Hamilelikte Vitamin Hapları Kullanımı

Hamilelikte Hangi Vitamin Hapları Kullanılmalıdır?

Hamilelik döneminde yeterli ve düzenli beslenme konusuna özellikle dikkat edilmelidir. Özellikle bu dönemde vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin ve minerallerin alınması gerekmektedir. Annenin gerekli vitaminler ve mineralleri alabilmesi ile bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için doktor tavsiyesiyle birlikte vitamin hapları önerilmektedir.

Hamilelikte Vitamin Hapları Kullanımı

Vücuttaki dengenin bozulmasını önlemek ve herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşmamak için vücuda doğru besinlerin alımı yoluyla gerekli vitamin, mineral, protein ve uygun karbonhidratlar verilmelidir. Hamilelik döneminde ise bu durum daha önemli hale gelir. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı söz konusu olduğu için yeterli ve dengeli beslenme konusunun önemi oldukça fazladır. Hamilelik dönemi sonrasındaki süreçte de annenin beslenme düzenine ve içeriğine özen göstermesi gerekmektedir.

Hamilelik kararı alınmasıyla birlikte kadınlar tahmini hamilelikten yaklaşık 3 ay önce kadar vitamin (folk asit) alımına başlamalıdır. Hamilelik için döllenecek olan yumurta yaklaşık 3 ay öncesinden olgunlaşmaya başlayacağı için hamilelik öncesi 3 ayda yeterli besleniyor olmak önemlidir.

Hamilelik döneminde vücut gereksinimleri artacağı için tüketilen besinler hem anne hem de bebek sağlığı için yeterli olmayabilir. Yeterince özen gösterilmediği takdirde vücudun ihtiyacı olan tüm besinleri almak mümkün olamamaktadır. Bu nedenle özellikle hamilelik döneminde vitamin haplarına ihtiyaç duyulur. Taze sebze meyve tüketemiyor, kirli havaya maruz kalıyor, mide bulantısı, kusma nedenleriyle yeteri kadar iyi beslenemiyorsanız, doktorunuz tarafından ilave vitamin verilmesi durumu söz konusu olacaktır.

Hamilelikte Hangi Vitamin ve Mineraller Alınmalıdır?
Vücut için en besleyici maddelerin folik asit, demir ve kalsiyum olduğu bilinmektedir. Kişiye göre değişebilmekte olan vitamin hapları kullanımında, bazı kadınlar 12 ay boyunca folik asit kullanması gerekebilmektedir. Sinir yolu kusurlarını engellemekte olan folik asitin başlıca işlevi oksijenin anneden bebeğe ulaşmasını sağlamak ve annede hamilelik döneminde görülme riski yüksek olan aneminin görülmesini önlemektir. Folik asitin vücutta yetersiz olması durumu kansızlık, unutkanlık, aşırı yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı gibi durumlara neden olacaktır. Folik asit açısından zengin olan başlıca yiyecekler arasında karaciğer, yeşil yapraklı bitkiler, kırmızı et yer almaktadır.

Kalsiyum hem annenin hem de bebeğin kemik gelişiminde önemlidir ve annede hamilelik döneminde kemik kaybı oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Hamilelik döneminde tüketilen besinlerin yalnızca anne vücudu için değil aynı zamanda bebek sağlığı ve gelişimi için de önemli olduğu unutulmamalıdır.

Hamilelik döneminde alınması gereken vitaminler şunlardır;

  • A vitamini: Başlıca faydaları vücudun enfeksiyonlara karşı korunması olan A vitaminleri aynı zamanda vücuttaki hücre ve dokuların büyüme durumunda etkili olmaktadır.
  • D vitamini: Özellikle kemik ve diş sağlığı üzerine faydaları bilinmekte olan D vitaminin bağışıklık sisteminde de birçok faydası görülebilmektedir. Bazı kadınlarda doğum sonrası depresyonu görülmekte ve bu durumu iyileştirmek adına D vitamini takviye yapıldığı bilinmektedir. Ayrıca doğum sonrasında gerçekleşebilme ihtimali olan yorgunluk ve halsizliği de önlemek için D vitamini takviyesi uygulanmaktadır. D vitamini en fazla balık, yumurta ve süt ürünlerinde bulunduğu bilinmektedir. Vücudun her gün en az 10-15 dakika güneşlenmesi durumu da D vitamininin emilimi açısından oldukça önemlidir.
  • B vitamini: Hamilelik dönemindeki en önemli vitaminlerden biri olan B vitamini, bebekte nöral tüp defekti oluşmasını önler. Bebekte nöral tüp defektine sebebiyet verdiği takdirde, yaşam boyu komplikasyonlar görülebilmesine sebebiyet vermektedir. Bu nedenle B vitamini oldukça önemli olmaktadır ve anne tarafından ihmal edilmemelidir.
  • C vitamini: Başlıca bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitamini, diğer vitaminlerin emilimi konusunda da etkili olmaktadır. Demirin de emilimini arttırması sebebiyle yeterli düzeyde C vitamini alımı özellikle hamilelik döneminde oldukça önemlidir.
  • Demir: Demir eksikliği insan vücudunda görülen en sık sorunlardan biridir. Hamilelik döneminde kan hacmi yüzde 50 oranda artmakta ve böylelikle vücudun demire olan ihtiyacında da artış görülebilmektedir. Demiri vitaminlerin yanı sıra fazla yağlı olmamak şartıyla kırmızı etten ve kuru baklagillerden alabilmeniz de mümkündür.
  • Kalsiyum: Kalsiyum özellikle kemik sağlığı için önemlidir. Kemik sağlığı için süt ürünleri ile kuru baklagiller tüketmek gerekmektedir.
  • Magnezyum: Vücutta krampların artmasına karşın magnezyum alımı arttırılmalıdır.
  • Omega-3: Omega-3 vücut sağlığıyla birlikte bebeğin zeka gelişimi için de oldukça önemlidir. Omega-3 alımı yiyeceklerle alınması çok fazla mümkün olmadığı için takviye olarak ayrıca alınması tavsiye edilmektedir. Emzirme sürecinde de omega-3 alınması tavsiye edilmektedir.

