Kürtaj Sonrası Kanama, Bulantı ve Diğer Şikayetler

Kürtaj Nedir?

İstenmeyen gebelik durumunda rahim içerisinde yer alan embriyonun ya da bebeğin bulunduğu kesenin cerrahi bir müdahale ile rahim dışına çıkarılması kürtaj olarak adlandırılır. Günümüzde çok daha ilerlemiş tekniklerle gerçekleştirilen kürtaj işlemi sadece 10 ila 15 dakikada tamamlanabiliyor. Anestezi altında yapılan kürtaj esnasında hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmiyor.

Kürtaj Sonrası Kanama, Bulantı ve Diğer Şikayetler

Kürtaj Sonrasında Karşılaşılabilecek Sorunlar
Kürtaj işlemi sonra erdiğinde kadınlar bazı sıkıntılar yaşayabiliyor ve bazı konularda şikayetlerde bulunabiliyor. En sık karşılaşılan şikayetler bulantı, kusma, ağrı, kanama, adet düzensizliği, akıntı, kaşınma, koku ya da yüksek ateş olabiliyor. Bu sıkıntılar genellikle kadınlar tarafından çok önemsenmiyor olsa da aslında son derece mühim problemlerin habercisi olabiliyor. Bu nedenle kürtaj sonrası yaşanan şikayetler ve sıkıntılar olduğunda mutlaka hekime görünmek gerekir.

Ayrıca Bakınız: Kürtaj Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kürtaj Sonrasında Şikayetler

  • Ağrı

Her ne kadar kısa sürse de aslında cerrahi bir operasyon olan kürtaj işlemi sonrasında ağrı olması normal kabul edilen bir durumdur. Genellikle kasık bölgesinde, adet ağrısına benzeyen ve hafif derecede olan ağrılar normaldir. Kürtaj sonrasında ağrı kesici ilaç alınsa da kanama olmaması için hekimler hafif ağrı kesici ilaçları önerir. Bu nedenle ilaç alımına rağmen hafif derecede ağrı hissedilir. Fakat bu ağrının şiddetli olması ve ağrıya kanamanın eşlik etmesi durumunda derhal hekime görünmek gerekir.

  • Kanama ya da Lekelenme

İşlem sonrasında yaklaşık bir hafta boyunca hafif derecede kanama görülebilir. Kanamanın 1 haftadan daha fazla olmaması ve şiddetli olmaması durumunda kürtaj sonrası kanama normal kabul edilir. Bu kanama bazı kadınlarda sadece birkaç gün de sürebilir ya da hiç kanama olmayabilir. Bazı kadınlarda da kanamadan ziyade lekelenme şeklinde de görülebilir. Kanamaya şiddetli ağrının eşlik etmesi ve uzun sürmesi ile rahim içerisinde parça kaldığı anlamına gelebildiği için mutlaka hekime görünmek gerekir.

  • Bulantı ve Kusma

Kürtaj sonrasında çok az sayıda kişide görülüyor olsa da mide bulantısı ve kusma kadınların şikayetleri arasında yer alır. Bulantı ve kusma bazen psikolojik olarak da ortaya çıkabilir. Bazen de kürtaj öncesinde uygulanan anesteziden kaynaklanan şekilde de bu şikayet yaşanabilir. Kürtaj sonrası bulantı ve kusma durumunda mideyi yatıştıran yiyeceklerin tüketilmesi ve bol su tüketimi bu şikayeti ortadan kaldırabilir.

  • Adet Düzensizliği ve Gecikmesi

Kürtaj işlemi yapıldıktan sonra kadınlar ilk adetlerini kürtajdan 30 ya da 40 gün sonrasında görürler. Ancak normal periyotta adet kanaması bekledikleri için regl gecikmesi sorunu yaşadıklarını düşünürler. Aslında kürtaj sonrası adet gecikmesi pek sık karşılaşılan bir durum değildir. İşlemden 40 gün sonrasında hala adet olunmamışsa bu durumda hekime görünmek gerekir. Adet düzensizliği ise kürtajdan kaynaklanan bir durum değildir. Psikolojik sıkıntılar ve kürtaj psikolojisinden kaynaklanan bir adet düzensizliği olabilir.

  • Vajinal Akıntı ve Koku

Cerrahi işleme geçilmeden önce vajina bölgesi özel bir solüsyon ile temizlenir. Bu solüsyon vajinanın doğal dengesinde bazı değişimlere sebebiyet verebilmektedir. Dolayısıyla kürtaj öncesinde kullanılan bu solüsyondan kaynaklı vajinal akıntı ve vajinadan kötü koku gelmesi sık karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Bu duruma çoğu zaman vajinal kaşıntı da eşlik edebilir. Kürtaj sonrası kaşıntı, koku ve akıntı kendiliğinden düzelen bir sıkıntı değildir. Mutlaka hekime görünerek ilaç ile tedavi gerektirir.

