Hamilelikte Kanama

Hamilelikte kanama meydana geldiği zamana bağlı olarak risk taşıyabilir

Hamilelikte kanama hiç beklenmeyen bir durumdur. Ancak yerleşme kanamasından, düşük kanamasına kadar uzanan farklı sebeplerden kaynaklanan kanamalar olabilir. Hatta hamilelikle ilgisi olmayan kanamalarda oluşabilir. İhmal etmeden kanamanın sebebi belirlenmeli ve önlem alınmalıdır.

Hamilelikte Kanama

Hamilelik döneminde görülen kanamaların çeşitli sebepleri olabilir. Sebebi ne olursa olsun herhangi bir kanama durumunda kadınların bunu doktoruyla paylaşması gerekir. Gebe kadınlar bu dönemde meydana gelen kanamalarda telaş yapabilir. Ancak her zaman hamilelikte kanamanın riskli olduğunu söyleyemeyiz. Ciddi sonuçları olacak kanamaların doktor tarafından belirlenmesi ve gereken önlemlerin alınması gerekir.

Hamilelikte olabilecek kanama nedenleri

Yerleşme kanaması: Hamilelikte görülen bu tür kanamalar döllenen yumurtanın rahim içine yerleşmesi sırasında ortaya çıkar. Oldukça hafif derecede, lekelenme tarzındaki kanamalardır. Kanama 2-3 gün kadar devam edebilir. Bazı gebelerde daha uzun sürdüğü de görülmüştür. Yerleşme kanamasında kanın rengi adet kanamasındakine benzemez. Rengi açık pembe ya da kahverengi olur. İlk anda fazla anlaşılmayan kanamalar devam ettiğinde fark edilebilir. Bu tür kanamalar normal kabul edildiğinden, hamilelik için sorun yaratmazlar.

İlerleme kanaması: Hamilelik döneminde en fazla görülen ve riskli olmayan kanama türüdür. Erken hamilelik belirtisi olarak kabul edilir. Bu kanama geç zamanda oluşan bir adet döngüsü sonucunda meydana gelir. Hamile kalındığında normal hormonlar, gebelik hormonları tarafından maskelenir. Hamileliğin ilerleyen aşamalarında ise, adet döngüsünü başlatan hormonların kendiliğinden adet başlatması mümkün olabilir. Kadının erken hamilelik sürecinde acısız şekilde kanama yaşaması halinde, bu adet döngüsünden kaynaklanabilir.

Düşük olasılığından oluşan kanama: Hamilelikte devamlı şekilde kanaması olan kadınlar açısından düşük olasılığı her zaman vardır. Yapılan araştırmalar hamilelikte sıkça kanama sorunu olan kadınların % 50 oranında düşük yapma olasılığının bulunduğunu belirlemiştir. Düşük nedeniyle oluşan kanamalar, ilerleme kanaması gibi olmaz. Bunlar daha ağır şekilde ve kramplarla yaşanana bir kanamadır. Ayrıca yüksek ateş, acı, titreme, kan pıhtılarının gelmesi gibi sorunlarda kanamaya eşlik eder. Özellikle erken hamilelik sürecinde ağır şekilde kanaması olan kadınlar, hemen bir doktora gitmelidir.

Servikal tahriş kanaması: Gebelik sürecinde kadının rahim ağzındaki kan akışı artmakta ve hızlanmaktadır. Bölgedeki tahriş kanamaların daha kolay oluşmasına neden olur. Özellikle gebelikte cinsel ilişki bile bölgenin tahriş olması için yeterli sebeptir. Cinsel ilişkiden sonra kanama sorunu bulunan gebe kadınlar bunu doktoruyla paylaşmalıdır. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, hamilelikte kanama etkisine yol açabilir.

Dış gebelik nedeniyle oluşan kanamalar: Bu tür kanamalar hamilelikte kadının yaşamını riske atabilir. Dış gebelik döllenen yumurtanın rahim dışında, daha çok tüplere yerleşmesi nedeniyle oluşur. Bu nedenden kaynaklanan hamilelik kanamalarında şiddetli kramplar, baş dönmesi ve karın ağrısı gibi şikayetlerde eşlik edebilir.

