Hamilelikte Meme Bakımı

Hamilelikte Meme Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik döneminde, kadın vücudunda birtakım değişiklikleri meydana gelmektedir. Bu değişiklikler anne adayının gündelik yaşantısını oldukça ciddi bir şekilde etkileyebilmektedir. Hamilelik döneminde memede görülen değişiklikler ise meme bezlerinin çalışmasıyla memeden sütün gelmesi, memenin büyümesi, hassaslaşması şeklinde görülebilmektedir. Bu sebeplerle özellikle gebelik döneminde anne adaylarının meme bakımına özellikle dikkat etmesi gerekmektedir.

Hamilelikte Meme Bakımı

Hamilelikte meme bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Sıkça duş almak: Hamilelik döneminde sıkça duş almak memenin temiz tutulmasıyla birlikte çatlak oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Bu nedenle anne adaylarına mümkün olduğunca sık duş alınması tavsiye edilmektedir.
  2. Memeyi tahriş etmeyen iç çamaşırı kullanmak: Bunun için özellikle pamuklu iç çamaşırlarının kullanılması tavsiye edilmektedir. İç çamaşırı seçerken çamaşırın memeyi alttan desteklemesi oldukça önemlidir.
  3. Meme uçlarının sabunla yıkanmaması: Meme uçlarını sabunla yıkamak çatlak ve kuruluklara neden olabilmektedir. Bu nedenle meme ucuyla temas edecek ürünleri özenle seçmek gerekir.
  4. Duş sonrasında nemlendirici krem aracılığıyla meme üzerine masaj yapmak: Hamilelik döneminde kadınlara ılık su ile duş almaları tavsiye edilir. Ilık duş sonrasında nemlendirici krem ile meme üzerine masaj yapmak hamilelikte meme bakımı açısından oldukça önemlidir.
  5. Göğüs pedi kullanılması: Özellikle meme ucu akıntılarının fazla olduğu durumlarda anne adaylarına göğüs pedi kullanmaları tavsiye edilir. Meme akıntıları gerçekleştiği takdirde kişinin sık sık göğüs bölgesini temizlemesi tavsiye edilir.
  6. Günde iki kez soğuk su aracılığıyla yıkamak: Memenin emzirmenin ardından gerçekleşme ihtimali olan sarkmasının önlenmesi için hamilelik dönemi ile gebelik sonrası dönemde kadınların günde iki kez soğuk su aracılığıyla memelerini yıkamaları tavsiye edilir.
  7. E Vitamini: Çatlakları önlemek için E vitamini içeren kremler kullanmak

Yukarıda verilmiş olan önerilerden meme uçlarına dokunma yoluyla temas gerektirmeleri takdirinde hamileliğin son iki ayında uygulanmaması tavsiye edilir. Hamileliğin son iki ayında meme uçlarına temas etmek rahim kasılmalarına neden olabilmektedir. Rahim kasılmaları ise erken doğuma sebebiyet verebileceği için hamileliğin son iki ayında meme ucuna masaj uygulamaları kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Doğum sonrasında annenin özellikle dikkat etmesi gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Bebeği doğru yöntemle emzirmek: Emzirme sırasında bebeğin yalnızca meme ucunu değil meme ucunun çevresindeki kahverengi alanın tamamını ağzının içine alabilmesi gerekir. Doğru emzirme yöntemini uygulamak memenin tahriş olmasını önler.
  2. Meme uçlarını daima temiz tutmak
  3. Annenin kendi sütüyle memesine bakım yapması
  4. Emzirme öncesinde el hijyenine dikkat etmek
  5. Emzirme öncesi meme ucunu kaynatıldıktan sonra soğutulmuş su aracılığıyla temizlemek
  6. Her bir memeden gün içerisinde yaklaşık 15-20 dakika bebeği emzirmek
  7. Emzirme aralarında uzun süreler bırakmamak
  8. Emzirme sonrası bebeğin meme üzerinde uyumamasını sağlamak
  9. Gerektiği takdirde gebelik sonrası meme için üretilmiş olan pomat ve kremleri kullanmak
  10. Emzirme esnasında gergin olmamak
  11. Her emzirme sonrası memeyi temizlemek
  12. Emzirme sonrası mutlaka memeyi kurulamak

Bebeği doğru emzirmek meme ucunda koruyucu sıvının salgılanmasını sağlar ve böylelikle herhangi bir ek ürün kullanmanız gerekmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.