Gebelikte Jinekolojik (Vajinal) Muayene ve Ultrason Zararlı Mı?

Gebelikte anne adayları jinekolojik muayeneden ve ultrason tetkikinden tedirgin olmasın

Gebelik süresince yapılacak vajinal muayene ve ultrason muayenesinin herhangi bir sakıncası yoktur. Aksine bu incelemeler gebelikte olası bir anomalinin tespit edilmesinde ve tedavinin belirlenmesinde etkili olur. Bu konuda anne adayları jinekoloğun önerilerine göre hareket etmelidir.

Gebelikte Jinekolojik (Vajinal) Muayene ve Ultrason Zararlı Mı?

Gebelik kadınlar açısından özel bir süreç olduğu kadar, anne adaylarının bebeklerini düşünerek bazı konularda tedirginlik yaşamaları da normal kabul edilir. Bunların arasında gebelikte jinekolojik (Vajinal) muayene ve ultrason tetkiki de bulunmaktadır. Bunların bebekleri için zararlı olup olmadığı merak eder, endişelenirler. Ancak bu konuda endişe etmelerine gerek yok. Gebeliğin ilk aylarında da, ilerleyen aşamalarında da yapılacak vajinal muayene ve ultrason tetkikinin anne adayı ve bebek açısından herhangi bir sakıncası yoktur.

Gebelikte vajinal muayene zararlı mıdır?
Gebelikte vajinal yoldan yapılan jinekolojik muayene (elle ya da spekulum denen aletle) bazı durumlarda gerekli olabilir. Vajinal ultrasonografi yapılması bazen karından yapılan ultrasona nazaran daha kesin bilgiler elde edilmesini sağlar. Hem ilk aylarda bebeğin kalp atışlarının daha net izlenmesi, rahimdeki miyom gibi problemlerin tespiti açısından transvajinal ultrasonografi faydalı olabilir. Bazı anne adaylarında görülebilecek kanamalarda, bunun neden olduğunu, rahim ağzının değerlendirilmesi gibi etkenlerde vajinal yoldan spekulum yardımıyla muayene yapılması gerekebilir. Gebeliğin son dönemlerinde ise, anne adayında rahim ağzı açıklığının değerlendirilmesi için vajinal muayene elle yapılabilir. Bunlar gebeliğin sağlıklı ilerlemesi ve doğumun sağlıklı bir şekilde olması için gerekebilir.

Gebelikte vajinal yolla gerek elle yapılan muayenenin, gerekse spekulum denen aletle yapılan muayenenin herhangi bir zararı olmaz. Bu muayene nedeniyle anne adayında kanama, düşük gibi riskler oluşmaz. Çünkü gebelik rahim içinde gelişme gösterir. Onun koruyucu rahimdir. Yapılan vajinal muayene ise, kadının rahim ağzına kadar olan yerleri değerlendirmek için yapılır. Bu nedenle gebe kadınların jinekolojik vajinal muayeneden çekinmesine, endişe etmesine gerek yoktur. Bu muayeneyi istemeyen bazı gebe kadınlarda gebelik için sakıncalı olan sorunlar bile yaşanabilir.

Gebelikte ultrason zararlı mı?
Gebelik sürecinde her anne adayı ultrason incelemesine tabi tutulur. Bu yolla fetusun değerlendirilmesi son derece etkin ve güvenli bir yöntemdir. Gebelik takibi sırasında yapılan ultrason incelemeleri obstetrik ultrasonografi adını alır. Son derece gelişmiş ultrason cihazlarıyla yapılan bu incelemeler, fetusun hareketli halini ekrandan izlemeye ve gerekli incelemelerin yapılmasına olanak sağlar. Bu incelemeler yüksek frekanstaki ses dalgalarıyla yapılır. Anne adayının karnına temas eden prob, ses dalgalarının yardımıyla dokulardan aldığı formları transducer’e yansıtır. Bunlar bilgisayardan görüntü olarak izlenir. Buna ultrasonogram denir. Bebeğin fetal kalp atışı, hareketleri monitörden izlenerek, anomalilerle birlikte bebeğin gelişimiyle alakalı bilgiler edinilir. Bu nedenle anne adayları gebelikte ultrason incelemesinin zararlı olduğu düşünmesinler. Bu tetkik bebeklerinin gelişiminin takibinde oldukça faydalıdır.

Gebelikte ultrason incelemeleri ne zaman yapılır?
Gebelik sürecinde belirli sayıda ultrason incelemesi yapılacak diye bir kural bulunmamaktadır. Ancak gebelikte izlenen anormal bir sorunda ya da olabilecek anomalilerin şüphesi halinde ultrason tetkiki yapılır. Ayrıca gebeliğin tespit edilmesi içinde bu yönteme başvurulur. Gebelik tespiti ultrasonla rahatlıkla yapılabilir. Monitörden rahim içine yerleşen gebelik kolayca teşhis edilir. Bu aşamadan sonra anne adayının rutin kontrollere gidişinde doktor ultrason tetkiki yapabilir. Ancak böyle bir kuralda yoktur. Buna rağmen her kontrolde gebe kadının ultrasonla incelenmesinin de zararı yoktur. Bazen gebelik anomalilerinin belirlenebileceği 18-20 haftalarda gebe kadınlara detaylı ultrason tetkiki yapılabilir. Ardından 34 haftada bebeğin rahimdeki pozisyonunun ve büyüklüğünün değerlendirilmesi amacıyla ultrason incelemesi yapılabilir.

Gebelikte ultrason bebeğe zarar verir mi?
Ultrason incelemesinin geçmişi yaklaşık 40 yılı bulmaktadır. Bu tetkik sırasında iyonize radyasyon kullanılmadığından, anne karnında olan fetusun gelişiminde toksik etkiye yol açmaz. Ultrasonun uzun süreli olması dokuları hafif derecede ısıtsa da, bu zararlı olmaz. Ancak gebelikte ultrason incelemesinin en önemli zararı, bu tetkikin tecrübeli olmayan kişilerce yapılmasıdır. Özellikle fetus anomalileri olduğunda, böyle bir tetkikin uzman olmayan kişilerce yapılması sakıncalıdır. Bu nedenle uzmanlar gebelikte yapılacak ultrason incelemelerinden en az birinin başka bir doktor tarafından yapılmasının daha doğru olacağını belirtirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.