Hamileliğin son haftalarındaki kanama: Hamilelikte 20. Haftadan sonra oluşan kanamalar geç hamilelik kanamaları olarak tanımlanır. Bu tür kanamaların ciddi sebepleri olabilir. Özellikle 26. Hamilelik haftasından sonra, bebek içinde önemli bir dönemdir. Hamilelik kanaması yaşandığında, anne için olduğu kadar bebek içinde araştırma yapılmalıdır. Genellikle böyle durumlarda anne hastanede yatarak gözlem altında tutulur. Anne ve bebek için oluşabilecek riskler değerlendirilir.

Plasenta sorunlardan kaynaklanan kanamalar: Bebeğin eşinin önde gelmesi halinde yani plasenta previa durumunda kadından lekelenme tarzında kanama olabilir, bazen şiddetli kanamalarda oluşur. Bunun teşhisi yapılacak ultrason tetkikiyle kolayca anlaşılır. Gebe kadının kaybettiği kanın değerlendirmesi yapılmasıdır. Kan değerleri incelenmeli ve acil önlem alınmalıdır. Bu arada bebeğin sağlık durumu da atlanmamalıdır. Gebe kadın hastanede gözlem altında tutulmalıdır. Verilecek doğum kararında kanamanın miktarı, gebeliğin hangi evrede olduğu ve bebeğin sağlık durumu değerlendirilmelidir.

Plasenta kaynaklı hamilelikte kanama sebeplerinden birisi de, bebeğin eşinin erkenden ayrılması yani henüz bebek doğmadan plasentanın ayrılmasıdır. Eğer plasentanın ayrılması, alt taraftaki uçtan olursa, bu durumda kanama gizli olabilir. Bu durumda anne adayında rahimde ağrıyla birlikte kasılma ve sertlik ortaya çıkar. Bu hem anne için, hem de bebek için oldukça ciddi bir durumdur. Hemen acilen müdahale edilmesi gerekir.

Mol gebelikler: Bundan kaynaklanan kanama erken gebelik döneminde etkili olabilir. Oldukça nadir olan kanama sebeplerinden biridir. Mol gebelikte hücrelerin sağlıklı bir plasenta oluşturmak yerine, adeta üzüm salkımına benzer bir doku oluşturur.

Erken doğum kaynaklı kanamalar (Preterm eylem): Hamilelikte doğum 20. haftadan itibaren 37. haftaya kadar gerçekleşme eğilimi gösterirse, bu durumda kadında kasılmaların eşliğinde mukozlu kanlı yapıdan bir akıntı gelir. Bu erken doğum habercisi bir kanama olabilir. Hemen doktora gidilmeli ve gerekenin yapılması sağlanmalıdır.
Hamilelikle ilgisi olmayan kanamalar: Hamilelikte kanama bazen hamilelik kaynaklı olmayabilir. Özellikle rahim ağzında yara olan kadınlarda, rahim ağzı poliplerinde, vajinadaki kitlelerin olması halinde bu tür kanamalar yaşanabilir. Ayrıca basur nedeniyle oluşan kanamalar, idrar yolundan kaynaklanan kanamalarda anne adayı tarafından hamilelikten olduğuna yorulabilir. En doğrusu doktora giderek kanamanın nedeninin tespit edilmesidir.

9 yorum

  • süheyla onar dedi ki:

    Ben 8 haftalık hamileyim ve dünden bu yana kahverengi akıntim var . Bugün doktora gittim ve korkulacak bişey olmadığını söyledi fakat kan testi yaptırdık yinede emin olmak için düşük ihtimaline karşı ve ilaç takviyesi de yapılacakmış. büyük ihtimalle . herkes farklı bir şeyler söylüyor herkesin vücudu anatomisi farklı ama çok şiddetli karın ağrısı ve kırmızı kan olmadığı sürece korkma dedi doktor. Dünden bu yana sırt üstü yatıp ve ayağımin altına yastık koydum bu şekilde rahatlıyorum.

