BEBEKLER NEDEN TERLER?

Bebeklerde Terleme Nasıl Azaltılır?

Terlemek vücudun denge de kalması ve toksinlerin atılması için oluşan fizyolojik olarak gelişen bir tepkidir. Peki bebeklerde terleme nasıl azaltılabilir?

BEBEKLER NEDEN TERLER?

Terlemek vücudun denge de kalması ve toksinlerin atılması için oluşan fizyolojik olarak gelişen bir tepkidir. Vücut sıcaklığı aşırı yükseldiğin de soğuyabilmesini sağlamak için ter bezlerinin yardımı ile ter salgılamaya başlar. Terleme yolu ile de atılmasını sağlar. Terin %98’i su, geri kalan %2’lik kısmı ise mineraller, amonyak, ürik asit, üre gibi bileşenlerle doludur. Yani zararlı maddelerin vücuttan atılması için de önemli bir yeri vardır. İnsanlarının tümünde oluşan bu fizyolojik tepkime olan terleme bebeklerde de terleme de vücut ısısını dengede tutmak için gerçekleşir.

  • Burun tıkanıklığı,
  • Emerken zorlanma,
  • Aşırı kalın giydirmek ancak serin ortamda bulunması halinde yapılmalıdır. Yani “Bebeğim soğuk terliyor!” şeklinde bir durumda oda sıcaklığı dikkate alınarak çok kalın giydirmeden bebeğin terlemesi önlenmelidir.
  • Bebeğinizin ateşi çıkarırken çok terler. Bunun nedeni vücudun kendini soğutmaya çalışmasıdır. Bebeğinizin terlediğini fark ettiğinizde ateşini ölçün, eğer vücut sıcaklığı 37.5 derece üzerindeyse 15 dakika da bir ateş ölçümü yapın. Vücut sıcaklığı hala yükselme devam ediyorsa ayrıca bu zaman için de bebeğiniz huzursuz, emmeyi ve beslenmeyi reddediyorsa , ve uyku halinde çok ağlıyorsa vakit kaybetmeden doktorunuza veya bir acile başvurun.
  • D vitamini eksikliği yetişkinler de birçok soruna sebep olması gibi bebeklerde terlemeye yol açar ve tedavi gerektirir. Bu durumda bebeğin ayına ve kilosuna uygun dozda D vitamini takviyesi verilir.

Bebeğinizin terlemesini azaltmaya yarayacak bazı ipuçlarını hemen paylaşalım:

  • Bebeğinizin yeteri kadar sıvı almasını sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğinize pamuklu ve hava alabilen kıyafetler giydirebilirsiniz.
  • Bebeğinizin odasına nem ve ısı ölçer koyarak oda sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.
  • Bebek odasını düzenli olarak havalandırabilirsiniz.
  • Kendi giydiğiniz kıyafetlerden yalnızca bir kat fazlasını bebeğinize giydirebilirsiniz.
  • Bebeğiniz için çok kalın kıyafetler ya da kalın yatak örtüleri tercih etmeyebilirsiniz.

Bebekleri giydirirken seçeceğimiz kıyafetlerin doğal ürünlerden ve pamuklu dokularda temiz ve çok kalın olmayan kıyafetler hazırlanmış olmalıdır. Onların konforlu büyümelerinde ve daha az terlemelerinde yardımcı olabilecek detaylara dikkat ederek terlemeyi bir sorun olmaktan kurtarabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.