Hamilelikte Çatı Muayenesi

Gebeliğin son üç haftasında, doktorunuzun doğum değerlendirmesi için yaptığı, halk arasında” alttan muayene” olarak bilinen muayene şeklidir.

Bu muayeneler anne adaylarını çok tedirgin eder ve doğum stresi psikolojik olarak başlar. Hamileliğin en sevilmeyen muayenesi çatının ne kadar açılabileceği ile ilgili olarak doktorun alttan iki parmak ile kontrol ederek, bebeğin kilosu ile karşılaştırılarak değerlendirme yapılması işlemidir.

Gebeliğin son haftalarında, yani 37. haftadan sonra doktorunuzun doğumun nasıl olacağı ile ilgili alttan muayene ederek doğumun yapılış şekline karar vermesi kontrolüne çatı muayenesi denir. Yani; normal doğum mu yoksa sezeryanla mı yapılacağına karar verilen muayenedir. Çatı muayenesi doğumdan bir hafta önce tekrar yapılır. Bu muayene doktora daha net bir bilgi vermektedir. Doğum esnasındaki açılma da göz önüne alınarak, hastanın normal doğuma girip giremeyeceği anlaşılır. Ancak, nadir de olsa normal doğuma alındığı halde son anda gelişen bazı nedenlerden dolayı sezeryan ile müdahale edildiği durumlarla da karşılaşılmaktadır.

Çatı Darlığı Nedir?
Çatı darlığı, yapılan jinekolojik muayene sonunda, normal doğumun gerçekleşmesine engel olacak kadar dar olduğuna karar verilmesi durumudur. Hekimler bu tür çatı darlığında durumu riske atmadan normal doğum önermeyip, sezeryan doğum planlayarak ona göre hazırlıklar yaparlar. Fakat yine de tercih hep normal doğumdan yana olduğundan bir taraftan da hasta görüşü de önemli olup normal doğum yapmak isteyen anne adaylarında çatı darlığı riski olsa da normal doğum denenmekte fakat fazla risk yaratmadan sezeryanla alınan çok bebek olmaktadır. Kısaca çatı darlığı olan anne adaylarının normal doğum yapma şansı pek olmamaktadır. Genelde çatı açılmaması durumunda anneler hep sezeryana alınmaktadır. Kısaca her ne kadar normal doğum ya da sezeryan denilse de son anda doğumun seyrine göre müdahale şekli değişebilmektedir.

Çatı darlığı çoksa ve açılma olanağı yoksa doktor sezeryana karar verip bebeğe de anneye de daha fazla sıkıntı çektirmeden doğum sancılarının gelmesi beklenilmeden sezeryan yöntemi ile alınmaktadır.

Çatı Darlığına Neler Neden Olur?
Çatı darlığı annelerin tamamen genleri ile alakalıdır. Boy, kilo, kalça genişliği ya da darlığı gibi konular genetik olarak doğumun şeklini işaret etmektedir. Özellikle genç anne adayları doğum sancısı çekmemek, doğum anındaki tarifi mümkün olmayan o acıyı duymamak için genelde sezeryanla doğum yapmayı tercih etmektedirler. Fakat tıp normal doğumdan yana olup, hem anne, hem de bebek sağlı için normal doğumun önemine dikkat çekmektedir.

Çatı darlığı genetik olmanın yanında egzersiz yapmayan anne adaylarında da görülen bir durumdur. Hamile olan anneler ilk aylardan başlayarak sınırlı, hamilelere özel egzersiz hareketleri yaparlarsa doğum öncesinde çatı açılması kolaylaşacağından, doğumu hem normal hem de çok kolay bir biçimde yapma şansını yakalayacaklardır. Sonuç olarak İstisnai durumlar da olabilmekte, sezeryanla doğum için hazırlanan anne doğum anında beklenilenden fazla açılan çatı nedeni ile normal doğum da yapabilmektedir. Bu gibi nedenlerden dolayı anne adayı hazırlıklı olmalı, gerek yanına alacağı malzemeler, gerek refakatçi kalacak kişinin belirlenmesi gibi durumları önceden ayarlaması gerekmektedir. Bu durumun tam tersi bir durum da gerçekleşebilir, yani normal doğum yapıp çıkarım düşüncesi ile hastaneye gitmeniz durumunda doğum anında gelişen son anlık olağanüstü durumlarda sezeryanla alınan bebek ve refakatçı düşünmeden gelen annenin yalnız kalması tedbirsizlik olacaktır. Her ne kadar doğum yapacak olan anne adayının bir yakını yanında bulunması gerekse de özellikle bebek hemşireleri annenin en büyük yardımcısıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.