Malprezentasyonlar

Doğumlardaki Prezentasyon Bozukluğu Nedir?

Doğum başladığı andan itibaren bebek doğum kanalına baş kısmı önde gelecek şekilde girmeye başlar. Bu durum verteks prezentasyon (baş geliş) olarak adlandırılır. Kafanın üst arka kısmında yer alan oksiput adlı bölge bebeğin doğum kanalına doğru girer. Kafa bölgesinin dışında kalan alın ve yüz gibi bölgeler ile birlikte vücudun diğer bölümleri olan makat ve omuz gibi bölgeler doğum kanalına girerse bu duruma malprezentasyon yani prezentasyon bozukluğu adı verilir.

Malprezentasyonlar

Malprezantasyon, bebeğin doğum kanalına girmekte olan kısmını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Malpozisyon ise pozisyonun bozukluk durumunu ifade eden bir terimdir. Pozisyonlar bebeğin anne vücuduna göre olan yönünü simgeler. Malprezentasyonlar arasında makat prezentasyon, alın prezentasyon ve yüz prezentasyon gibi prezentasyon durumları mevcuttur.

Alın Prezentasyonu Nedir?
Alın bölgesinin gelişi defleksiyon gelişi olarak tanımlanır. Anomaliler arasında nadir görülenlerdendir. 1000 doğumda yalnızca 1 defa rastlanılan bu durum ortaya çıktığı zaman fetal baş alın bölgesi ile ön fontanel arasındaki kalan kısım prezente olur. Vajinal muayene yapıldığı zaman burun, göz çevresi ve ön fontanel ele gelmeye başlar.

Fetüsün pelvise baş bölgesinin en geniş çapı olan oksiputomental çap ile girmeye başlar. Alnın gelişi eğer kendiliğinden oksiput bir gelişe dönüşmez ise normal doğum yapılamaz. Alın geliş şeklinin devam ettiği durumlarda sezaryene ihtiyaç duyulur.

Yüz Prezentasyonu Nedir?
Ortalama olarak 2000 doğumda 1 ortaya çıkar. Yüz prezentasyonu fetüsün pozisyonunu çeneye göre algılar. Baş bölgesi ile pelvise submentobregmatik çap ile giriş yapar.

Yüz geliş olarak da adlandırılan bu durumda normal doğum mümkün olabilir. Fakat çenenin arka kısımda kaldığı durumlarda normal doğum mümkün olmamaktadır. Bu tür durumlarda sezaryene ihtiyaç duyulur.

Makat Prezentasyonu Nedir?
Makat prezentasyonu, bebeğin makatının önde olması durumudur. Doğum kanalına normal gebeliklerde baş kısmı ile giren bebekler kalça ve bacaklarıyla giriş yaptığı zaman bu durum prezentasyona yol açar. Normalde anne karnında başı aşağıda olması gereken bebeğin popo kısmının aşağıya kayması makat prezentasyonudur.

Hamileliğin ilk dönemlerinde ters durduğu tespit edilen bebekler genellikle son aylara doğru dönerek düz pozisyona geçiş yaparlar. Makat prezentasyonu, doğum zamanı gelen gebelerin %5’lik kısmında gözlemlenmektedir.

Yan Prezentasyonu Nedir?
Bebek, anne karnında dik bir şekilde durur ve kafa bölgesi hep aşağıya bakacak şekildedir. Bu duruş şekli verteks prezentasyon olarak adlandırılır. Bebeğin yan şekilde duruşu transvers situs (transver duruş) olarak değerlendirilir. Bebeğin kafa kısmının hafif bir şekilde yukarı veya aşağıda olması yani gövdesinin çapraz durması prezentasyondur. Yan duruş prezentasyonu 300 doğumda 1 ortaya çıkar. Hamileliğin erken dönemlerinde yapılan ultrasonografilerde sık denk gelinir. Fakat hamilelik dönemi ilerlemeye devam ettikçe bebekler düz pozisyona kendiliğinden gelmeye başlarlar.

Karna yapılabilecek olan el ile muayene esnasında bu durum anlaşılabilir. Fakat kesin bir tanı koyulabilmesi için mutlaka ultrasonografi gereklidir. Doğumun başladığı anda bebek yan şekilde duruyorsa normal doğum mümkün değildir. Bu tür durumlarda sezaryen doğuma başvurulur.

Hamilelikte Bebeğin Ters Durduğu Nasıl Anlaşılabilir?
Anne adaylarının kendi başlarına ilgili testleri yaptırmadan bu durumu anlayabilmesi mümkün değildir. Bebeğin kafasının ya da vücudunun diğer bölgelerinin hangi yönde olduğunun algılanabilmesi için ultrasona ihtiyaç duyulur.

Ters Duruş Pozisyonundaki Bebekler Nasıl Döner?
Hamilelik döneminde ters duruş pozisyonu alan bebeklerin büyük bir çoğunluğu hamileliğin ilerleyen süreçlerinde kendi kendine düzelir. Bebeğin düzelebilmesi için doktorun veya anne adayının yapabileceği herhangi bir işlem bulunmaz. Bebeğin düz pozisyona gelebilmesi için baskı uygulanması ya da tehlikeli hareketlerin yapılması son derece risklidir. Hamilelik dönemi ilerlemeye devam ettikçe bebek büyüyeceğinden dolayı rahim iç kısmı daralır ve bebeğin dönme imkanı kısıtlanır. Ancak hamileliğin son günlerinde de bebeklerin döndüğü ve pozisyonunu düzeltebildiği gözlemlenebilmektedir.

Bebeğin Ters Geldiği Durumlarda Neler Yapılmalı?
Hamilelik sürecinde başka farklı bir problem yaşanmadı ise, hamilelik takip süreçlerine devam edilmesi ve bebeğin dönüp dönmemesine göre doktorla birlikte doğum şekli hakkında görüşülmeli ve karar alınmalıdır.

Ters Pozisyondaki Bebekler Ne Zaman Doğar?
Hamilelik sürecinde bebeğin ters durduğu dönemler, bebeğin doğum süresi üzerinde herhangi bir etkiye yol açmaz. Ters duruş pozisyonundaki bebeklerin daha erken ya da daha geç doğma gibi riskleri yoktur. Düz duran ve ortalama doğum süresi ile doğacak olan bebeklerle ters pozisyondaki bebeklerin arasında doğum süresi farkı bulunmaz.
Ters gelen bebeklerin büyük bir çoğunluğu 36. İle 40. hafta arasında normal doğum yöntemleriyle ya da sezaryen ile dünyaya gelirler. 36. haftadan önce doğum gerçekleşirse bu durum erken doğum olarak değerlendirilir. Makat malprezentasyon yaşayan bebeklerin gününün geçtiği durumlarda ise sezaryen ameliyatı ile dünyaya getirilmeleri tavsiye edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.