Akraba Evliliği İle İlgili Tüm Cevaplar

Aynı soydan gelen erkek ve kadınların birbirleri ile yaptıkları akraba evliliği büyük riskler taşır.

Kadın ve erkekler eşlerini kendi ailelerinden değil de başka ailelerden seçerler. Ancak zaman zaman aralarında ailevi bir kan bağı bulunan çiftlerin de evlendikleri görülebilir. Fakat bu durum özellikle çocuk için çok risklidir. Bu tür evliliklerde, doğacak olan çocuklarda büyük oranda genetik rahatsızlıklar görülür.

Akraba Evliliği İle İlgili Tüm Cevaplar

İnsanlar hayatlarını sürdürürken yeni neslin devamlılığı ve soyun üremesi açısından cinsel birleşmelerde bulunurlar ve çocuk yaparlar. Evlilikler de bu sürecin öncesinde yaşanır. Erkekler de, kadınlar da beğendikleri karşı cinsleri seçerek evlilik kararı alabilirler ve ortak bir hayat kurma konusu masaya yatırılabilir. Bu noktada ise eş seçimi, özellikle de yeni neslin sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmesi adına akraba evliliği yapmamak çok önemlidir.

Bilindiği gibi her insan annesinden aldığı 23 kromozom ve babasından aldığı 23 kromozom olmak üzere toplam 46 kromozom taşır. Eğer kromozomlar arasında XX kromozomu var ise birey kadın, Xy kromozomu var ise birey erkektir. Erkek ve kadınların arasında ailevi bir kan bağı var ise, riskler ortaya çıkmaya başlayacaktır.

Kan bağı bulunan çiftlerin evlenmeleri, akraba evliliği olarak adlandırılır. Ancak bu tür evliliklerden doğan çocukların büyük bir kısmında genetik bozukluklar gözlemlenebilir. Çağımızda bu durumlara sadece kısmi önlemler alınabilir. Ancak herhangi bir cerrahi operasyon ya da benzer bir müdahale ile çözüm arayışı gözlemlenemez. Burada görev, sorumlu ve bilinçli anne ve baba adaylarına düşmektedir.

Akraba Evliliklerinin Getirdiği En Temel Sorunlar

Ölü Doğumlar Artıyor; Akraba evliliklerinde ölü doğum oranı bir hayli fazladır. Normal durumda karşılaşılan ölü doğumlar ile akraba evliliği ölü doğumları arasında çok fazla bir fark vardır. Akraba evliliklerinde meydana gelen ölü doğumlar, normal ölü doğumların neredeyse 2 katı kadar fazladır.

Doğumsal Problemler Gözlemleniyor; Akraba evliliklerinden yapılan çocuklar, doğumsal sorunlarla da karşılaşmaktadır. Normal süreçte yaşanan sorunlar ile akraba evliliklerindeki doğum süreçlerinde yaşanan sorunlar arasında neredeyse 10 katı kadarlık bir fark görülebilir. Otozomal resesif ile çok faktörlü kalıtım rahatsızlıkları da akraba evliliklerinde fazlaca rastlanılan sorunlardandır. Genlerin aktarımı ile ilgili olan ve benzerlik gösteren genlerin aynı yerde denk gelmesi ile daha da açığa çıkan bu tür sorunlar akraba evliliklerinden doğan çocuklarda fazlaca ortaya çıkabilir.

Genetik Hastalıklar Bebeğe Aktarılıyor; Eşlerin ikisinde de aynı tip genetik bozukluklara sahip durumlar olabilir ve bu tür genler akraba evliliklerinden doğan çocuklara aktarıldığında aslında kalıtsal rahatsızlıkların bir sonraki nesle aktarıldığı gerçeği de ortaya çıkabilir. En nihayetinde bu tarz durumlarda sorunlu çocuklara sahip olma şansı da artmaktadır. Bu noktada anne ve babanın kan gruplarının uyuşup uyuşmaması, kalıtsal rahatsızlıkların aktarılmasına engel değildir.

