Menopoz Belirtileri Ne Zaman Biter?

Menopozun Belirtileri Nelerdir?

Herkes tüm belirtileri göstermeyebilir. Hatta hiç belirti göstermeden menopoz geçiren kadınlar da olabilir. Bazı kişilerde ise belirtiler şiddetlenerek artmaktadır. Bu süreç birkaç ay veya birkaç yıl sürebilir.

Menopoz, kadınların hayat evrelerinden biridir. Menopoz 3 evrede görülür ve birçok belirtisi ortaya çıkmaktadır. Bu yazıda menopoz genel hakkında bilgiler verilecektir.

Menopoz Nedir?

Menopoz döneminde östrojen üretimi azalmaktadır. Daha sonra östrojen üretimi tamamen durur. Bu durum sonucunda yumurtalıklar küçülür ve adet döngüsü ve üreme biter. Yapılan araştırmalara göre dünyada menopoz olma yaş ortalaması 45-55, Türkiye de ise bu sayı 46-48 civarında olmaktadır. Menopoz evreleri premenopoz, menopoz ve postmenopoz dönem olarak adlandırılmaktadır.

1. evre ilk belirtilerin çıktığı zamandır ve adet düzensizleşmektedir. 2. evre son adetin görüldüğü dönemdir. 3. evre ise menopozdan sonraki birkaç yıldır.

Menopozun Belirtileri Nelerdir?

Menopoz döneminde görülen bazı belirtiler şunlardır;

  • Adet düzensiz olmaya başlar ve yumurta üretiminde azalma görülür.
  • Bir anda ateş basmaları yaşanır. Bunun sonucunda aşırı terleme yaşanır. Bu ateş basması durumu yaklaşık 5 dakika kadar sürmektedir.
  • Uyku problemi ortaya çıkar ve uykuya dalmak sıkıntılı hale gelir.
  • Gerginlik ve sinirlilik halleri görülebilir.
  • Konsantrasyon sağlamada güçlük çekilir ve unutkanlık başlar.
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi gibi problemler yaşanabilir.
  • Yorgunluk ve dikkatsizlik yaşanır.
  • Cinsel istekte bu dönemde bir miktar azalma görülür. Bunun yanında vajinada yaşanan kuruluk nedeniyle cinsel ilişki sırasında ağrı çekilebilir.
  • Bazı kişilerde iştah açar.
  • Sık sık idrara çıkma da belirtiler arasındadır.
  • Metabolizma yavaşlayacağı için kilo alımı da yaşanabilir.
  • Ani duygu değişimleri de bu dönemin belirtilerinden biridir.

Bu belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Herkes tüm belirtileri göstermeyebilir. Hatta hiç belirti göstermeden menopoz geçiren kadınlar da olabilir. Bazı kişilerde ise belirtiler şiddetlenerek artmaktadır. Bu süreç birkaç ay veya birkaç yıl sürebilir. Bu süreç tamamlanınca da belirtiler gider. Belirtiler 1 2 yıl önce ortaya çıkabilir ve 5 yıla kadar sürebilir. Fakat bu durum %10’luk bir oranda ortaya çıkabilmektedir.

Menopoz Döneminde Neler Yapılabilir?

Sıcak basmalarından korunmak için ince giyinilmelidir. Baharat ve kafein tüketimi azaltılmalıdır. Sigara ve alkol tüketimi de azaltılmalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Doktora gidilmeli ve kontroller aksatılmamalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenilmelidir. Eğer çok fazla sıkıntı yaşanırsa psikolojik destekte alınabilir.

Menopoz Döneminin Bir Tedavisi Var Mı?

Menopoz kadınlarda görülen doğal durumlardan biridir. Bu nedenle eninde sonunda yaşanacak durumlardan biridir. Sadece menopoz döneminin ortaya çıkardığı bazı durumların önüne geçmek veya hafifletmek için hormon replasman tedavisi uygulanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.