Hamilelikte 3. Trimester

Gebelik, 3 aylık evreler olacak şekilde üç trimester şeklinde incelenmektedir.

Hamilelik dönemi 3 farklı evrede incelenir. 1. trimester olarak adlandırılan zaman dilimi 1 – 13 haftalar arasını, 2. trimester olarak adlandırılan zaman dilimi 14 – 26 haftalar arasını ve 3. trimester olarak adlandırılan zaman dilimi ise 27 – 41 haftalar arasını kapsamaktadır. Bu makalede hamileliğin üçüncü trimesterı olan 27 – 41 haftalar arasındaki süreçten bahsedilmiştir.

Hamilelikte 3. Trimester

Hamileliğin son üç aylık bölümünü kapsayan bu dönemde doğuma hazırlık başlar ve bebeğin oluşumu tamamlanır. Hafta olarak 27 ile 41. Hafta aralığında gelişen durumlar ile ilgili detaylı bilgilerimiz aşağıdaki gibidir.

27.Hafta
Bebeğin boyu 25 cm ve ağırlığı da 1 kg’a ulaşmıştır. Beyin gelişimi devam etmektedir ve dışardan gelen seslere anlık tepki göstermektedir. Bu hafta itibariyle erken doğan bebeklerin yaşama şansı %85 olarak belirlenmiştir. Anne adayları bu hafta çeşitli solunum problemleri yaşayabilmektedir. Uyumaya çalışıldığında nefes darlığı çekebilirsiniz.

28.Hafta
Rahimin büyümesi ve bebeğin tüm fonksiyonlarının gelişimi de devam etmektedir. Saçları uzar ve kas gelişimi tamamlanmış bir şekildedir. Gözlerini açıp kapatma gibi eylemlerine devam eden bebeğin ayrıca vücudu yağ depolamaya devam etmektedir. Anne adayları varis, cilt kuruluğu ve bel ağrısından yakınabilir.

29.Hafta
Doğuma 11 hafta kala görüşlerde süt üretimi başlar. Bebeğin vücudu da bu haftada orantılı hale gelmiştir. Anne karnının daha da büyüdüğü bu dönemde mide yanması ve anlık kramplar sizi yorabilir.

30.Hafta
Bebeğin kilosu 1 kg 400 grama kadar ulaşmıştır. Kemik ilikleri artık gelişmiş ve hıçkırık faaliyetlerine başlamıştır. 30.hafta itibariyle uyku problemi artabilir. Uzmanların bu konudaki tavsiyesi ise, uyurken son tarafınızın üzerine yatmanız olacaktır.

31.Hafta
Bebeğin beyin dokusu gelişmeye devam eder. Buna bağlı olarak bebekte hareket yoğunluğu hissedilecektir. Bu haftada bol kalsiyum almanız gerekecektir. Bebeğin hızla büyümesi, vücudunuzda kalsiyum ihtiyacınızı arttıracak ve süt ve su tüketiminizi arttırmanız önerilecektir.

32.Hafta
Bebeğin 1 kg 900 grama ulaştığı görülecektir. Uyarılar çok iyi algılayabilen bebeğin hareketleri yine artarak devam edecektir. Diğer dönemlere göre büyüme hızında bir azalma söz konusudur. Bu hafta itibariyle 2 haftada bir doktor kontrolüne gitmeniz önerilir. Ayrıca bu dönemdeki şikâyetlerinizin azalması için dik oturmaya dikkat etmelisiniz.

33.Hafta
Bebek yağ depolamaya devam etmektedir. Bu haftalar arasında bebek uyur ve sizde dinlenebilirsiniz. Doğum pozisyonunu almaya başladığı hafta olan 33.hafta da, anne adayı yeterince kiloludur. El ve ayak bölgelerinde şişlikler görülebilmektedir.

34.Hafta
2 kiloya ulaşan bebek 42 cm boyuna da erişmiştir. Solunum çalışmalarının arttığı ve anneler için süt üretiminin başlatıldığı haftadır.

35.Hafta
Bebek ağırlığının 2 kiloyu geçtiği ve tırnaklarının uzadığı haftadır. Erken doğum yapılsa bile herhangi bir risk faktörü bulunmamaktadır. Özellikle bu haftada uykusuzluk ve yorgunluk gibi durumlar yaşamanız son derece doğaldır. Hareket etme zorluğu da kilonuzun artmasıyla paralel olarak zorlaşacaktır.

36.Hafta
Bebeğin yanak, parmak ve kolları tam anlamıyla belirginleşmiştir. Tüm organları da gelişimini tamamlayarak doğumu beklemektedir. Doktor kontrollerinin de arttığı bu hafta itibariyle rahim ağzı kontrolleri gerçekleştirilir. Uykusuzluk şikâyetlerinin de arttığı haftalardan biridir.

37.Hafta
Küçük gelişimler sürse de bebek doğuma hazır bir haldedir. Fakat dirsek ve dizlerinde yağ depolamaya devam etmektedir. Bebeğin kilosu ise 3 kg’a ulaşabilmektedir. Anne adayları özellikle bu hafta itibariyle yoğun bir kilo alımına devam etmektedir. Akciğerlerdeki baskı azalmış ve solunum zorluğu çekilmeyecektir.

38.Hafta
Bebeğin hareketlerinin azaldığı haftadır. Doğum sancılarının da başlayabileceği bu hafta itibariyle anne adayları doğuma her an hazırlıklı olmalıdır.

39.Hafta
Bebeğin yağ depolama faaliyetleri yavaşlamıştır. Doğum hazırlıklarının hızlandığı bu dönemde şiddetli kasılmalar yaşayabilirsiniz. Bu konuda artık bebeğin gelişimi tamamlanmış ve süreç başlamıştır.

40.Hafta
Bebeğin boyu 50 cm ve kilosu da 3,5 kg’a erişmiştir. Rahmin büyük bir kısmını dolduran bebek bu haftada yatay olarak kanal girişine yerleşmektedir.

41.Hafta
40.haftada doğum gerçekleşmemiş ise bu hafta biraz sıkıcı geçebilir. Bebeğin artık doğması gerektiği son hafta da rahim ağzı açılmış ve doğum sancıları kendini hissettirmiştir. Rahim ağzı 10 cm’ye ulaştığında bebek dünyaya gelecektir.

2 yorum

  • Melek B. dedi ki:

    bizim için paylaştıgınız bilgiler oldukca acıklayıcı ve tatmin edici süpersiniz sizitakip etmeye devam edeceğim hemde her zaman tekrar dan tesekkür ederim hamilelik.com ailesi.

  • Pinar dedi ki:

    Tesekkurler severek okudum ??

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.