Hamilelikte İlk 3 Ay Neden Riskli? Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamileliğin İlk 3 Ayı Neden Risk Taşır?

Hamileliğin bu ilk dönemi, bebeğin organ gelişimi için oldukça önemlidir. Bu nedenle riskli bir dönemdir.

Hamilelikte İlk 3 Ay Neden Riskli? Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamilelik bir kadının yaşamının en önemli dönemidir. Hamileliğin ilk üç ayı ise bu sürecin en dikkat edilmesi gereken kısmıdır. Gebeliğin ilk 3 ayı son regl tarihinin başlangıç gününden alınır ve 12. Haftaya kadar olan süreyi içerir. Genellikle gebeliğin ilk tespit edilen dönemi son regl tarihine göre 5-6. haftalarıdır.

Bu güzel haberin ardından annelerin gebeliğin devamı hakkında dikkatli bir plan yapması gerekecektir. Çünkü hamileliğin ilk 3 ayı bebeğin bir hücreden fetüse geçtiği kısa ama bir o kadar da bebeğin hızlı geliştiği bir süreçtir. Hamilelikte ilk üç ayı düşük bakımından da en riskli aylardır. Ayrıca bu dönem bebeğin gelişen organları alkol, ilaç, ve diğer zararlı maddelerin hasara yol açabileceği en hassas dönemdir.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Neler Olur?

Gebeliğin en önemli ve en hızlı ilerleyen bu periyodunu şu şekildedir:

  • Kalp gelişimi için en kritik süreçtir.
  • Beyin oluşumu başlar ve bu süreç doğum sonrasında bile devam eder.
  • El, ayak tomurcuklanmaları başlar.
  • Sinir ve sindirim sistemi, kas iskelet sistemi, böbrekler gelişir.

Bu gelişimler annede hormonlarda oluşan anı artışı beraberinde getirmektedir. Bu hormonal artış ve değişimler anne adayında bulantı, kusma, baş ağrısı, yorgunluk, çarpıntı, uykusuzluk gibi belirtileri doğurmaktadır. Bu belirtiler hamileliğin 3. ayından sonra bitecektir. Bu belirtiler şiddetlenince anne adayı tıbbi destek alabilir.

Hamileliğin İlk 3 Ayı Neden Risk Taşır? Bu Dönemde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hamileliğin bu ilk dönemi, bebeğin organ gelişimi için oldukça önemlidir. Bu nedenle riskli bir dönemdir.  Peki, bu dönem de nelere dikkat edilmesi gerekir?

Dikkat edilmesi gerekenler;

  • Hamilelik şüphesinin hemen ardından bir kadın doğum doktoruna başvurulmalı ve gerekli muayeneleri yaptırılması gerekir.
  • İlaç kullanımı da dikkat edilmesi gereken bir husustur. Gebelik süreci içinde özellikle ilk 3 ayda ilaç kullanmadan önce bir kadın doğum uzmanına danışılması gerekmektedir.
  • Hamileliğin başından itibaren radyasyondan kaçınmak gerekir. Gebelikte direkt grafi, tomografi ve sintigrafiden uzak durulmalıdır. Düz röntgenin radyasyon oranı bebeğe zarar verecek kadar şiddetli değildir, farkında olmadan maruz kalındığında ciddi sonuçlar doğurmaz. Lakin mecbur kalmadıkça bu tarz tetkiklerden uzak durulmasında fayda vardır.
  • Gereksiz kimyasal maddelere maruz kalmaktan sakınılmalıdır. Ağır temizlik maddelerinden uzak durulmalı özellikle saç boyasından gebeliğin ilk üç ayı kullanılmamalı.
  • Hamilelik sürecinde her türlü enfeksiyondan korunmamız gerekmektedir. Özellikle kızamıkçık, su çiçeği, sifilis, parvovirüs, toxoplazma gibi enfeksiyonlar bebekte ciddi hasara sebebiyet vermektedir. İmkan varsa gebelikten önce bu enfeksiyonların taranarak aşılaması mümkün olanlar için aşılama yapılması gerekmektedir.
  • Düzenli ve dengeli bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Sebze, meyve, tahıl, protein, omega 3 içeren balık, süt ve süt ürünleri günde 6 öğün şeklinde tüketilmelidir. Midye ve istiridye gibi deniz ürünleri ağır metal içerdiğinden uzak durulmalıdır.
  • Aşırı çay, aşırı kahve tüketiminden kaçınılmalı. Hamilelikte kafein sınırı 200 mg bu da yaklaşık 2 fincan hazır kahveye denklik eder.
  • Alkol ve sigara kullanımını tamamen bırakmak gerekir.
  • Gerekli vitamin takviyesini almak gerekir. Özellikle ilk 3 ayı içinde folik asit kullanmak önemlidir. Hamilelikten önce 3 ay ve hamilelikten sonra 3 ay günde 400 mcg folik asit gerekli bir takviyedir.
  • Bu dönemde ağır işlerden ve ağır sporlardan uzak durulmalıdır.
  • Hamilelikte yatış pozisyonları da önemlidir. Bu süreçte rahim tüm ağırlığını bel kemiği ile sırt kaslarına verir ve bu durum sonucunda kan damarlarının sıkışmasına yol açabilir.

Hamilelik dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken bir dönemdir. Özellikle ilk kez bu durumu yaşayan anne adayları daha fazla paniklemektedir. Bazı önlemler gerekli olsa da bu dönemde asıl önemli olan kendinizi rahat hissetmenizdir. Takıldığınız konularda hekiminizden destek alabilirisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.