Normal Doğum Sonrası Perine Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Perine Bölgesi Bakımı İçin Doğal Alternatifler

Perine bakımı için genellikle ılık oturma banyoları yapılabilir. Doktora başvurarak perine bölgesine buz kompleksi de uygulanabilmektedir. Bu alternatiflerde dikkat edilmesi gereken suların fazla sıcak veya soğuk olmamasıdır.

Normal Doğum Sonrası Perine Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Normal doğum sırasında annenin perine bölgesine doktor tarafından kesi atılmaktadır. Doğum sonrasında perine bölgesinin bakımı ve meydana gelen sorunların daha çabuk giderilmesi önemlidir. Bu yüzden bakımlar uygun şekilde yapılmalıdır.

Perine bakımı şu şekilde olmalıdır:

  • Perine bölgesi temiz sular kullanılarak yapılmalıdır.
  • Bölgede kullanılacak petler hijyenik olmalıdır.
  • Tuvalet sonrası temizleme işlemleri önden arkaya olacak şekilde yapılmalıdır.
  • Doktorun verdiği kremler ve ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır.
  • Oturma banyoları yapılabilir.
  • Perine bölgesine zarar verecek kimyasallar kullanılmamalıdır.
  • Perine bölgesinde meydana gelebilecek kanamalarda doktora başvurulmalıdır.
  • Tuvalet sonrası sert ve tahriş edici tuvalet kağıtları kullanılmamalıdır.
  • Uygun pozisyonlarda oturma işlemleri gerçekleştirilmelidir.
  • Perine bölgesinin zarar görmesine neden olabilecek kabızlık gibi problemlerin oluşmaması için beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Perine bölgesi ıslak tutulmamalıdır. Enfeksiyon oluşmaması için perine bölgesi kuru tutulmalıdır.
  • Doğum sonrasında perine bölgesinin temizliğine dikkat etmek en kısa zamanda iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Perine bölgesinde görülen bazı problemler için doktora başvurmak gerekebilir.

Kullanılan Hijyenik Petler Sık Aralıklarla Değiştirilmelidir

Perine bakımında kullanılan hijyenik petler bölgede enfeksiyona neden olmamalıdır. Bu yüzden petler uzun süre perine bölgesinde bekletilmemelidir ve sık aralıklarla değiştirilmelidir.

Perine Bölgesi Bakımı İçin Doğal Alternatifler

İlaç veya kremler dışında doğal alternatifler daha sık tercih edilmektedir. Perine bakımı için genellikle ılık oturma banyoları yapılabilir. Doktora başvurarak perine bölgesine buz kompleksi de uygulanabilmektedir. Bu alternatiflerde dikkat edilmesi gereken suların fazla sıcak veya soğuk olmamasıdır.

Doğum Sonrası Perine Dikişi Varsa Tampon Yapmayın

Genellikle kişide perine dikişi mevcutsa tampon işlemi önerilmez. Tampon kullanımı eğer dikiş yoksa 2 hafta sonra uygulanabilmektedir. Dikiş tam olarak iyileşmediyse veya oturmadıysa tamponu yerleştirmek zor olabilir ve dikişlere zarar verebilirsiniz.

Normal Doğum Sonrası Perine Bölgesi Nasıl Tıraş Edilmelidir?

Perine bölgesinin tüylerden temizlenmesi enfeksiyonlardan korunmak için gereklidir. Normal doğum sonrası atılan kesi nedeniyle tüylerin temizlenmesi konusunda dikkatli olunmalıdır. Ağda gibi perine bölgesinin yırtılmasına neden olabilecek araçların kullanılmasından kaçınılmalıdır. Perine bölgesinin temizlenmesi sadece dış perinal bölgeyi kapsamalıdır.

Bir süre iç genital bölgeye temastan kaçınılmalıdır. Tüy temizliğinde jiletler kullanılmamalıdır. Bu ürünlerin yerine makas ve bölgeye zarar vermeyen aletler kullanılabilir. Kullanılan aletler kimyasal ve kozmetik ürünler içermemelidir. Temizlik işlemleri sonrasında zeytinyağı gibi bölgeyi yumuşatıcı doğal ürünler kullanılabilir. Doktor tavsiyesi ile alınan kremler de tüy temizleme işlemleri sonrasında kullanılabilmektedir. Tahriş oluşumu mevcutsa doktora başvurulabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.