Adet Kanamasından Hemen Sonra Hamile Kalınır mı?
Kemik Kaybı Nedir ve Neden Görülür?
Anne karnında başlamakta olan kemik gelişimi, ergenliğin sonuna dek devam etmektedir. Bu nedenle özellikle kemik gelişiminin sürdüğü dönemde kişinin buna uygun olarak beslenmesi gerekmektedir. Kemik kaybı durumu ise yetersiz beslenme, hareketsiz yaşam gibi unsurlar sonucunda meydana gelmektedir ve kemik erimesi hastalığına yol açmaktadır.
Bebeğin anne karnında var olmaya başladığı andan itibaren meydana gelmeye başlayan kemik gelişimi; bebeklik ve çocukluk dönemlerinde hızlanmakta olup ergenlik döneminin sonunda tamamlanmaktadır. Kemik dokusu canlı bir doku olarak bilinmektedir. Canlı bir doku olan kemik dokusu sürekli olarak yıkım ile yapım faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu nedenle yalnızca kemik gelişiminin görüldüğü dönemlerde değil, kişinin tüm yaşamında beslenmesine ve spor alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekmektedir. Spor ve yeterli, düzenli beslenme kişinin tüm hayatı boyunca vücudunu etkileyen önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Dış etkilere açık olan kemik yapısı birtakım besinlere ihtiyaç duymaktadır. Bu besinler arasında özellikle D vitamini ve kalsiyum yer almaktadır. Beslenmenin yanı sıra kişinin yaşam boyu bazı egzersizleri düzenli bir şekilde gerçekleştirmesinin de özellikle kemik sağlığı açısından oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Yeterince D vitamini ve kalsiyum tüketmemek, aktif bir yaşantıya sahip olmamak, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri tüketmemek ve sigara ile alkol gibi sağlıksız alışkanlıklara sahip olmak kemik yıkımını arttırırken yapım faaliyetlerini sekteye uğratacaktır.
Sağlıklı bir yaşantıya sahip olmak kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Bu sağlıklı yaşantıya sahip olmak için kişinin öncelikle dengeli, yeterli beslenmeye ve aktif bir yaşantıya sahip olmaya özen göstermesi gerekmektedir. Birtakım sağlıksız faaliyetleri sürdürmek kemik yıkımını hızlandırmaktadır. Bu sağlıksız faaliyetlerin arasında sigara ve alkol tüketimi, aktif olmayan yaşantı ve yetersiz beslenme gibi faktörler yer almaktadır. Bu alışkanlıkların sürdürülmesi sonucunda vücutta kemik yapımı aşamasına geçilmesi engellenir ve sürekli olarak kemik yıkımı meydana gelir.
Osteopeni ve Osteoporoz Nedir?
Kemik yoğunluğunun belli bir orana kadar azalması durumu osteopeni olarak adlandırılırken, bu oranın daha da azalması durumuna osteoporoz adı verilmektedir. Osteopeni ve osteoporoz görülmesi durumlarında vücutta kemik kaybının görülmesi söz konusudur. Kemik yoğunluğu ölçümü (kemik taraması) ise oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilen işlemler arasında yer almaktadır. Bu nedenle erken teşhis ve önlem almak için kişilerin bu ölçümü gerçekleştirmek için düzenli kontrollere gitmeleri tavsiye edilmektedir.
Osteopeni ve Osteoporoz Arasındaki Farklar Nelerdir?
Osteopeni ve osteoporoz durumlarının her ikisinin sonucunda da kişinin vücudunda kemik kaybı yaşanır ve bunun sonucunda da kemiklerdeki kırılganlık eğiliminde artış görülür. Başta yetersiz beslenme ve hareketsiz yaşam sonucunda görülmekte olan kemik yoğunluğunun azalması durumu kemiklerin güçsüzleşmesine yol açmaktadır. Bu sebeple kemiklerin kırılma ihtimalinde artış görülür. Osteopeni durumu için bu kemik kaybının meydana gelmesinin başlangıcını tanımladığı belirtilebilmektedir. Osteoporoz durumu ise başlangıç aşamasından ziyade durumun daha fazla ilerlediği ve ciddileştiği döneme tekabül etmektedir. Osteopeni probleminin erken teşhis edilmemesi sonucunda kişinin sağlıksız yaşam şartlarına devam etmesi ile birlikte osteoporoz durumunun görülmesi kaçınılmazdır. Osteoporozla birlikte kemik kırılmaları meydana gelmeye başlar ve bu durum oldukça ciddi bir şekilde kişinin yaşantısını etkilemektedir. Osteoporoz döneminde meydana gelen kemik kaybının geri dönüştürülmesi mümkün değildir. Bu nedenle erken teşhisin oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır.
Kimler Kemik Erimesi (Osteopeni) Riskine Sahiptir?
Kemik dokularındaki yoğunluk en fazla 25 ile 30 yaşları arasında görülmektedir. Bu yaşlardan sonra ise kemik yoğunluğunda azalmaların başladığı bilinmektedir. Bazı dönemlerde ise kemik kaybı oldukça yoğun bir şekilde görülmektedir. Bu dönemlere menopoz örnek verilebilmektedir. Bu dönemde östrojen hormonunun azalması sonucunda kemikler güçsüzleşir. Bunun yanı sıra kemik erimesi her yaşta görülebilmektedir. Bu nedenle bazı dönemlerde özellikle dikkat edilmesi gerektiği bilinmekle birlikte kişinin tüm yaşantısı boyunca bilinçli bir şekilde hareket etmesi oldukça önemlidir. Erken yaşta kemik erimesi riskine sahip olan kişiler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
Kemik Kaybı (Osteopeni) Nasıl Tedavi Edilir?
Kemik kaybı tedavisinde öncelikli amaç kemik yapımının sağlamak ve kemik yıkımını önlemek çalışmak olmalıdır. Kemik kaybı birtakım yöntemler ile birlikte hafifletilebilmesi mümkün olan bir sağlık problemidir.
Kemik kaybının önlenmesi ve tedavi edilmesi için kullanılabilmesi mümkün olan yöntemler ve tedavi biçimleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.