Bebeğe 3 Aylık Olana Kadar Hangi Aşılar Yaptırılmalı?

Yapılması gereken 0 – 3 aylık aşıları öğrenerek onu bebeğinizi hastalıklardan koruyun!

Bebeğe uygulanması gereken aşılar zamanında ve doğru dozda uygulandığı sürece bebeği hastalıklardan korur. İlk 3 aylık süreçte uygulanacak olan aşıları zamanında uygulatmaya özen gösterin. Aşı takvimi sayesinde bebeğinizi ciddi enfeksiyonlardan koruyun!

Bebeğe 3 Aylık Olana Kadar Hangi Aşılar Yaptırılmalı?

Aşağıda yer alan aşı takvimi ile bebeğe hangi ayda hangi aşının uygulanması gerektiğini görebilirsiniz. Bu aşı takvimi standart olarak uygulanmakta olsa da öncelikle bebeğinizin doktoruyla detaylı bir görüşme yapmayı unutmayın. Bebeğin herhangi bir rahatsızlığı ya da huzursuzluğu olup olmadığını mutlaka doktorla paylaşın.

Bebek henüz yeni doğduğunda Hepatit B aşısı uygulanır.

Bebek 1 aylık olduğunda Hepatit B aşısının 2. dozu uygulanır.

Bebek 2 aylık olduğunda beşli karma aşı, BCG (verem) aşısı ve pnömokok (zatürre) aşısı uygulanır.

Bebek 3 aylık olduğunda tüberküloz aşısı uygulanır.

Screen Shot 2016-03-22 at 22.39.15-min

Hepatit B Aşısı
Yenidoğanlar için uygulanması gereken aşılar mevcuttur. Bebek doğar doğmaz ilk olarak Hepatit B aşısı uygulanır. Bu aşı bebeği Hepatit B virüsü enfeksiyonuna karşı korumayı hedefler. Bu virüs anneden doğum esnasında kan yolu ile geçebileceği gibi çevredeki insanlardan da bebeğe geçebilmektedir. Ciddi karaciğer hastalıklarına sebep olabilen Hepatit B virüsü enfeksiyonunu engellemek için bebek doğduğu anda bir doz Hepatit B aşısı uygulanır.

Hepatit B aşısı 3 dozda uygulanması gereken bir aşıdır. Bebek 1 aylık olduktan sonra ikinci dozu; bebek 6 aylık olduktan sonra da üçüncü dozu uygulanır. Bu sayede bebeği Hepatit B virüsü enfeksiyonundan korumuş olmak mümkündür. Hepatit B virüsü sarılık olarak da bilinmektedir. Bu virüsün neden olduğu hastalık karaciğer hastalığı şeklinde görülür. Bu aşı kas içine uygulanmaktadır. Ücretsiz olarak uygulanabilen Hepatit B aşısı Sağlık Bakanlığının takviminde yer alır.

Zatürre Aşısı
Zatürre aşısı Pnömokok aşısı olarak da bilinmektedir. Bu aşı 2 farklı şekilde görülmektedir. Bunlardan biri bebek 2 aylıkken diğeri ise 2 yaşındayken uygulanmaktadır. Pnömokok virüsleri sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre gibi ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle uygulanması aksatılmamalıdır.

Beşli Karma Aşı
Beşli karma aşının içerisinde tetanos, hib, difteri, boğmaca ve çocuk felci yer alır. Bu aşıların tamamı tek enjektör içerisine alınarak bu şekilde uygulanır. Böylece bir aşı uygulamasıyla birlikte 5 farklı virüsün neden olabileceği hastalıkları önlemek mümkün olmaktadır. Beşli karma aşısı oldukça önemli bir aşıdır. Bu aşı bebek 2, 4 ve 6 aylıkken uygulandıktan sonra 18 aylıkken ve 4 yaşındayken tekrar uygulanır.

BCG (Verem) Aşısı
Bu aşı bebek 2 aylık olduktan sonra uygulanmaktadır. Tek doz uygulanan BCG (verem) aşısı tüberküloz hastalığını engellemek amacıyla yapılmaktadır. Bu aşı cilt içerisine uygulanır. Uygulamadan yaklaşık 1 ay sonra aşı yerinde kızarma ve kabuk tutma görülebilir. Bu görüntü aşının doğru uygulandığını ve tuttuğunu belirtir. Genellikle sol kolun üst bölümüne uygulanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.