Hamilelikte Ve Emzirme Döneminde Oruç Tutmak
Miyomlar Gebe (Hamile) Kalmaya Engel Midir?
Rahim ve rahim ağzında anormal kas dokusu büyümeleri sonucunda miyomlar meydana gelmektedir. Bir çeşit rahim tümörü olarak bilinmekte olan bu durum kadınlarda sıkça görülmektedir. Üreme çağında olan tüm kadınlarda miyom görülme riski bulunmaktadır. Kadın vücudunda birden fazla olacak şekilde görülebilen miyom, gündelik yaşantıyı olumsuz etkileyebilmekle birlikte ciddi problemlere yol açabilmektedir.
Miyom görülen kadınlar menopoz dönemine girdikleri takdirde miyomlarda küçülmelerin meydana gelmesi olasıdır. Hormonlarda azalma sonucunda miyom küçülür. Miyomlar özellikle kalıtımsal nedenlerle görülmektedir. Bu nedenle ailesinde miyom görülen kişinin mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmesi tavsiye edilmektedir. Bu kişilerde miyom görülme olasılığı oldukça yüksektir.
Miyomun nerede bulunduğu, miyom nedeniyle ortaya çıkacak olan belirti ve şikayetlerde birtakım değişikliklere yol açabilmektedir. Rahim içine yakın olan miyomların şiddetli ağrıya neden olabilme ihtimali oldukça yüksektir. Miyomun büyüklüğü de ağrının şiddeti ile doğru orantılıdır. Rahim dışında yer alan miyomlar idrar kesesine baskı yapabilmektedirler. Bu nedenle bu duruma sahip kişilerde sık idrara çıkma ve dışkılama esnasında güçlüklerin meydana gelmesi olasıdır. Miyom görüldüğü takdirde meydana gelebilen durumlar arasında;
Miyomların Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda bir veya birkaç miyom olması durumu oldukça sık bir şekilde görülmektedir. Bu durum birkaç belirtiyle ortaya çıkabilmekle birlikte bazı durumlarda kısırlık görülen kadınlara yapılan muayeneler sonucunda teşhis edilmektedir. Miyomların belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
Miyom ve Kısırlık (İnfertilite) Arasında Saptanan İlişkiler
Miyomlar birkaç milimetre boyutunda olabileceği gibi yirmi santime kadar büyüyebilmektedirler. Miyomun çapı büyüdüğü takdirde kadınlarda kısırlık riskinin arttığı bilinmektedir. Rahim içi ve duvarında yer alan miyomların kısırlığa yol açabilmesiyle birlikte kanamalara da neden olabileceği bilinmektedir. Birden fazla sayıda olan miyomlar kişide görüldüğü takdirde kısırlık riskinde artışın olacağı söylenebilmektedir. Her dört kadından birinde meydana gelebilen bu durum, çocuk sahibi olamamanın sebepleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen en az bir yıl boyunca çocuk sahibi olamamış kişilerde miyomun var olup olmadığı mutlaka tespit edilmelidir.
Miyomlar Nasıl ve Hangi Mekanizmalarla Gebe Kalmaya Engel Olabilir?
Miyomların gebe kalmaya engel olan mekanizmaları arasında rahim ağzının ve şeklinin bozulması, endometrial kavitenin büyümesi ve şeklinin bozulması, tüplerin tıkanması gibi durumlar yer alır. Bu durumlar başlıca spermin rahme ulaşmasını engeller ve böylelikle gebe kalmada güçlükler meydana gelir. Tüm bunlarla birlikte miyomlar, tüpler ile yumurtalıklar arasında mevcut olan anatomiyi de olumsuz yönde etkileyebilmektedirler. Bazı miyomlar rahimde kanlanma ve rahim içi boşluğunda iltihaplanmaya neden olabilmektedirler. Tüm bu durumlar gebe kalmanın önünde ciddi engel olabilmektedirler.
İnfertilite (Kısırlık) Hastalarında Var Olan Miyomlar Tedavi Gerektirir Mi?
Genel olarak miyomlar kadınlarda hafif şiddetli ağrılar ve adet düzensizlikleri dışında ciddi problemlere yol açmadığı için tedavi edilmemektedirler. Fakat infertilite (kısırlık) durumuna sahip olan kadınlarda miyomların cerrahi işlemlerle alınması gerekebilmektedir. Miyomlar çoğu durumda kısırlığa neden olabilmektedir, bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda miyomlar tedavi gerektirir. Bir veya birden fazla kez düşük gebeliğe sahip olmuş kadınlarda da miyomların olup olmadığı tespit edilmeli ve miyom görüldüğü takdirde gerekli cerrahi müdahale yapılmalıdır. Aksi takdirde düşük riski ortadan kalkmayacaktır.
Rahim duvarında meydana gelmekte olan miyomlar ise büyüdükleri takdirde cerrahi işlemle alınmalıdırlar. Kısırlık problemine sahip olan ve miyomların mevcut olduğu tüm kadınlarda cerrahi işlemlere başvurulmamaktadır. Bazı durumlarda gerçekleştirilen operasyonlar karın içi yapışıklıklara neden olabilmektedir. Bu durum ise kısırlığa yol açabileceği için genel olarak cerrahi operasyondan kaçınılmaktadır.
Miyomların alınması sebebiyle gerçekleştirilen cerrahi operasyon açık veya kapalı ameliyat şeklinde, histeoroskopik teknikle uygulanabilmektedir. Bununla birlikte miyom alınma amacıyla gerçekleştirilen operasyonda uterin arter emnolizasyonu da tercih edilebilmektedir. Ameliyat sırasında hangi tekniği kullanılacağı durumu miyomun bulunduğu yere ve boyutuna göre uzman hekim tarafından belirlenmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.