Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi

Dünyanın en güzel hissi olsa da, ne yazık ki birçoğumuz doğal yöntemlerle bebek sahibi olma konusunda sorun yaşayabiliyoruz. Bu noktada devreye, alternatif olarak en etkili çocuk sahibi olma tekniği olan tüp bebek tedavisi girmektedir. İleri yaşta çocuk sahibi olmak isteyenlerin yanı sıra, çeşitli nedenlerden kaynaklı kısırlık, kadınlarda tüplerde tıkanıklıklar ya da enfeksiyon, erkeklerde ise sperm yapısından kaynaklı sorunlar ya da sperm kalitesinin yüksek olmaması da tüp bebek tedavisi almak için önemli sebepler içindedir.

Ankara Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisinde doktor seçimi oldukça önemli. Doktor ve kliniklerin başarı oranları çiftler açısından büyük anlam ifade ediyor. Bu yazımızda da Ankara tüp bebek tedavisi için başarı oranı yüksek olan Esra Çabuk Cömert’in verdiği bilgilerden faydalandık.

Tüp bebek nedir?

Tüp bebek tedavisi, erkek ve kadın üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirildiği, günümüzün en yaygın kısırlık tedavisidir. Döllenmiş yumurtanın, annenin rahmine yerleştirildiği tüp bebek tedavisinde, döllenmenin sağlıklı bir şekilde tamamlanması ve yumurtanın embriyoya dönüşmesi amaçlanır. Anne rahmine tutunmayı başaran embriyo, başarılı bir gebelik sürecinin ilk aşamasını teşkil eder ve bunun ardından doğal hamilelik süreci ile aynı bir dönem başlar. Tüp bebek tedavisinde iki farklı teknik uygulanmaktadır. Bu teknikler, sağlıklı bir gebelik döneminin ortaya çıkması adına, doktorlar tarafından karar verilen uygulamalardır. Ankara ve diğer büyük şehirlerde, tüp bebek tedavisi alanında uzman kliniklerde, en uygun laboratuvar şartlarında kaliteli tedavi süreci gerçekleşmektedir. Çocuk sahibi olma konusunda zorluk yaşayan çiftler için tüp bebek tedavisi, olumlu sonuç verebilen ve tavsiye edilen bir yöntemdir.

Tüp bebek tedavisine ne zaman başlanır?

Tüp bebek süreci, zaman kaybedilmeden başlanması gereken bir tedavidir. Merak edilen konulardan bir tanesi, tüp bebek tedavisine ne zaman başlanılması gerektiğidir. Kadınların kaç yaşında tüp bebek tedavisine başlamasının uygun olup olmadığı, yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Genel olarak yaşı henüz 35’i geçmemiş kadınlar, 1 yıl korunmasız cinsel ilişkiye girmesine rağmen gebe kalamıyorsa, tüp bebek tedavisine başlanabilir. 35 yaş üzerindeki kadınlar içinse, daha önceden gebe kalmayı engelleyecek bir rahatsızlık bulunmuyorsa, 6 ay korunmasız cinsel ilişkiye girmeleri yeterlidir, eğer gebe kalınamıyorsa tüp bebek tedavisi için adım atılabilir. Tüp bebek sürecinde yaş faktörü çok önemlidir. Embriyonun tutunma yüzdesi, kadınların yaşı ile doğru orantılı olarak başarılıdır. Dolayısı ile bu süreç içinde hamile kalamayan kadınlar, zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisi prosedürü kapsamına alınmalıdır.

Tüp bebek kaç yaşına kadar yapılabilir?

Merak edilen diğer bir soru ise, tüp bebek uygulamasının kaç yaşına kadar uygulanabileceğidir. Tüp bebek tedavisi, kadınlarda ortalama 45 yaşa kadar uygulanabilmektedir. Bununla birlikte, 40 yaşın üstünde olan kadınlarda gebelik olasılığı, 40 yaşın altındaki kadınlara oranla düşüktür. Ancak tüp bebek, bir defa denenebilen bir uygulama değildir. 40 yaşın hatta 45 yaşın üzerindeki kadınlar da, tüp bebek denemeleri ile çocuk sahibi olma şanslarını artırabilirler.

Tüp bebek konusunda erkeklerdeki yaş sınırı söz konusu değildir. Nitekim erkekte üreme için gerekli olan sperm hücresi, hayat boyunca üretilmeye devam eder. Buna karşın, yaşı 55’in üzerindeki erkeklerin sperm hareketliliği yüzde 50’nin üzerinde azalmaktadır. Bu da, sperm kalitesinin düşüşü ve dolayısı ile, şansın azalması olarak yorumlanabilir.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler nelerdir?

Tüp bebek tedavisi, hem erkek hem de kadının, üreme konusunda fizyolojik özellikleri, yaş ve diğer özelliklerine bağlı olan değişimlerle yakından ilgilidir. Başarı şansını etkileyen birçok faktör bulunur. Tüp bebek başarı şansını düşüren faktörleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Yaşı 35’ten yüksek olan kadınlar
  • Yüksek kilo, obezite
  • Yumurta rezervinde azalmalar ve sperm kalitesinin düşüklüğü
  • Spermin tutunmasını etkileyebilecek ölçüde sperm sayısında azalma
  • Bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar
  • Nedeni tespit edilemeyen kısırlık
  • Rahimde, tutunmayı engelleyen miyop ve polip benzeri yapılar. Yapışıklık ve endometriozis
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar
  • Yüksek stres düzeyi

Tüp bebekte başarı şansı nedir?