  • sevcan kara dedi ki:

    Bende 6+4 haftalık hamileyim lekesiz kanamasız bir günüm m geçmiyor ve geçen öyle bir geldi ki kesin düşük yaptım diye düşündüm, kesin düştü diye beklerken kalp atışlarını duyduk kanama alanı meydana gelmiş rahimde ,ne yapmam gerekiyor düşük yapacam diye çok korkuyorum.

  • hatice kömürcü dedi ki:

    Benim de rahmim arkuat ( kalp şeklinde) rahim olduğu için kesem sol tarafta kalmıştı ortaya gelemiyordu. Boşta kalan sağ taraf kanama yapıyor dedi doktor. Hiç aktif kanama olmadı bende ama hep kahverengi koyu sarı akıntım oldu. Sürekli progestan kullandım 10 hafta. 2 hafta önce doktor progestanı bıraktırdı. Kese büyüyünce rahmi ortalamış çok şükür artık akıntım kanamam da kesildi ama yinede endişeliyim

  • leman altunay dedi ki:

    bende 6 ay hep yattım, annemler de kaldım, yemeğim bile yatağa geliyordu sadece tuvalet için kalkıyordum, onda da kaplumbağa gibi yavaş hareketler gidip geliyordum. zor bir süreç ama eğer çok dikkat edilmesi gerekiyor,kahverengi lekenin anlamı şudur ” şuan aktif bir kanama yok, bu önceki bir kanamanın içer de kalan kalıntıları çıkıyor” demektir. kanama kırmızı olduğu zaman anla ki bu yeni aktif bir kanama, işte o zaman doktora gitmek gerekiyor ihmal etmeden .

  • nilüfer yazıcı dedi ki:

    10 haftalık hamileyim ama kahverengi lekelenmem hiç bitmedi. Bu günde bi akıntı oldu hemen tuvalete gittim kırmızıya dönmüş progestan da kullanıyorum ama neden kırmızıya döndü anlamadım. doktorada gidemedim Progestan günde kaç kez kullanılıyor acaba

  • nuran uygun dedi ki:

    merhaba bende 15+4 hamileyim geçen gece bir kaç damla kırmızı kanamam oldu hastaneye gittim 1 tane progestan hap verdiler sabaha kadar hastanede tuttular sabah ultrasonda baktılar bebekte sorun yok ama düşük ihtimalinin çok yüksek olduğunu söylediler progesteron hapına devam etmemi söyledi, şimdilik kanamam yok ama ı bu tedavi yeterli olurmu sizce başka bi doktorada gitmem gerekirmi

  • hafize bayramoğlu dedi ki:

    bende sancı olmadan kırmızı kan hep geldi düşük yaptığımı düşündü doktor , şiddetli kasık ağrın ve cok fazla kanaman olursa hemen acile gelmemi düşük yapıyor olabileceğimi söylediler bende hep kanama vardı kırmızı ve kahverengi şeklinde ve gece şiddetli adet ağrısı gibi ağrım olmaya başlayınca 5 saat ağrı çektim ve düşük yaptım.

  • mürüvet şanlı dedi ki:

    benim teyzemin kızı da düşük yaptı ikizlere hamileydi, .17. Haftalık sanırım çok az gelen bi kanama için hastahaneye gitti her şey normaldi bebekler sağlıklıydı açılma yoktu ve kanaması da siyaha dönmüştü, o gün doktor kanamanın içeriden geldiğini plesentayla ilgili olabileceğini ama siyaha döndüğü için telaş edilecek birşey olmadığını,bol bol yatması gerektiğini söyledi ve eve geri getirdik 2 gün yattı ara ara kahverengi akıntısı devam etti, 2 gün sonra bir sancıyla uyandı suyu geldi ve ilk bebeği düşürdü sonrasında . 3 hafta sonra da diğer bebeğimizi de kaybettik. ellah kimseye yaşatmasın çok dikkat etmek gerekiyor.

  • ayşegül g. dedi ki:

    Merhabalar ben Buse size sorum olacaktı.Ben şimdi yeni hamile bir bayanım ama çok sık kanamalarım ve baş dönmelerim oluyor.Normalinden daha fazla bir şekilde kanama yaşıyorum.Bu durum bir sağlık sorunu mu hastalık mı yoksa olması gerektiği gibi mi? Eşimde bu konuyu çok merak ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.