Adet Dönemi Neden Gecikir?
Ağız İçi Yarası Neden Olur?
Candida albicans denilen normal koşullarda bağırsak florasında bulunan ve bakteriler tarafından kontrol altında tutulan bir mantar var. Buna rağmen bu mantar fırsatçı bir mantardır. Bağırsak flora dengesi bozulduğunda sayısını artar ve bebeklerde de pamukçuğa neden olur.
Vücudumuzun normal florasında birçok mikroorganizma ve mantar bulunmaktadır. Bu mantarlarda bedenimizin dengeli bir şekilde hayatta kalmasına ve enfeksiyonlarla savaşmasına yarıyor. Candida albicans denilen normal koşullarda bağırsak florasında bulunan ve bakteriler tarafından kontrol altında tutulan bir mantar var. Buna rağmen bu mantar fırsatçı bir mantardır. Bağırsak flora dengesi bozulduğunda sayısını artar ve bebeklerde de pamukçuğa neden olur.
Belirtiler arasında söylenecek ilk bilgiler, annenin hamilelik döneminde aşırı antibiyotik kullanması, gebelik ve doğum ile oluşan hormon değişiklikleri mantarın üremesine neden olur.
Bebeğiniz de veya sizde oluşan pamukçuk hastalığı tedavi edilmezse bebeklerin akciğerlerinde ciddi enfeksiyonlara neden olur. Folik asit, B12 ve demir gibi vitamin ve mineral eksiklikleri, bazı gıda alerjileri, bebeğin stres altında olması gibi durumlarda bu hastalığının nedenleri arasındadır.
Ağız içinde yanaklarda, dilde sert ve yumuşak damakta beyaz bir küf tabakası görünümünde olan lezyonlar kazınırsa alt tabakada yanmış deri görünümüne benzer yaralar gözlenir. Kanamalar ve ülser benzeri yaralar tedavi edilmediğinde ağrılara yol açar. Bebekler ağızda pamukçuk nedeniyle emme isteğini kaybedebilir. Bu isteği kaybetmesi emme eyleminde ve yutmada güçlük çeken bebek için iştahsızlık ve kilo kaybına neden olur. Huzursuzluk, isteksizlik, sinirlilik gibi belirtilere zaman zaman hafif ateş de eşlik edebilir. Prematüre bebeklerde pamukçuk daha sık görülür. En çok pamukçuk bebekler de ağızda ve dilde rastlansa da anüste de pamukçuk görülebilir. Kırmızı veya beyaz bir tabaka halinde kendini gösteren anüs pamukçuğu pişik ile karıştırılabilir.
Bebeğiniz biberon veya emzik kullanıyorsa bunları kullanmayı bırakın veya çok iyi bir şekilde temizlenmesine ve durulanmasına dikkat edin. Bebeğinize ya da çocuğunuza çok katı olmayan sulu besinler verin beslenmesi daha rahat olacaktır. Bebeğini emziren annenin bebeğinin ağzındaki pamukçuğa dikkat etmesi gerekir çünkü annenin göğsüne bulaştırabilir ve buda göğüste ağrı ve sızıya yol açabilir o yüzden güzelcene göğsünüzün temizlendiğine dikkat edin. Anal bölge pamukçuğu için hem bebeğinizin genital bölgesini sıkça havalandırın hem de el ve genital bölge hijyenine dikkat edin.
Bebeğiniz de pamukçuğu ilk fark ettiğinizde bebeğinizin ağzının içini kuru bir bezle güzelce silmeye çalışın. Çıkmaz ise tabaka hala görünür ve beyaz biçimde duruyorsa bir kahve fincanı kaynamış suya bir kahve kaşığı yemeklik karbonat koyup karıştırarak temiz bir gazlı bez ile bu suya batırıp bebeğinizin ağzını silin, bunu bebeğiniz beslenmeden önce günde 3-4 kez yapın. Bunun yanı sıra anal bölge için bebeğinizin bezini sık sık değiştirin bu bölgeyi kuru ve temiz tutmaya çalışın.
İlk aşamada beyaz küf tabakası geçmiş gibi görünür ancak kısa bir süre sonra tekrarlar ve bu sefer çok daha ağır bir tablo ile geri döner. Doktor kontrolü altında pamukçuk için ilaç kullanılır. Bir mantar enfeksiyonu olduğu için antimikotikli damlalar 7-10 gün süreyle bebeğe verilir. Annenin göğsünde de enfeksiyon varsa bebek için kullanılan mantar önleyici ilaçlar göğüs ucuna sürülebilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.