DOĞUM YAPTIKTAN NE KADAR ZAMAN SONRA HAMİLE KALINIR?

İKİNCİ KEZ ANNE OLMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN NE?

İkinci kez anne olma fikrini gözünüzde büyütmeniz çok normal. Her annenin fiziksel ve psikolojik olarak hazırlanma süreci farklı olabilir. Çiftlerin ne kadar istekli olduğu ve büyük kardeşin hazır olup olmadığı da belirleyici etkenler arasındadır.

DOĞUM YAPTIKTAN NE KADAR ZAMAN SONRA HAMİLE KALINIR?

Hamilelik, doğum ve doğum sonrası süreç bunları düşününce ikinci kez anne olma fikrini gözünüzde büyütmeniz çok normal. Aslında bu kararı verirken önemli olan, ikinci çocuğu neden ve hangi zamanda istediğiniz. Çünkü her annenin fiziksel ve psikolojik olarak hazırlanma süreci farklı olabilir. Çiftlerin ne kadar istekli olduğu ve büyük kardeşin hazır olup olmadığı da belirleyici etkenler arasındadır.

Karar verirken anne adayının yaşı, genel sağlığı, ebeveynlerin ruhsal ve finansal durumu, ikinci bir çocuk kararı vermeden önce göz önünde bulundurmalıdır. Eğer anne doğurganlık çağlarının sonuna gelmişse ilk bebek 6 aylık olunca ikinci bir gebelik önerilebilir veya kadın çok gençse ikinci bebek için beklemesi tavsiye edilebilir. İki doğum arasındaki sürenin kısa olduğu durumlarda ikinci bebeğin anne karnında gelişimi olumsuz etkilenmez yine aynı standart gebelik etkileri yaşanır. Hamilelik, yaşanacak süreçler ve doğum, her ikisi de kadında demir eksikliği anemisine neden olduğu için annenin genel sağlık durumu ya da anemisi düzelmeden kansızlığa bağlı sıkıntılar yaşanabilir.

Emzirmenin doğurganlığın normale dönmesini etkilediği yani halk arasında “sütün koruması” diye de bilinmektedir. Kısmen doğru olmasına rağmen, emzirirken hamile kalma ihtimali tamamen göz ardı edilmemelidir. Eğer hamile kalmaya çalışıyorsanız da bebeğinizi sütten kesip kesmemeniz gerektiğini doktorunuz ile mutlaka görüşmeniz gerekir. Eğer emzirirken hamile kalmak istemiyorsanız, hangi doğum kontrol yöntemlerini kullanacağınız konusunda yine doktorunuz tarafından yönlendirilmelisiniz.

En az 6 ay ve 1 yıl içinde gebelik başlaması halinde oluşacak bazı riskler söz konusu olabilir. Doğumdan sonra vücut yenilenmeye zaman bulamadığı için, riskler daha da artıyor. Bunlardan öngörülen bazı riskler mevcuttur.

  • Erken doğum, az gelişmiş küçük bebek
  • Anne ve bebeğin ölüm ihtimali
  • Bebekte ve annede oluşan anemi hastalığı ve buna bağlı rahatsızlıklar
  • Prematüre bebek
  • Bebekte oluşacak organ bozuklukları

Bu risklerden kaçınmak adına doğumdan sonra çocuk yapmak için en az 1 yıl beklenmeli ve bu süre zarfında doğumdan sonra korunmasız ilişkiden kaçınılmasını önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.