Sperm Sayısı Kaç Yaşından Sonra Azalır?

Sperm Sayısında Neden Azalma Olur?

Yaş ilerlemeye başladıkça spermle alakalı da bir takım değişimlerin yaşanması söz konusu olabilir. Peki sperm sayısında neden azalma olur?

Sperm Sayısı Kaç Yaşından Sonra Azalır?

Anne ve baba adaylarının bebek sahibi olmak için yaş aralıklarını ileriye taşıması modern dünyanın vazgeçilmez sonuçlarından bir tanesi olmaya başladı. Modern dünyanın ve kariyer sebeplerinin de artması sonucunda ileri yaşta gebelikler yaşanması ve buna bağlı soruların olması kaçınılmaz bir hal almaya başladı. İleri yaşta gebelikte kadının yumurta rezervi kadar erkeğin sperm kalitesi ve sayısı açısından da ele alınmalıdır. Çünkü hem yumurta hem de sperm kalitesinde sorun olması gebelik ve gebeliğin sürmesi açısından son derece önemlidir.

Sperm Sayısında Neden Azalma Olur?

Kadınların yumurta rezervleri anne karnından itibaren oluşur. Bunun için yumurta rezervini artıran herhangi bir etmenin dışarıdan oluşturulması mümkün değildir. Erkekler için böyle bir durum söz konusu olmadığından dolayı gebelik için sperm sayısının azalacağı veya kalitesinin düşeceği zaman dilimlerine dikkat etmek gerekir. Yaş ilerlemeye başladıkça spermle alakalı da bir takım değişimlerin yaşanması söz konusu olabilir.

Bu değişimler:

  • Testosteron hormonu seviyesinde azalmalar başlar,
  • Sperm üretim düzeyinde değişmeler yaşanır,
  • Hareketliliği azalabilir ve gebeliği doğrudan etkiler,
  • Spermde en önemli yapılardan olan DNA hasarı yaşanması ile karşı karşıya kalınabilir.

Bu sonuçlar spermin gebelik için yeterli kalite, sayı ve olgunlukta olmasını engelleyeceğinden dolayı bazı sorunların oluşmasına ön ayak olabilir.

40 Yaş Sınır Mıdır?

Spermlerle alakalı olarak erkeklerde yavaşlama ve bazı değişimlerin başlaması ortalama 40 yaşından sonra başlar. Bu yaşı her erkek için baz almak yanlış olur. Stres, sağlıksız yaşam, genetik yatkınlıklar, hormon kaynaklı durumlar da sürece eklenmelidir. Ama genel hekim görüşüne göre ileri yaşta baba olma olarak adlandırılan 40 yaş üstü için sperm testlerini yaptırmak gebelikten önce oldukça önemlidir.

Sperm Kalitesi Düşer Mi?

Bu yaş itibarıyla hemen sperm kalitesinin düşeceğini söylemek doğru olmaz. Yapılan araştırmalar her kalp atışında ortalama 1000 sperm oluşturulduğunu ortaya koymuştur. Yaş ilerledikçe kalitenin korunması da zorlaşmaya başlar. Özellikle cinsiyet belirleyen X veya Y kromozomlarında anomaliler yaşanması söz konusu olabilir. Tek gen hastalığı olarak adlandırılan ağır hastalıkların da yaşanmasında artış az da olsa gözlemlenebilir.

Düşük ve Erkek Yaşı Bağlantısı

Erkekler ileri yaş sınıfında baba olmak istediklerinde bunun anne ile de bağlantısı olarak düşük sorunu yaşanabilir. Çünkü döllenme sırasında yer alan spermin kalitesi embriyoda kromozomdan kaynaklanan ve bazı sorunların oluşacağına işaret eden değişimlere neden olabilir. Bu durumda kadın bedeni bebeğin doğumunu engellemek adına düşük yapmaya başlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.