Tüp bebekte, başarılı gebelik şansını etkileyen faktörler, görüldüğü gibi birçok konu ile ilişkilidir. Yapılan araştırmalar, tüp bebekte başarı şansının 30 yaşın altındaki kadınlarda yüzde 50’nin üzerinde olduğunu göstermiştir. 40 yaşın üzerindeki kadınlarda ise tüp bebek şansı, yüzde 20’lerin altına düşmektedir. Ancak yaş dışında birçok faktör söz konusu olduğu gibi, tüp bebek deneme sayısı da önemlidir.

Tüp bebek kaç kere denenebilir?

Tüp bebek tedavisinin kaç kere denenebileceğine ilişkin net bir veri yoktur. Ancak araştırmalar, ortalama olarak ilk üç gebelik denemesinin önemli olduğunu, dördüncü denemeden sonra ise gebelik şansının düştüğünü göstermektedir. Ancak bu, ilk 3 tüp bebek denemesinden sonra diğerlerinin şansı olmadığı anlamına gelmemektedir. Tüp bebekte, anne rahmine transfer edilen her başarılı embriyo, özellikle 35 yaş altı kadınlarda gebelik şansını yüzde 20 oranında arttırmaktadır. Tüp bebek tedavisinde dikkat edilecek nokta, gebelik denemesinden ziyade kaç embriyo, yani döllenmiş yumurta hücresi transferinin yapıldığıdır.

Tüp bebek tedavisinin çeşitleri

Doğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftlerin tercih ettiği tüp bebek tedavisi, genel olarak iki farklı uygulama ile yapılmaktadır. Tüp bebek uygulamalarından ilki, klasik metottur. Klasik tüp bebek uygulamasında erkek üreme hücresi sperm ile kadın üreme hücresi yumurta, laboratuvar ortamında bir araya getirilir ve ardından, anne rahmine yerleştirilir. İkinci metot ise, mikroenjeksiyon olarak bilinen tüp bebek yöntemidir. Bu yöntemde, sperm hücresi anne rahmine özel pipetler yardımı ile yerleştirilir ve enjekte edilir. Hangi tedavi yönteminin seçileceği, doktorun karar vereceği bir yaklaşımdır.

Tüp bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?

Günümüzde uygulanan modern tüp bebek tedavisi süreci, beş aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar, yüksek gebelik şansını sağlamak adına profesyonel kliniklerde özenle gerçekleştirilir.

  1. İlk aşamada, annenin yumurta hücrelerini büyütmek ve sağlıklı embriyo oluşturmak adına ovulasyon indikasyonu yapılır. Yumurtanın olgunlaşması için bazı ilaçlar bu süreçte kullanılır.
  2. İkinci aşamada, yumurta toplama işlemi yapılır. İşlem sırasında anestezi uygulanır ve yumurta hücreleri iğne ile aspire edilmektedir. Bu işlem ortalama 15 dakika sürmektedir.
  3. Üçüncü aşamada, erkekten sperm alınır. Masturbasyon yöntemi ile sperm alınamadığı takdirde, aspirasyon ya da biyopsi ile de erkekten sperm alınabilir.
  4. Sonraki aşamada fertilizasyon, yani döllenme sağlanır. Laboratuvar şartlarında bir araya getirilen yumurta ve sperm hücrelerinin, sağlıklı bir embriyo oluşturması amaçlanır.
  5. Beşinci ve son aşamada ise embriyo transferi yapılır. Yumurta toplama işleminde ortalama 2 ile 6 gün sonra yapılan transfer, ağrısız gerçekleşir dolayısı ile anestezi yapılmaz. Bu işlemde, bir ya da birden fazla embriyo transfer edilebilir. İşlemin ardından aşırı zorlayıcı aktiviteler dışında, kadın günlük yaşamına devam edebilir.

Tüp bebek tedavisi sürecinde önemli olan konulardan biri, deneme sayısı ya da yaştan ziyade, kaç adet başarılı embriyo elde edildiği ve kaç embriyo transferi yapıldığıdır. Bu durum, tüp bebek başarısını doğrudan etkiler.

Tüp bebek tedavisi fiyatları

Tüp bebek sürecinde, fiyatları etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. İzmir, İstanbul ya da Ankara tüp bebek tedavilerinde büyükşehirlerde, klinik sayısı daha fazladır ve daha kaliteli hizmetin sunulmasının yanı sıra, fiyatlar ortalama üzeri olabilir. Küçük şehirlerde ise tüp bebek kliniklerinin sayısı daha azdır. Büyükşehirlerde, tüp bebek klinik sayısının fazla olması da rekabetin yüksek olmasını dolayısı ile, daha uygun fiyatlı tedavilerin ortaya çıkmasını sağlar.

Ankara tüp bebek tedavisi ve diğer tedaviler ile ilgili danışmak, bilgi almak için Ankara tüp bebek merkezi ile iletişime geçebilirsiniz. Tüp bebek tedavisi ile ilgili kafanızda soru işaretleri varsa, yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.