Hamilelikte Kızamıkçık Enfeksiyonu – Tedavisi

Kızamıkçık Enfeksiyonu Belirtileri

Kızamıkçık sıklıkla görülen, bir enfeksiyondur. Ancak eğer hamilelik esnasında geçirilirse, bebekte ciddi problemlere sebep olmaktadır. Peki kızamıkçık nasıl tedavi edilir?

Hamilelikte Kızamıkçık Enfeksiyonu – Tedavisi

Kızamıkçık kırmızı döküntüler ile kendini gösteren bulaşıcı bir viral enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle çocukluk döneminde çok sık görülür ve benzer hastalıklar gibi aşıyla önlenebilir.

Rubella halk arasında kızamıkçık olarak bilinmektedir. Sıklıkla görülen, bir enfeksiyondur. Hamilelik esnasında geçirilirse, bebekte ciddi problemlere sebep olmaktadır.

1 yaşına kadar aşılanmış olan kadınların yüzde 90 ila 95 gibi büyük bir kısmının doğurganlık çağında kızamıkçık antikoruna sahip olabileceğini Hamile olmayı planlayan tüm kadınların bağışıklık durumlarını kontrol ettirmeleri gerekir.

Hastalık dünyanın birçok yerinde hala yaygındır. Özellikle de hamileyseniz, yurtdışına çıkmadan önce doktora başvurarak aşılanma ve korunma yollarını konuşmalısınız.

İlk belirtiler de vücudunuz da döküntüler ve ateş gibi belirtilerle kızamık hastalığına benzese de şikâyetler daha hafiftir ve 4-5 gün içinde kendiliğinden geçer.

Bedeniniz de kendini ilk aşama da yüzde ve saçlı deride başlayan, daha sonra gövde ve bacaklara inen döküntüler takip eder. Sonrasın da kulak arkası ve ensede lenf bezlerinin şişmesi, hafif ateş ve huzursuzluk görülür.

  • 38.9 C veya daha düşük ateş
  • Baş ağrısı
  • Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı
  • İltihaplı, kırmızı gözler
  • Kafanızın içinde yani saç deriniz de
  • Boynun arka kısmında  ve kulakların arkasındaki büyütülmüş, hassas lenf düğümlerin de
  • Yüzünüz de  başlayıp , sonra vücudunuzun bir çok yerine (kollara ve bacaklara hızla yayılan) ince, pembe bir döküntü. Döküntünün aynı sırayla kaybolması
  • Özellikle genç kadınlarda ağrıyan eklemler

Kızamıkçık enfeksiyonu gebelik esnasında geçirildiğinde, bebekte ciddi hasarlara yol açmaktadır. Bazen de gebeliğin sonlanmasına neden olabilmektedir. Kızamıkçık aşısı 1969 senesinde kullanıma girmiştir. Aşıdan önce, çok sayıda bebek ölümleri ve düşükler yaşanmıştır. Aşıdan sonra büyük salgınların önüne geçilmiştir. Günümüzde ise, üreme çağındaki pek çok kadının bu hastalığa karşı bağışıklığı bulunmaktadır. Bu nedenle kızamıkçığa bağlı doğumsal kusurların görülme sıklığı oldukça azdır.

Hamilelikte kızamıkçık tedavisinde ise, genelde virüsle savaşma özeliği antikorlardan yararlanılmaktadır. Bu antikorlar, belirtilerin biraz hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Bebeğin, doğuştan kızamıkcık sendromu ile doğması hallerinde ise uzman bir ekip tarafından tedavi edilmesi son derece önem arz etmektedir. Süreçte dikkatli olunması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.