  • Yüksek Ateş

Kürtaj sonrası yüksek ateş asla normal kabul edilen bir durum değildir. Yüksek ateş aslında vücutta iltihap olduğunun belirtisi olarak kabul edilir. Kürtaj sonrasında ateş sorunu yaşayan kadınların hiç beklemeden hekime görünmesi gerekir. Derhal antibiyotik kullanımına başlanmalıdır.

  • Diğer Şikayetler

Tüm bu sorunların yanı sıra kürtaj sonrasında kadınların farklı şikayetleri de olabilmektedir. Kürtaj sonrası yaşanan diğer şikayetlere şu örnekleri verebiliriz:

  • Yorgunluk hissi
  • Vajinal kasılmalar
  • Kasık krampları
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Üşüme ve titreme
  • İştahsızlık

Kürtaj Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Kadınların kürtaj sonrasında en çok dikkat etmeleri gereken husus enfeksiyon riskine karşı kendilerini korumalarıdır. Çünkü kürtaj sonrası enfeksiyon en riskli sorun olabilir. Beraberinde pek çok problemi de getirebileceğinden enfeksiyon riskini minimuma indirgemek gerekir. Özellikle enfeksiyon riskini en aza indirgemek ve kürtaj sonrası süreci çok daha rahat atlatmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Cinsel perhiz uyarısına mutlaka uyulmalı
  • Bir hafta tampon kullanılmalı
  • Vajina bir hafta su ile asla temas ettirilmemeli
  • Oturarak değil ayakta banyo yapılmalı
  • Havuza ya da denize asla girilmemeli
  • Bir hafta ağır kaldırılmamalı
  • Uzun süreli yürüyüşlerden ve ağır egzersizlerden kaçınılmalı
  • Hekim tarafından önerilen ilaçlar düzenli kullanılmalı

Kürtaj Sonrası Cinsel İlişki
Kürtaj sonrasında hekim tarafından farklı bir uyarı olmadıkça yaklaşık 10 gün cinsel perhiz uygulanması gerekir. Bu perhize uyulmaması son derece ciddi riskleri doğurabilir. Enfeksiyon, kanama ve daha pek çok sorun ortaya çıkabileceğinden cinsel perhiz süresine mutlaka uyulması gerekir. Kürtaj işleminden sonra rahim ağzı hafif açık kalır. Yeniden kasların toparlanması ve rahim ağzını kapatması için 10 günlük bir zaman diliminin geçmesi gerekir. Bu sürenin sonunda cinsel yaşantı sürdürülebilir.

Kürtaj Hamile Kalmayı Engeller mi?
Kadınlar kürtaj işleminden sonra bir daha hamile kalamayacaklarını düşünür. Oysa bu şehir efsanesinden başka bir şey değildir. Halk arasında böyle bir söylentinin yaygın olması, çok sayıda kişinin bu düşünceye kapılmasına neden olur. Kürtaj, en basit cerrahi işlemlerden biridir. Hamile kalma olasılığında düşmeye dahi neden olmaz.

Kürtajın Riskleri
Her cerrahi müdahale ya da tıbbi müdahale kendi içerisinde bazı riskler barındırır. Kürtaj da basit bir müdahale de olsa sonuçta cerrahi bir işlemdir ve bazı riskleri bulunur. Her ne kadar oldukça ender yaşansa da kürtajın olası riskleri şunlardır:

  • Anesteziden kaynaklanan riskler
  • Operasyon esnasında ve sonrasında aşırı kanama
  • Enfeksiyon
  • Rahim delinmesi
  • Rahim içerisinde yapışkanlık
  • Rahimde parça kalması

Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılabilir?
Ebeveynlerin istememesi durumunda yani tıbbi bir gerekçe olmaması halinde kürtaj gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. Hamileliğin onuncu haftasını sadece 1 gün geçtikten sonra yapılan kürtaj işleminin yasa dışı olduğunu bilmenizi isteriz. Ancak tıbbi bir gerekçe söz konusu ise bu durumda gebeliğin her döneminde kürtaj yapılabilir ve yasa dışı olmaz. Tıbbi gerekçe ise annenin ya da bebeğin sağlık durumunda bir problem olması, bebeğin sakatlığı gibi unsurlardır. Kürtaj öncesinde bu tıbbi gerekçenin hekim tarafından verilen raporlar ve tetkik sonuçları ile belgelenmesi gerektiğini unutmayın.

Ayrıca Bakınız:

Kürtajdan Sonra Kanama

20 Maddede Kürtaj ve Sonrası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.