Her bir bireyin vitamin ihtiyacı aynı düzeyde olmamaktadır. İçeriği bilinmeyen vitaminler kesinlikle kullanılmamalıdır. Aynı zamanda vitaminlerin hangi dozda alınacağı durumu da oldukça önemlidir. Aşırı dozda alınan vitaminler de bebeklerde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle vitamin hapları almadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Hamilelikte ve düşük tehlikesi görüldüğü takdirde progesteron hormonu içeren ilaçlar doktor tarafından önerilebilmektedir. Fakat bu ilaçlar kesinlikle doktor tavsiyesi olmadığı takdirde kullanılmamalıdır ve tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.

Aynı zamanda vitaminlerin tok karna alındığı takdirde emilimlerinin daha iyi olduğu unutulmamalıdır. Vitaminler asla beslenmenin yerini tutacak unsurlar olarak görülmemelidir, beslenmeye ek olarak alınmaları gerekmektedir.

Tüm bu ilaçların yanı sıra hamilelik dönemi öncesinde annenin kullanmakta olduğu ilaçlar var ise doktora danışılmalı ve uygun görüldüğü takdirde bu ilaçlar alınmaya devam edilmelidir. Bu ilaçlara devam edilmesi takdirinde doktor tarafından hamilelik döneminde hem anneye hem de bebeğe en az zarar verecek olan ilaçlar seçilir.

Hamilelikte Kullanılabilecek Diğer İlaçlar?
Hamilelik süresince doktor tarafından önerilmekte olan birtakım ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlardan en yaygın önerileni demir, kan ilaçlarıdır. Kalsiyum ve magnezyum hazır ilaçları kullanılması şart olmayıp doktor tarafından tavsiye edilen ilaçlar arasında yer almaktadır. Hamilelikte genellikle kramp görülmesi durumu yaşanabilir ve bu durumda kalsiyum ile magnezyum ilaçları doktor tarafından önerilebilmektedir.

Hamilelik döneminde dikkat edilmesi gereken başlıca durum, ağrı kesicilerin kişinin her ağrısında kullanılamayacak olması ve doktor tarafından tavsiye edilmediği takdirde alınmaması gerektiğidir.

Hamilelikte sıkça görülmekte olan mide bulantısı ve kusmalar için doktor tarafından tavsiye edildiği takdirde ilaç kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Hamilelikte Yeterli Vitamin Alabilmek İçin Nasıl Beslenmek Gerekir?

  • Günde en az iki porsiyon meyve tüketmek gerekmektedir.
  • Her hafta muhakkak en az bir kez balık tüketilmelidir.
  • Fındık, ceviz, badem gibi yararlı kuruyemişler tüketilmelidir.
  • Her gün yeteri miktarda süt ürünleri tüketilmelidir.
  • Günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir.
  • Hazır, paketlenmiş ürünler yerine doğal ve mümkün olduğunca evde hazırlanan ürünler tüketilmelidir.
  • Et ve kuru baklagil tüketimi ihmal edilmemelidir.
  • Her gün mutlaka taze sebze tüketilmelidir.

Hamilelikte Vejetaryenler Vitamin Hapları Kullanmalı Mıdır?
Vejetaryen beslenme şeklinde B12 eksikliği sıkça görülebilmektedir ve bu durum kansızlığa yol açmaktadır. Kansızlık durumu genel olarak kişilerin beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır. B12 açısından zengin olan et ürünlerini tüketmiyor olmak kişilerde kansızlığa yol açabilmektedir. Bu sebeple özellikle vejetaryen beslenme düzenine sahip kişiler hamilelik sırasınca kan değerleri ölçtürülmeli ve doktor tarafından önerildiği takdirde vitamin hapları kullanmalıdırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.