Epizyotomi (Doğum Kesisi) Nedir?
Menopoz ve Kanamalar
Özellikle menopoz döneminde yaklaşmış olan kişilerde anormal uterin kanamaları çok daha sık karşılaşılan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Sürekli olarak devam eden de uzun süre boyunca görülmekte olan bu durumlar karşısında doktorlar kısa süre içerisinde tedavi yapılmasını tavsiye ediyor.
Belirtileri Nelerdir?
Gün içerisinde saat başı ped veya tamponlarda aşırı derecede kan görünmesi anormal kanamaların en büyük belirtileri arasında yer alıyor. Aynı zamanda bu problemine karşı karşıya kalan kişilerde gün içerisinde iki ped kullanma gibi durumlar da ortaya çıkabilir. Genel olarak anormal uterin kanamalar yaşayan kişilerde gün içerisinde meydana gelen adet kanamaları dolayısıyla basit bir aktivitenin yapılması sırasında bile büyük sıkıntılar meydana gelebilmektedir. Vajinadan sürekli olarak kan akışının gerçekleşmesi vücuttaki kan seviyesinin düşmesine ve buna bağlı olarak da kansızlık hastalığının ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
Nedenleri Nelerdir?
Bahsetmiş olduğumuz bu bulguların ortaya çıkmasının temel sebeplerinden bir tanesi hormonal açıdan düzensizliktir. Vücudumuzda bulunmakta olan hormonlar çeşitli organların nasıl çalışacağı ile ilgili gerekli olan talimatları verdiği için hormonların seviyesinde meydana gelen dengesizlikler çeşitli sorunların ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Ülkemizde görülmekte olan anormal uterin kanamalarının temel sebebi hormonlar olduğu için bu konuda hassas olmanızı tavsiye ediyoruz. Hormon testleri doktorlar tarafından kolay bir şekilde uygulanabilen müdahaleler olduğu için herhangi bir hastaneye giderek kan testi yaptırabilir ve vücudunuzdaki hormonların seviyesine detaylı bir şekilde bakabilirsiniz. Tabii ki bahsetmiş olduğumuz bu durum sadece hormonlara bağlı olarak ortaya çıkmıyor. Rahim içerisinde bulunmakta olan damarların çatlaması veya kasların aşırı derecede zorlanması sonucunda da kanamalar meydana gelebiliyor. Her ne kadar günlük hayatta sizin davranışlarınıza ile orantılı bir durum olsa da genetik faktörler de bu problemlerin ortaya çıkmasında ciddi anlamda rol oynuyor. Eğer ailenizde bulunmakta olan bireylerin büyük bir bölümünde bahsetmiş olduğumuz sorunlar ortaya çıkıyorsa büyük ihtimalle genetik olarak sizde de aynı problemler çıkacaktır. Eğer genetik olarak bu problemler ile karşılaşma ihtimaliniz yüksekse anormal kanamalar meydana gelmeden önce doktorlar tarafından kontrolden geçmenizi tavsiye ediyoruz.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Bahsetmiş olduğumuz bu yoğun âdet kanamaları genel olarak yumurtlamanın kadınlarda durduğu adet dönemlerinde ortaya çıkacaktır. Normal şartlarda yumurta vücutta yokken kanamalar meydana gelmeyeceği için eğer anormal şekilde kanamalar meydana gelirse zaman içerisinde vücuttaki hormonların seviyesi bozulmaya başlayacaktır. Vajina içerisinde gerçekleşmekte olan kanamaların oluşabilmesi için hormonların belirli bir seviyenin üstüne çıkması gerekiyor. Âdet kanamaları düzensiz bir şekilde devam ettiği süre boyunca vücuttaki hormonlar sürekli olarak artıp azalmaya devam edeceğim için vücudun işleyişi ciddi anlamda bozacaktır.
Testler ve Tanı
Doktorunuz tarafından kontrol edilirken ilk önce adet düzeninin hangi şekilde devam ettiği konusunda detaylı bir şekilde bilgiler vermeniz gerekiyor. Doktorunuza normal şartlarda ayda hangi dönemlerde adet olduğunu konusunda bilgiler vermeniz gerekecektir. Bununla beraber günlük kaç defa ped değiştirmek zorunda kaldığınız ve kanamaları ne kadar sıklıkla meydana geldiği gibi bilgileri de vererek çok daha kısa süre içerisinde teşhis konulması için yardımcı olabilirsiniz. Doktorunuz tarafından yapılmakta olan gerekli muayene işlemleri sonrasında çeşitli testler istenebilir. Özellikle kan testleri doktorlara bu konuda detaylı bir şekilde bilgi verecektir. Eğer vücudunuzdaki problemlerin tam olarak anlaşılabilmesi için kan testleri yeterli olmazsa tiroit gibi hormonal denge konusunda testleri yaptırmanız da gerekebilir. Her ne kadar hormon testleri insanların gözünü korkutuyor olsa da aslında bunların hepsini kontrol etmek oldukça basit işlemler arasında yer alıyor. Eğer yapılmış olan testler sonrasında problemler tam olarak tanımlanamazsa, ultrason gibi ses dalgaları göndermekte olan cihazlar ile tekrar kontroller yapılabilir. Bazı insanlar ultrason sonuçları da net olarak bilgi vermediği için çok daha farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Eğer bahsetmiş olduğumuz bu testler dışında hangi yöntemlerin uygulanabileceğini merak ediyorsanız, bu durum tamamen doktorunuzu kişisel tercihine kalmış bir olgudur.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.