Adet Düzensizliğinin Zararları

Düzensiz Adet Görmenin Zararları Nelerdir?

Birçok nedenden kaynaklanabilmekte olan adet düzensizliği, bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilmektedir. Genel olarak her 28 günde bir yenilendiği bilinmekte olan adet döngüsünde görülen düzensizlikler, fizyolojik veya psikolojik birçok nedenden ötürü kaynaklanabilmektedir.

Adet Düzensizliğinin Zararları

Adet döngüsünün özellikle başladığı ilk yıllarda düzensizliklerin görülmesi durumu normal olarak kabul edilmektedir. Adet görmeyi sağlayan hormonların dengelenmesi sonucunda adet döngüsünün düzenli bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir.

Adet döngüsünde düzensizliğin görülmesi ciddi bir problem olabilmektedir ve mutlaka bir doktora danışılması gerekir. Adet düzensizliğinin en önemli zararı, düzensizliğe neden olan belirtilerin teşhis edilip tedavi edilmemesiyle meydana gelmektedir. Örneğin, myomların tedavi edilmediği takdirde büyümesinin ciddi sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Adet düzensizliğinin nedenlerinden biri olan myom büyümesi, erken teşhis ve tedavi edildiği takdirde başarılı sonuçlar elde etme ihtimali artacaktır.

Adet düzensizliği görülen kadınlarda yumurtlama düzensizliği de görülebilmektedir. Bu durum oldukça ciddi olmakla birlikte gebelik ihtimalini düşürdüğü bilinmektedir. Yumurtlama düzensizliği gebeliğin gecikmesine veya gerçekleşmemesine neden olabilmektedir.  

Adet Düzensizliğinin Nedenleri Nelerdir?

Adet düzensizliği birçok nedenden kaynaklanabilmektedir. Adet düzensizliğinin başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Doğum kontrol hapları: Adet düzensizliğinde en sık görülen neden kadınların kullanmakta olduğu doğum kontrol hapları olarak bilinmektedir. Vücuttaki hormonlarda birtakım değişikliklere neden olan doğum kontrol hapları kadının tüm vücudunu etkilediği gibi adet düzenini de etkilemektedir.
  • Endometriozis: Tıbbi literatürde endometrium olarak geçmekte olan rahim içini sarmakta olan dokunun olması gerektiği yerde bulunmaması durumuna endometriozis adı verilmektedir.
  • Yoğun stres: Gündelik yaşantıda yaşanan yoğun baskılar ve stres, kişiyi hem fizyolojik hem de psikolojik olarak etkileyebilmektedir.
  • Aşırı kilo alımı: Gereğinden fazla kilo alma durumu kadın vücudundaki hormonları oldukça ciddi oranda etkilemektedir. Hormonlarda yaşanan değişim ise adet düzensizliğine neden olabilmektedir. Bu durum her kadında aynı şekilde görülmemektedir ve aşırı kilo alımı adet düzensizliğinin yanı sıra farklı sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir.
  • Aşırı kilo kaybı: Kişinin vücudunun gerekli olan vitamin, mineral ve proteinden mahrum kalması durumu bazı organların işlevlerini yerine getirememesine neden olabilmektedir. Bu nedenle kişi muhakkak düzenli ve yeterli beslenmeye dikkat etmelidir.
  • Myom büyümesi: Rahimde görülen ur olarak bilinmekte olan myomların kötü huylu tümöre dönüşme riski oldukça az olsa dahi bir uzmana danışmak gerekmektedir.
  • Yumurtlama bozukluğu: Adet düzensizliği olan kadınların çoğunda yumurtlama düzensizliği de görülmektedir. Yumurtlamada meydana gelen problemler gebeliği geciktirebilir veya tamamen gebelik oluşmasını engelleyebilir. Gebeliği engellemekle birlikte yumurtlama bozuklukları, adet düzensizliğine de neden olabilmektedir.
  • Polipler: Rahim içi zarında veya rahim ağzında görülebilmekte olan polipler, adet düzensizliğinin başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Genellikle küçük boyutta ve iyi küçük olmalarına rağmen polipler, adet düzensizliğine neden olabilmektedir. Her yaşta görülebilmekte olan polipler aynı zamanda kısırlığa (infertilite) da yol açabilmektedir. Polipler cerrahi bir yöntem olan histeroskopi ile tedavi edilebilmektedir.

Bir uzman tarafından düzenli olarak jinekolojik muayenelerin yaptırılması, bu nedenlerin erken teşhis edilmesini ve gerekli tedavinin başarı oranını arttırmayı sağlayacaktır. Bebek emzirme döneminde olan annelerde, korunma iğnesi kullanan kadınlarda ve adet döngüsünün ilk yıllarında adet düzensizliğinin görülmesi oldukça normaldir.

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Adet düzensizliği, gerekli muayeneler sonrasında adet düzensizliğinin nedeninin teşhis edilmesiyle sonucunda ilaçla veya cerrahi operasyonla tedavi edilmelidir. Adet düzensizliğinin neden olduğu faktörlerin birer sorun olduğu bilinmelidir. Bu nedenle adet düzensizliği, olumsuz durumların belirtisi olarak da bilinmektedir.

Adet düzensizliği tedavisine uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilen muayene sonrasında karar verilmelidir. Doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde, adet düzensizliğine yönelik şu çözümler uygulanabilmektedir;

  1. Doğum kontrol yönteminin değiştirilmesi
  2. Polikistik over sendromu tedavisi
  3. Psikolojik destek ile stres yönetiminin gerçekleştirilmesi
  4. Myom ve poliplerin tedavisi
  5. Histeroskopi
  6. Beslenme alışkanlığına yönelik tedavi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.