Tüp Bebek Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp Bebek Sonrası Kontrol ve Testler

Normal gebelikte düzenli olarak kontrole gidildiği gibi tüp bebek gebeliklerinde de düzenli periyotlarla uzman hekime kontroller yaptırılmalıdır. Yine hekimlerin yönlendirmesi ile tarama testleri gerçekleştirilir. Bu konuda gereken takibin yapılması önemlidir.

Tüp Bebek Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek uygulamaları bir ekip işidir. Diğer bir deyişle; tedaviyi uygulayan uzman hekim, tedavinin uygulanacağı kurum bu uygulamada hayati öneme sahiptir. Ancak; bu uygulama süresince anne ve baba adayları da sorumluluk üstlenmek durumundadır. İlk olarak uzman hekimin önerilerine uyulması, uzmanın bilgisi dışında adım atılmaması ve tüm yasaklara uyulması gerekir. Söz gelimi; bu uygulama sürecinde anne adayının kaçınması gereken pek çok husus olacaktır. Bu hususlara uyulması gerekir.

Tüp Bebek Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi gerçekleştirilir. Bu işlem sonrasında anne adayının bir saat kadar dinlenmesi gerekir. Bu sürenin sonunda eve dönüş yapılabilir. Anne günlük ev faaliyetlerine devam edebilir.
  • Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılır.
  • Gebelik testi pozitif çıkarsa bu gebeliğin rahme tamamen tutunduğunu gösterir. Ancak; anne adayları bu gebelik testi pozitif çıkıncaya kadar bazı durumlara dikkat etmelidir.
  • Bu test sonuçlanana kadar atlama, zıplama gerektiren spor ve egzersiz faaliyetleri yapılmamalıdır. Ağır ve yorucu işlerden tamamen kaçınılmalıdır.
  • Çok uzun yolculuklara çıkılmamalıdır.
  • Aşırı yorgunluğa neden olacak aktiviteler yapılmamalıdır.
  • Tüm bunlar gebelik testinin sonucu çıkana kadar olan süreçte çok büyük öneme sahiptir.

İlaç Kullanımı

Tüp bebek tedavisi sonrası oluşan gebeliklerde ilaç kullanımı önemli bir yere sahiptir. Uzman hekim anne adayına bazı ilaçlar önerir. Anne adayının bu ilaçları doktorun önerdiği şekilde ve düzende kullanması gerekir. Bununla beraber, anne adayı doktorun önermediği ya da doktora danışmadan ilaç kullanması kesinlikle yanlıştır. Basit bir ağrı kesicinin bile alınması kesinlikle önerilmez. Bu noktada; uzman hekimden tam ve net bilgiler alınmalı ve bu tip durumlarda doktor reçetesine bağlı kalınmalıdır.

Beslenme

Tüp bebek uygulanan anne adayları beslenmelerine biraz daha fazla özen göstermelidir. Öncelikle yeterli ve dengeli beslenme gereklidir. Aşırı tuzlu, kızartılmış hazır gıdalar, yağlı gıda ve besinler tüp bebek uygulamalarından sonra uzak durulması gereken yiyeceklerdir. Siyah çay, bitki çayları, asitli her türlü içecek, kahve, sigara ve alkol asla tüketilmemelidir. Bunların yerine, süt, taze sıkılmış meyve suları, ayran gibi içecekle önerilmektedir. Beslenme konusunda uzman doktora danışılarak bu konuda bilgi alınmalı ve bu doğrultuda beslenme düzeni oluşturulmalıdır.

Tüp Bebek Sonrası Kontrol ve Testler

Normal gebelikte bebeğin hastalık ve sakatlık riski olduğu gibi tüp bebek tedavisi sonucu oluşan gebelikte de bebek için aynı riskler söz konusudur. Annenin rahmine bebek konulmadan önce mikroskop altında taslağın görülmesi mümkündür. Ancak; bu şekilde bebekte bir hastalık ya da sakatlık durumunun olup olmadığı anlaşılamaz. Dolayısıyla, normal gebelikte düzenli olarak kontrole gidildiği gibi tüp bebek gebeliklerinde de düzenli periyotlarla uzman hekime kontroller yaptırılmalıdır. Yine hekimlerin yönlendirmesi ile tarama testleri gerçekleştirilir. Bu konuda gereken takibin yapılması önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.