Erkeklerde Kısırlık
Sünnet İçin İdeal Yaş Aralığı
Ebeveynler sünnetin ne zaman ve hangi yaşlarda yapılması konusunda kararsız kalırlar. Peki sünnet ne zaman yapılmalı?
Sünnet Dünya çapında dini bir öneme sahip olmakla beraber kişiyi sağlık açısından penis kanseri ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların önüne geçilmesiyle de bilinir. Bundan dolayı ebeveynler sünnetin ne zaman ve hangi yaşlarda yapılması konusunda kararsız kalırlar. Bu durumda ebeveynler sünnet için ideal yaş nedir sorusunu çokça dile getirmektedir.
Sünnetin bebeklerde yapılması yaranın daha erken iyileşmesine nazaran büyük yaşta yapılmasının hem psikolojik travmanın ortaya çıkması hem de yaranın geç iyileşmesine neden olur. Bun dan dolayı sünnet yapım dönemi doğumdan sonra ilk 4 hafta içerisinde yapılırsa daha sağlıklı olacaktır. Sünnet sağlık açısından çok önemli bir öneme sahip olmasından dolayı cerrah tarafından yapılması ve tıbbı ekipmanların da çok iyi olması gerekmektedir.
Yeni doğan ve süt çocukluğu döneminde yapılan sünnet ileri yaşlarda idrara yolu enfeksiyonunun geç sünnet olana nazaran çok iyi bir şekilde olduğu bilinmektedir. Bu dönemde yapılan sünnet için genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Sadece lokal anestezi ile bu durumu en kısa ve ağrısız bir şekilde giderilir.
Bebeğin sünnet öncesinde aç mı tok mu durumlarda olması genel anestezi yapılmayacağından lokal anestezide 1 saat önceden aç kalması önemlidir. Erken yaşlarda sünnet olan bebek ileride penis damar ağı gelişme döneminde olduğunda işlem sırasında ve işlem sonrasında kanama az olmaktadır.
Yeni doğan kişinin sünnet olmasında diğer bir avantaj ise bebeğin travma yaşamaması önemlidir. Uyuşturma işleminde sonra sünnet işlemine geçilir.
Bu uyuşturma işlemi 4-6 saat aralığında ortadan kalkmaktadır. Sünnet süresinin yaklaşık 15 dakika sürmesi ameliyat ortamında ameliyata giriş ve çıkış işlemiyle beraber 1 saati bulmaktadır.
Sünnet yönteminin en güvenli ve en sağlıklı yöntemleri şunlardır:
Bu sünnet yöntemlerinde en güvenilir olanı dikişli yöntem olup iç ve dış derisi kesildikten sonra birbirine deriler emilerek dikişleri sökmeye gerek yoktur. Çocuğun eğer sünneti kendisine anlatarak psikolojik bir travma yaşamamasını sağlayabilirsiniz.
Sünnet esnasında derinin fazla kesilmesi kötü doku kalması, kanam, şekil bozuklukları ve idrara yolunun ciddi zararlar görerek kalıcı sakatlıklar ve enfeksiyon problemleri görülebilir. Bundan dolayı sünnet konusunda tecrübeli kişilere yaptırılması sakıncaları en aza indirebilirler.
Halk arasında peygamber sünneti diye tabir edilen hipospadias durumunda kesinlikle sünnet yapılmamalıdır. Bu durum ameliyatla düzeltilmelidir. Aile içerisinde kanaması olan, düşme işlemi veya diş çektirdikten sonra uzun süre kanaması bulunan kişi, iğne yapıldıktan sonra ya da bir yere değme sonrasında ağız içerisinde şişlik ve çürüğü bulunan kişi ara sıra kendiliğinden oluşan burun kanamalarında çocukların kan testleri yaptırıldıktan sonra sünnet edilmesi gerekmektedir.
Özellikle ailede bilinen kronik rahatsızlığı olan hastaları sünnet yapan cerrahın bilmesi gerekmektedir. Bu gibi sebeplerden dolayı sorunu olan hastalar önceden önlem alınarak tehlikenin önüne geçilerek ileride tehlikeli durumla karşı karşıya kalmaktan kurtulurlar.
İlk 24 saat içerisinde ağrı kesiciler ve 3 gün boyunca yaraya ağrı kesici merhemlerin kullanılması tavsiye edilir. Sünnet işleminin ertesi günü banyo yaptırılabilir. İşleme bağlı olarak hafif pembemsi renk ve şişkinlik olabilir. İyileşme birkaç gün olmakla beraber tam görünümlü iyileşme 3 haftaya bulabilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.