Genetik rahatsızlık Nasıl Aktarılır?
Herhangi bir genetik rahatsızlık bir sonraki nesle aktarılırken şu durumlar önem taşır;

  • Söz konusu hastalık ile ilgili olan baskın veya çekinik gen bulunmalıdır.
  • Baskın gen ile bebeğe gece körlüğü, cücelik durumu, kalıtsal miyopluk, parmaklarda anomalilik gibi sıkıntılar geçebilir.
  • Çekinik genler ile bebeğe zekâ geriliği, şeker hastalığı, 6 parmaklılık, kısa parmaklılık, albino, anemi ve dilsizlik gibi rahatsızlıklar geçebilir.

Akraba evliliklerinde görülen sıkıntıların sebebi, kalıtsal rahatsızlıkların doğrudan bebeğe aktarılması ile ilgilidir. Dedelerinden çekinik zekâ geriliği geni alan anne ve baba, %100 sayılabilen bir oranda söz konusu sıkıntıyı bebeklerine aktarabilirler. Yukarıda bahsedilen benzer genlerin yan yana gelme durumu da tam olarak budur.

Akraba Evlilikleri 2 Dereceli Olarak Derecelendirilir
1. derece akraba evlilikleri, kuzen evlilikleri olarak ifade edilebilir. 2. derece akraba evlilikleri ise torun evlilikleridir.

1980’lerde yapılan araştırmalar, ülkemizdeki akraba evliliği sıklığının %22’lere yakın olduğunu ortaya koymuştur. İster 1. derece, ister 2. derece olsun tüm akraba evlilikleri büyük riskler taşır ve bebeklerin de sağlıklarını tehdit eder. Sağlıklı bir toplum için bu konunun detaylı şekilde analiz edilmesi gerekir. Gerekli önlemler de bu konu üzerinde alınmalıdır.

Akraba evlilikleri ile ilgili olarak bazı konular da merak edilir. Bu konular ise şu şekilde irdelenebilir;

1. Akraba Evliliği Yapan Çiftlerin Sağlıklı Çocuklarının Olması Mümkün Mü?
Elbette ki akraba evliliklerinden olan çocuklarının tamamının sağlıklı ya da tamamının sağlıksız olacağı ile ilgili net bir bilgi söylenemez. Ancak her ne kadar bu tarz birlikteliklerden sağlıklı çocuklar olabilse de bu durumun aileleri yanıltmaması gerekir. Çünkü akraba evliliklerindeki sağlıksız çocuk sahibi olma riski her açıdan fazladır ve diğer örnek alınan akraba evliliklerindeki sağlıklı çocukları her zaman olmayabilir. Bu nedenle de akraba evliliklerinden kaçınmak oldukça önemlidir.

2. Akraba Evliliği Yapmış Çiftler Nelere Dikkat Etmelidir?
Eğer akraba evliliği yapılmışsa, çiftin kuşaklara çok dikkat etmesi ve bazı yerlerde kuşaklarını incelemesi gerekebilir. Genel anlamda bir inceleme söz konusu ise 3 kuşaklık bir aile ağacı çizilebilir. Bunun yanı sıra ailenin her bir ferdi ile ilgili detaylı, önemli ve gerekli sağlık bilgileri alınmalıdır. Özelikle de aile fertlerinde herhangi bir rahatsızlık, hastalık ya da anomalilik var ise mutlaka bu bilgiler öğrenilip kaydedilmelidir.

Kişinin tıbbi geçmişi, hastalık kayıtları, aile bilgileri ve diğer noktalar detaylı şekilde değerlendirilirler. Daha sonrasında sektördeki önemli kişilerden alınan tecrübe de sağlanmış olacaktır.

Eğer ki yapılan testler ve tetkikler sonucunda risk artar ise yeniden bazı testler yapılmaktadır. Bu durumda yeni çözümler aranır.

Eğer ailenin hiçbir ferdinde bu tarz sıkıntılar yok ise kişi üzerinde resesif hastalıkları taşıyıcı testleri yapılabilir.

Söz konusu test ülkemiz genelinde talasemi testi olarak bilinmekte ve buna göre uygulanmaktadır. Akraba evliliklerinde de ek çok hamilelerin testleri ile ilgili zaman harcanmaktadır. Bu testler en iyi ve en doğru sonuçları versin diye uğraşılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.