Yumurtlama Olmamasının Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda Yumurtlama Neden Olmaz?

Ergenlik döneminde gerçekleşmekte olan adet döngüsünün başlangıcıyla birlikte her 28 günde bir yumurtlama dönemi gerçekleşir. Yumurtlama döneminin gerçekleşmesi kadın vücudunun gebelik için uygun olduğunu göstermektedir. Yumurtlamanın gerçekleşmemesi durumu ise polikistik over sendromu, kronik hastalıklar, aşırı stres ve baskı gibi nedenlerle gerçekleşebilmektedir ve gebelik için kadın vücudunun uygun olmadığını göstermektedir.

Yumurtlama Olmamasının Nedenleri Nelerdir?

Yumurtlama hücresinin yumurtlama meydana geldikten sonra döllenmesi yoluyla gebelik görülmektedir. Kadınlarda yumurtlamanın görülmemesi ise döllenmeyi önleyeceği için gebe kalmanın en sık görülen etkenlerinden biri olarak bilinmektedir.

Kadınlarda yumurtlama olmamasının başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Aşırı yoğun egzersiz
  2. Uzun süreli yaşanan stres ve baskılar
  3. Menopoz döneminin başlangıcı
  4. Psikolojik nedenler, travmalar
  5. Ani ve aşırı kilo kaybı
  6. Ciddi kronik hastalıklar
  7. Beslenme bozuklukları (Anoreksia, Blumia)
  8. Aşırı kilo sahibi olmak (obezite)
  9. Polikistik over sendromu (PCOS)
  10. Beyinde yaşanan hipofiz beziyle ilgili sorunlar
  11. Tiroid bezinde yaşanan sorunlar
  12. Sheehan sendromu (hipofiz kanlanmasını bozar)
  13. Hiperprolaktinemi (Süt hormonu yüksekliği)
  14. Prematür ovaryan sendromu
  15. Menopoz öncesi dönemde yaşanan problemler
  16. Kalıtımsal problemler
  17. Hiperandrojenizm
  18. Addison Hastalığı (Adrenal yetmezlik)
  19. Böbrek üstü bezi hastalıkları
  20. Emzirme dönemi
  21. Yumurtalık tümörleri
  22. Yumurtlama tembelliği
  23. Hormonlar ile ilgili yaşanan problemler
  24. Doğum kontrol hapı kullanımı
  25. Prematüre overyen yetmezlik (erken menopoz)

Tıbbi literatürde anovulasyon olarak geçmekte olan kadınlarda yumurtlama durumu gebe kalmayı engelleyen durumlar arasında yer almaktadır. Yumurtlama olmaması durumunda öncelikle buna sebep olan durumların tespit edilmesi gerekmektedir. Hastanın durumuna göre yumurta geliştirme veya yumurtlamayı uyarma işlevi olan ilaçlar kullanılabilmektedir. Yumurtlama problemlerine bağlı olarak gebeliğin engellendiği kadınlarda yumurtlama problemi tedavi edildiği takdirde gebelik konusunda başarılı sonuç alınacağı bilinmektedir.

Düzenli yumurtlamanın gerçekleşmemesi durumunda da gebelik oluşma ihtimali oldukça düşük olmaktadır. Bu durum meydana geldiği takdirde kadınların yumurtlama monitörü aracılığıyla yumurtlama günlerinin belirlenmesinin sağlanması tavsiye edilmektedir.

Kadınlarda Yumurtlama Tedavileri Nasıl Gerçekleştirilir?

Kadınlarda yumurtlama problemlerinin yaşanması genel olarak adet düzensizliği, adet görememe gibi durumlarla birlikte gebe kalamama durumu meydana geldiğinde fark edilebilmektedir. İnfertilite (kısırlık) tedavisinde en sık uygulanan tedavi yöntemlerinin yumurtlama tedavileri üzerine olduğu bilinmektedir. Doğal yollarla gebe kalma konusunda yaşanan problemlerin başlıca nedeninin ise yumurtlama bozukluğu olduğu tespit edilmiştir. Bunun sonucunda doğal yollarla gebeliğin gerçekleşmesini sağlayan tedavi yöntemlerinin neredeyse tamamının yumurtlamayı düzene sokma nedeniyle gerçekleştirildiği bilinmektedir.

Üreme ile ilgili olan tedavilerde ilk olarak yumurtlama fonksiyonlarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Gebe kalmanın önündeki en sık görülen neden olan yumurtlama bozukluğu görüldüğü takdirde, yumurtlamayı gerçekleştirme ve düzenlenemeye yönelik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Yumurtlama durumunun hiç gerçekleşmediği kadınların doğal yolla hamile kalmaları mümkün değildir. Bu nedenle bu durumlarda tüp bebek yöntemine başvurulması gerekebilmektedir. Uygulanan yöntemlerin yumurtlamanın meydana gelmesi ile daha kaliteli yumurta elde edebilmek adına gerçekleştirildiği bilinmektedir. Yumurtlamayı engelleyen durumların tespiti gerçekleştikten sonra bu nedenlere uygun tedavi yöntemi belirlenir. Tedavi yöntemi yumurtlamayı engelleyen sebepler ile birlikte hastanın durumuna göre de belirlenebilmektedir. Bu nedenle yumurtlama olmaması durumu görülen her kadında aynı tedavi yönteminin uygulanılması beklenmemelidir. Örneğin, yumurtlamama durumu polikistik over sendromu nedeniyle görülen kadın ile Addison Hastalığı (Adrenal yetmezlik) sebebiyle yumurtlamama durumu yaşayan kadınlara aynı tedavi yöntemi uygulanmamaktadır.

Yumurtlama bozukluğuna dair belirtilerin görülmesi durumunda kadınların bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmesi ve tespit sonrasında doktor tarafından uygun tedaviye başlanılması gerekmektedir. Günümüzde gerçekleşen teknolojik gelişmelerle birlikte sağlık sektöründe geçmişe oranla daha başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Bu nedenle yumurtlama bozukluğunun tedavi edilebilir bir durum olduğu unutulmamalı ve böyle bir durum meydana geldiği takdirde bir uzmana danışılmalıdır.

 

1 Yorum

  • Ümmügülsüm Gümüş dedi ki:

    merhaba yaş 38 amh 0.06 fsh 19.08 lh 7.09 e2 30.47 daha önce bir kere tüp bebek denedim geçen eylül ayı içinde emnriyo transferi aşamasına bile gelmedi 2 yumurta olgunlaştı birimi aldılar döllenme olmadı kendiliğnden gebe kalabilme şansım nedir cevabınız için teşekkür ederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.