Hamilelikte Mantar Yemek Güvenli mi?
Cinsel İlişkide Kuruluk Olması
Vajinanın cinsel ilişki esnasında yeterli olarak ıslak olmaması sonucunda ilişkide kuruluk olarak da bilinmekte olan vajinal kuruluk meydana gelir. Cinsel ilişki esnasında vajinada yeterli kayganlaşma görülmemesi cinsel ilişki problemlerine neden olmaktadır. Bu durumun birçok nedeni olabilmekle birlikte önlemek için uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır.
Cinsel ilişkide kuruluk olması olarak adlandırılan bu durum cinsel yaşantıyı ciddi oranda ve olumsuz yönde etkilemektedir. Vajina içerisinde yağ ve ter bezlerinin bulunmadığı bilinmektedir. Salgı yapıcı bezler aracılığıyla vajinada ıslaklık meydana gelir. Bu salgı yapıcı bezler vajinanın giriş kısmında yer alır. Bu bezler tıbbi literatürde bartolin ve skene bezleri olarak geçmektedir.
Vajina Yapısı Nasıldır?
Vajina yaklaşık yedi-on santim aralığında olan ve esneme kabiliyetine sahip olan bir organdır. Silindir şekline benzeyen vajinanın içi boştur. Vajina şekli ve yapısının kadından kadına farklılık gösterdiği bilinmektedir. Vajina üç katmandan oluşmaktadır. Bu üç katmandan biri olan en alt katmanın vajinadaki esnekliği sağlamaktadır. Vajina duvarlarında mukoza olarak bilinmekte olan bir zarın bulunduğu bilinmektedir. Bu zar aygan ve yoğun olduğu bilinen bir sıvı aracılığıyla kaplıdır. Vajinada yer alan küçük bezler aracılığıyla vajina içinin ıslak bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir.
Vajinanın Yapısını Oluşturan Bölümler Nelerdir?
Dış dudaklar: Labium major olarak bilinmekte olan dış dudaklar cinsel uyarılma gerçekleştiğinde küçülürler. Uyarılmanın olmadığı zamanlarda büyük bir şekilde bulunan dış dudaklar, vajina koruma işlevine sahip olmalarıyla bilinirler.
Klitoris: Klitoris genital bölgedeki en duyarlı bölge olarak bilinmektedir. Boyutunun kişiden kişiye değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Cinsel işleve sahip olan klitoristin üreme fonksiyonu bulunmamaktadır. Klitorist erkekte penis organıyla özdeşleştirilmiştir.
Küçük dudaklar: Labium minor olarak bilinmekte olan küçük dudakların süngerimsi bir yapıya sahiptir ve taş yaprağına benzetilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte bazı kişilere pembe bazı kişilerde kırmızıya dönük bir renkte görülebildiği bilinmektedir. Cinsel uyarılma gerçekleştiği takdirde küçük dudakların kanla dolduğu ve büyüdüğü görülür.
İdrar yolu: Klitorisin alt tarafında bulunan idrar yolunun cinsellik veya üreme ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.
Grafenberg Noktası (G Noktası): Jinekolog Grafenberg tarafından tanımlanan G noktasının var olup olmadığı günümüzde henüz kesinleşmiş değildir. G noktasının uyarılmasının kadınlarda öncelikle idrar yapma isteği uyandırdığı düşünülmektedir. Jinekolojik muayene aracılığıyla G noktasının tespit edilmesinin mümkün olmadığı bilinmektedir.
Vajinal Kuruluk (İlişkide Kuruluk) Belirtileri Nelerdir?
Vajinada kuruluk görüldüğü takdirde kişide birtakım belirtilerin meydana gelebildiği bilinmektedir. Bu durumda hiçbir belirtinin görülmemesi durumu mümkün değildir. Vajina kuruluğu muhakkak cinsel ilişki sırasında belirgin bir şekilde hissedilir. Vajina kuruluğunun belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
Ciddi bir şekilde meydana gelen vajinal rahatsızlıklar arasında yer alan vajina tümörleri görüldüğü takdirde vajinada kanama, beklenmeyen akıntı, sık bir şeilde idrara çıkma isteği gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Vajinal tümör tedavisi radyoterapi yöntemiyle uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra kişide vajinal tümör görüldüğü doktor tarafından cerrahi bir yönteme başvurma kararı alınabilir.
En sık görülen kist türlerinden biri olan vajina kistleri meydana geldiği takdirde vajinada şişlik görülmesi durumu meydana gelebilmektedir. Vajina kistleri ufak bir operasyon aracılığıyla alınabilmektedir.
Vajinal Kuruluk (İlişkide Kuruluk) Neden Görülür?
Vajinal kuruluğun her kadında ortak olmamakla birlikte birtakım benzer nedenlerinin var olduğu bilinmektedir. Bu nedenler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
Vajinal Kuruluk (İlişkide Kuruluk) Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinada kuruluk tedavisinin gerçekleştirilmesi için öncelikle vajinada kuruluğa neden olan durumların teşhis edilmesi gerekmektedir. Vajinal kurulukla birlikte enfeksiyon görüldüğü takdirde antibiyotik tedavisinin uygulanabilmesi mümkündür. Antibiyotik ile birlikte gerektiği takdirde doktor kararıyla fitil tedavileri de uygulanabilmektedir. Vajinada kuruluk görülen kadınların tedavi yöntemlerinin yanı sıra cinsel ilişki sırasında kayganlaştırıcı krem ve jelleri kullanması da tavsiye edilebilmektedir. Aynı zamanda kuruluk durumu için üretilmiş olan özel fitil ve kremler de tercih edilebilmektedir. Bu amaçla üretilmiş ürünlerin genel isminin vajinal lubrikantlar olduğu bilinmektedir. Fakat tüm bu ürünleri kullanmadan önce mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışmak gerekmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
Merhabalar Hamile olmak istiyorum ilişkiye girecegim zaman vajinal kuruluk yaşıyorum sebebi nedir acaba?
Teşekkürler