Doğumdan Sonra Süt Üretimi Nasıldır?

Anne Sütünün Avantajları

Her anne hem bebeği için hem de kendisi için bebeğini emzirmeli, bunun için gayret göstermelidir. Peki anne sütünün avantajları nelerdir? Detaylar makalemizde…

Doğumdan Sonra Süt Üretimi Nasıldır?

Anneler genellikle bebek sahibi olduklarında bebeği emzirip doyurabilecekleri konusunda kaygılıdır. Oysaki bebek emzirmek son derece kolaydır. Yeter ki anne yeterince sıvı alsın ve bebeğini düzenli olarak emzirmek konusunda ısrarcı olsun.

Anne Sütünün Avantajları

Anne sütünün sayısız faydaları içinde söyle bir özet yapılabilir:

  • Anne sütü hijyeniktir.
  • Anne sütü bebek için ideal sıcaklıktadır.
  • Anne süt her zaman kullanıma hazırdır, pratiktir.
  • Anne sütünün hazmı kolaydır, bebeği yormaz.
  • Anne sütünün içindeki su, yeteri kadar içtiğinde bebeğin su ihtiyacını da karşılar.
  • Anne sütü içerdiği antikorlar sayesinde aşı etkisi yapar, bebeği hastalıklara karşı korur.

Dolayısıyla her anne hem bebeği için hem de kendisi için bebeğini emzirmeli, bunun için gayret göstermelidir. Yeri gelmişken emzirmenin anneyi meme kanserinden koruduğunu da belirtmek gerekir. Ayrıca emzirmek bebekle anne arasında özel bir bağ yaratarak ilişkilerini güçlendirir.

İlk Üç Ayda Süt Üretimi

Bebeğin doğumundan sonraki ilk üç ay boyunca eğer anne yeterli sıvı alıyor ve düzenli olarak bebeğini emziriyorsa annenin vücudu sürekli süt üretmeye devam eder. Bu nedenle eğer bebek talep ediyorsa sık sık bebeği emzirmekte, bu sütten bebeği faydalandırmakta büyük yarar vardır. Bu süreçte geceleri anne bebeğini emziremediğinde süt akışının devam etmesi, yatağın çoğu kez ıslanması da bu nedenle olur. Ancak ilk üç aydan sonra anne vücudunun süt üretiminde bir takım değişiklikler olmaya başlar.

Üç Aydan Sonra Süt Üretimi

Üçüncü aydan sonra süt üretiminde arz talep ilişkisi oluşur. Yani bebek ne kadar emerse o kadar süt üretimi olur. Bu nedenle 3. aydan sonra bebeğin gece ve gündüz düzenli emzirilmesi çok önemlidir. Eğer bebek düzenli emzirilmez, ya da kısa süreli emzirilirse, zaman içerisinde annenin sütünde azalmalar meydana gelir ya da bebeğe yetmemeye, onu doyurmamaya başlar. Hatta sütte azalma zamanla sütten kesilmeye kadar dahi gidebilir.

6. Aydan Sonra Süt Üretimi

Emzirme konusunda en dikkatli olunması gereken süreç 6. aydan sonrasıdır. Çünkü bebek ek gıdalara başlar. Ek gıdalar hem bebeği tok tuttuğun için hem de lezzetleri daha güzel olacağı için bebek anne sütüne daha az talep gösterebilir. Ancak diğer taraftan bebeğin 2 yaşına dek anne sütüne ihtiyacı vardır ve anne vücudu emzirdiği müddetçe süt üretmeye devam eder. Bu nedenle anne, emzirme ve ek gıda dengesini çok iyi ayarlamalı ve bebeğini anne sütünden mahrum bırakmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.