Hamilelikte kalça ağrısı

Hamilelikte kalça ağrısı her kadını etkileyebilir

Hamilelik gibi özel bir süreçte yaşanan sıkıntılara kalça ağrısı da girebilir. Hamilelik boyunca giderek artan oranda bir ağırlığı taşımak zorunda kalan kadının bedeni bu tür belirtiler verebilir. Bu nedenle anne adaylarının kendilerine dikkat etmesi ve ağrıları azaltacak önlemler alması gerekir. Bunu doktoruyla paylaşarak, etkin şekilde korunmaya çalışmalıdır.

Hamilelikte kalça ağrısı

Hamilelikte kalça ağrısı anne adaylarında en fazla görülen rahatsızlıklardan birisidir. Bu nedenle hamile kalırsanız, buna hazırlıklı olmalısınız. Kalça ağrısı hamileliğin son aylarında daha fazla etkili olur. Çünkü kadının büyüyen karnı yüzünden vücuduna binen yük artmış olur. Doğuma hazırlık evresinde bebeğin taşındığı bölgede yani kalçada ağrı olması normaldir. Kalçada hissedilen ağrı genellikle bacaklara da yansır.

Hamilelikte kalça ağrısı normal mi?
Hamilelikte anne adaylarının özellikle beşinci aydan itibaren bu ağrılara hazırlıklı olması gerekir. Artık büyümesi hızlanan bebeğin yükü hızla artmaya başlar. Özellikle çalışan hamileler bu konuda daha fazla zorluk çekerler. Çünkü işyerinde daha fazla ayakta kalabilir, çalıştıkları için daha fazla yorulurlar. Hamilelikte kalça ağrısı hisseden anne adayları için en uygun tavsiye dinlenmek için kendilerine zaman ayırmalarıdır. Bu şekilde ağrının hafiflediğini hissedebilirler.

Özellikle hamileliğe fazla kilolarıyla başlamış olan anne adayları, kalça ağrısından daha fazla yakınabilirler. Çünkü hem bebeğin vücutlarına bindirdiği yükü taşımış olurlar, hem de kendi kilolarını taşımak zorunda kalırlar. Hamilelikte kalça ağrısı kısa bir dönem etkili olabileceği gibi, doğuma kadar aralıklı olarak anne adayının rahatsız olmasına neden olabilir. Ancak bu ağrıların olması son derece normaldir. Ağrı hissedildiğinde hamile kadınların hemen rahat bir yere oturmaları ve bir süre dinlenmeleri gerekir.

Hamilelikte kalça ağrısı için hangi önlemler alınmalı?
Hamilelikte belirli bir dönemden sonra hissedilen başta kalça ağrısı olmak üzere, bacak ağrısı, bel ağrısı, sırt ağrısı gibi sorunların en önemli sebebi anne karnındaki bebeğin gittikçe ağırlaşması ve annenin bunu taşımak zorunda kalmasıdır. Anne adayı bu ağrılardan fazla etkilenmemek, sağlığını korumak için kendine daha fazla özen göstermelidir. Özellikle ağrının oluşmaması için ağır kaldırmamaya, ani hareketler yapmamaya, merdiven inerken dikkatli olmaya özen göstermelidir. Eğer kalça ağrısı başlarsa, hemen uygun bir yerde dinlenmeye çalışmalıdır. Bu demek değildir ki, anne adayları hamileliği boyunca hareketsiz kalacak. Sadece hareketlerinde dikkatli olacaklar. Düzenli olarak yürüyüş yapmaya, egzersizlerini ihmal etmeden yapmaya gayret etmeleri gerekir. Hamilelikte yapılacak egzersizler konusunda doktorundan yardım almalıdırlar. Hem kendi sağlığını düşünmeli, hem de bebeğinin sağlıklı bir şekilde doğması için her türlü özveride bulunmaları gerekir.

Hamilelikte kalça ağrısı neden olur?
Hamilelikte kadının vücudunda rahatlama sağlama, eklemlerin ve bağ dokusunun yumuşamasını sağlayıcı şekilde hormon desteği olur. Bu sayede eklemler, pelvis kemiklerindeki bağlar esneklik kazanır. Bunun etkisiyle bebeğin daha kolay doğması sağlanmış olur. Ancak kadının vücudunda yeni bir duruş pozisyonu oluştuğundan, duruş bozuklukları gibi etkenler kalça ağrısı gibi istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Hamilelikte karnın büyümesi ve siyatik sinire baskı uygulaması da kalça ağrısı nedeni olabilir. Çünkü siyatik sinir vücuttaki en büyük sinir olmakla beraber, belin altından bacaklara kadar iner. Hamilelik nedeniyle oluşan baskı sonucunda, kalça ağrısı oluşmaya başlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.