesef günlük yaşantılarını da sıkıntıya sokabilir. Ayrıca menopoza giren kadınların çoğu kendilerinin kötü koktuğunu düşünür. Bu nedenle sıklıkla banyo yapma, aşırı seviyede parfüm kullanma gibi davranışlar da sergileyebilirler. Kendilerini yaşlı hissettikleri için kozmetik ürün kullanma ya da estetik ameliyat olma gibi çeşitli davranışlar da sergileyebilirler.

Kiloda Değişim
Yaygın belirtilerden biri de kiloda değişimler olmasıdır. Kilo alma en sık görülen durum olsa da ender olarak aşırı kilo verme gibi bir durum da yaşanabilir. Bunun nedeni menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasıdır. Bununla beraber tiroid bezlerinde de azalma meydana geldiğinden beslenme şekli değişmese dahi bir kilo alma durumu ortaya çıkar. Bu soruna karşı önlem almak için menopoz döneminde olan kadınların bol bol egzersiz ve yürüyüş yapması, olabildiğince hareketsiz kalmaması önerilir.

Diğer Menopoz Belirtileri

  • Vajinada kuruluk
  • Uyku düzeninde bozulma
  • Ani duygu değişiklikleri
  • Ciltte bazı değişimler olması
  • Cinsel ilişki isteğinde azalma
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı hissetme
  • Hatırlamakta güçlük çekme

Menopoz Belirtilerinde Tercih Edilen Bitkiler
Tekrar belirtmekte fayda var; bu bitkiler hekime danışmadan kullanılmaması gereken bitkilerdir. Her hastada aynı etkiyi yapmadığı bilinmelidir.

Yılan Otu
Menopoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan yılan otu bitkisel bir ilaç şeklinde de mevcut. Tablet şeklinde bir ilaç olarak da piyasada bulunabiliyor. Yılan otu bitkisinin yumru şeklindeki köklerinin kuru ekstresinden bu ilaç üretiliyor. Bilindiği gibi yılan otunun aktardan alınması ve bilinçsiz bir şekilde kullanılması sakıncalıdır. Bu nedenle hekimler şayet gerek duyarsa yılan otundan yapılan bu ilacı önerebilir. Harici kullanılması gereken bu bitkinin karaciğer sorunu yaşayan kişilerde sıkıntılar yaratabildiği biliniyor. Dolayısıyla doktor tarafından reçete edilmesi gerektiğini dikkate almalısınız.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Gıda – İlaç Komitesi olan FDA bu bitkinin faydalarını onaylamıyor. Ancak dünya genelinde faydalı olduğuna dair bilimsel çalışmalar olduğu gibi zararlı olduğu yönünde de bazı bilimsel çalışmalar mevcut. Bu nedenle söz konusu bitkisel ilaca dair ülkelerin yaklaşımı da farklı olabiliyor. Örneğin Almanya sadece 6 ay kullanılması kaydıyla ilacı onaylıyor. Fakat pek çok ülkede ilaç sakıncalılar listesinde yer alıyor.

Yılan Otu Bitkisinin Faydaları

  • Ateş basması hissini ortadan kaldırabilir, azaltabilir
  • Psikolojik duygu değişimleri hissini azaltabilir
  • Vajinal kuruluk sorununu yok edebilir, azaltabilir
  • Yorgunluk hissini azaltabilir
  • Sürekli mutsuz olma, ağlama nöbetleri gibi depresif etkileri azaltabilir

Melek Otu Kökü
Çin’de yetişen melek otu kökü vücutta östrojen hormonunun etkisine benzeyen bir etki yaptığı için menopoz tedavisinde rahatlatma amacıyla kullanılabiliyor. Ancak melek otu kökünün de yan etkilerinin olup olmadığı araştırılmadığından sakıncalı bir kullanım bu bitki için de söz konusu olabilir. Doktorlar tarafından kullanımının önerilmediğini bilmenizde fayda var.

Menopoz Döneminde E Vitamini
Menopoz döneminde yaşanan çeşitli sorunların giderilmesinde E vitaminin büyük faydası olduğu daha önce yapılan araştırmalarda kanıtlandı. Fakat bunun aksi yönünde de çeşitli araştırmaların yapıldığı biliniyor. Bu durum dikkate alınarak hekim tarafından önerilmedikçe Menopoz döneminde E vitamini kullanılmaması gerekiyor. Aksi halde çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerekir.

Menopoz Sonrası Beslenme
Menopoz sonrasında beslenmeye maksimum seviyede dikkat etmek gerekiyor. Bu dönemden sonra kemik erimesi sorununa karşı önlem alınması ve kalsiyum içeren gıdaların sıklıkla tüketilmesi gerekiyor. Bununla beraber hem şeker hem de tuz tüketiminin sınırlanması da büyük önem taşıyor. Karbonhidrat içeren ve unla yapılan gıdaların hiç tüketilmemesi de son derece mühim! Protein içeren gıdaların bol miktarda tüketilmesi, kızartma türü yiyeceklerden de uzak durulması gerekiyor. Sigara ve alkolden uzak durmak, menopoz sonrasında çok daha fazla önem kazanıyor. Aslında menopoza giren kadınların bir beslenme uzmanından yardım alarak yeni bir beslenme düzeni oluşturması en sağlıklı tercih olacaktır.

Menopoz Sonrası Kemik Erimesi
Kadınların büyük bölümünde menopoza girdikten sonra kemik erimesi sorunu da başlayabiliyor. Özellikle yaşamında düzenli beslenmeyen kadınlarda bu sorun çok daha fazla oluyor. Kemik erimesi sorunu zamanla kamburlaşma, vücudun öne doğru eğilmesi gibi vücut şeklinin bozulmasını da beraberinde getirebiliyor. Kemik erimesi neticesinde hafif çarpmalar ya da düşmeler durumunda dahi kemiklerde kırıklar oluşabiliyor. Bu nedenle menopoz sonrasında kadınların daha dikkatli hareket etmesi, ani hareketlerden kaçınması ve kemiklerini çok zorlayan aktivitelerden uzak durması gerekiyor.

Mutlu Bir Menopoz Dönemi İçin Öneriler

  • Menopoz döneminde çeşitli sıkıntılar yaşansa da aslında bu dönemi son derece mutlu da geçirebilirsiniz. Bunun için sizlere bazı önerilerimiz olacak.
  • Yaşam stilinizi doktorunuz ile birlikte gözden geçirin. Doktorunuzun bu dönemi daha rahat geçirmeniz için size bazı önerileri olabilir.
  • Kalp ve damar rahatsızlıkları, felç gibi pek çok hastalık riskini azaltmak için sigarayı bırakın. Sigarayı bıraktığınızda kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın. Sadece günlük yürüyüşler dahi ateş basmasından gerginliğe kadar pek çok sıkıntıyı azaltacağından emin olabilirsiniz.
  • Bir beslenme uzmanı ile görüşerek yeni bir beslenme programı oluşturun. Daha sağlıklı ve kilo yapmayan yiyeceklere yönelin.
  • Doktorunuz bazı vitamin ve mineral takviyelerini almanız gerektiğini söyleyebilir. Bu takviyeleri aksatmadan almaya özen gösterin. Kendinizi daha sağlıklı ve daha iyi hissetmenizi sağlayacak.
  • Bol miktarda su tüketin. Günde 2 litre su tüketimi yorgunluk hissinden arınmanıza yardımcı olacak. Ayrıca cildinizin de bir süre sonra daha iyi görüneceğini fark edebilirsiniz.
  • Stresten uzak durun ve size iyi gelen bir hobi edinin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.