Myomektomi: Myom Alınması Ameliyatı

Myomektomi operasyonu myom çıkarılması anlamına gelen tıbbi bir terimdir.

Myomektomi işlemi rahmin dokusunu bozmadan tedavi edilmesine olanak tanıyan cerrahi bir operasyondur. Özellikle genç yaştaki kadın hastalara uygulanan bu yöntem rahim alınması (histerektomi) operasyonunu engellemek amacıyla da uygulanmaktadır. Bu operasyona dair detayları içeriğin devamında bulabilirsiniz.

Myomektomi Nedir?
Rahim içerisine yerleşmiş olan myomların rahmin dokusunu bozmaya fırsat vermeden alınması işlemine myomektomi adı verilmektedir. Bu işlem rahmin alınması (histerektomi) işlemini ortadan kaldırma ihtimaline sahip olduğu için genç hastalara uygulanan bir tedavi yöntemidir. Myomlar iyi huylu kitleler olarak adlandırılırlar. Ancak bazıları kısırlığa, aşırı kanamalara sebep olabilir. Bu durumda cerrahi operasyonla alınmaları gerekmektedir. Myomektomi operasyonu laparotomi (açık ameliyat) ya da laparoskopi (kapalı ameliyat) yöntemiyle uygulanabilir. Hastaya hangi yöntemin uygulanması gerektiğine hastanın tahlil sonuçları ve myomlara dair bulgular yön vermektedir.
Mymomektomi işlemi esnasında rahim duvarına kesi atılır. Bu kesilerin sayısı her operasyona göre farklılıklar gösterebilir. Daha sonra myomlar çıkarılarak alınır. Myomların geride bırakmış olduğu boşluklar ise dikilerek operasyon tamamlanır. Rahmin dokusu herhangi bir zarar görmezken rahim duvarındaki bütünlük sekteye uğrayabilir.myom1

Myomektomi işleminden sonra hastaların gebe kalmaları mümkün olabilmektedir. Bu işlemi yaptıran her iki kadından biri tekrar hamile kalabilmektedir. Özellikle 20 ila 35 yaş aralığındaki kadınların myomektomi operasyonu sonrasında hamile kalma olasılıkları daha yüksektir. myomektomi operasyonu geçirmiş olan her 10 kadından 8’i tedavi gerekmeksizin hamile kalabilmektedir. Myomektomi operasyonu, öncesine göre daha az düşük yapma ihtimali de taşımaktadır. Myomektomi operasyonu sonrası hastaların doğum şeklinin çoğunlukla sezaryen olarak belirlenmesi tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni ise myomektomi operasyonu sebebiyle rahim duvarındaki bozulmadır. Rahmin yırtılma ihtimali göz önünde bulundurulduğu için böyle bir risk göze alınmaz. Bu nedenle myomektomi operasyonu sonrası çoğunlukla sezaryen doğum şekli tercih edilir.

Myomektomi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Myomektomi operasyonu da diğer tüm operasyonlarda olduğu gibi birtakım riskler barındırır. Bu risklerin ihtimalini düşük tutmak için tecrübeli ve teknik donanıma sahip bir cerrah tercihi yapmaya özen göstermek gerekir.

  • Tüm genital ameliyatlarda olduğu gibi myomektomi ameliyatında da yapışıklık riski söz konusudur. Yapışıklık hangi organda ise o organın işleyişini sekteye uğratır. Fallop tüplerinde ya da yumurtalıklarda meydana gelebilecek yapışıklıklar bu organların doğru çalışmasını engelleyecektir. Bu de hamile kalma ihtimalini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Yapışıklık riskinin asgari seviyede tutulması için operasyonun kısa süre içerisinde tamamlanmasında fayda vardır.
  • Herhangi bir kan kaybı yaşanmaması için operasyonun olabildiğince hızlı ve az sayıda kesikle tamamlanmasında fayda vardır.
  • Eğer myomların sayısı fazla ya da boyutları çok büyükse bu durumda rahmin de çıkarılması işlemi gerçekleşebilir. Bu duruma da hazırlıklı olunması gerekir.
  • Açık ameliyatla yapılan myomektomi operasyonunda yapışıklık olma ihtimali %70 civarındadır. Myomun büyüklüğü, sayısı ve konumu gibi sebepler de yapışıklık oranını doğrudan etkileyen faktörlerdir.

1 Yorum

  • ecrin c. dedi ki:

    genc kızlarımız daha evlenmemiş kızlarımızın histerektomi ameliyatı ile rahminin alınması hayatının kararmasına sebep oluyor myonmektomi ameliyatı ile tamir edilmesi gayet iyi birsey dogruganlıgımız devam ediyor hiç olmassa

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.