Erken Su Gelmesi (Erken Membran Rüptürü)
Anne karnındaki bebeğin ilk kalp atışları 5. Haftada duyulmaya başlar. Ancak çoğu gebede 6. haftada kalp atışları duyulur.
Anne adaylarının bebekleri hakkında o kadar çok merak ettikleri konular vardır ki saymakla bitmez. Anne adayları hamile olduğunu öğrendikten sonra en çok aklını kurcalayan soru, bebeğinin kalp atışlarını ne zaman duyabileceğidir. İlk kalp atışları 5.haftada duyulmaya başlar. En net duyulan kalp atışları ise, 10- 12 hafta arasında dinlenir. Stresli gebeliklerde annenin gerginliği bebeğe de yansıyacağından kalp atışları daha geç duyulmaktadır.
Doktorların sürekli yanlarında taşıdıkları ve kullandıkları stetoskop yani dinleme cihazının bebeklerin kalp atışlarını duymak için yeterli olmamasından dolayı geliştirilmiş ve Steteskop’a göre daha hassas olan alettir. Kısaca Fetosfer, stetoskop aletinin daha hassas olanıdır denilebilir. Bu cihazla bebeğin 17 haftalıkken bile kalp atışlarını duyurur.
Bebeğin kalp atışlarını hangi yöntemlerle duyabiliriz?
Gebelik dönemi boyunca hatta sonrasında rutin uyulması gereken muayene seansları bulunmaktadır. Bu seanslar ilk aylardan başlayarak ay ay yakın takibe alınmakta ve tüm gelişmeler izlenmektedir. Doktor ilerleyen seanslarda ultrasona bağladığı anne adayına ekrandan bebeğini gösterirken, hem de kalp atışlarını dinletmektedir. 6. Haftadan itibaren halk arasında renkli ultrason olarak adlandırılan bu cihaz bebeğin kalp atışlarını gayet net dinlettirmektedir. Karından yapılan ultrason muayenelerinde ise birkaç hafta gecikmeli olarak bebeğin kalp sesleri duyulmaktadır.
Kalp atışlarının duyulmaması neye işarettir?
Bir gebelikte 6 haftadan sonra, bebeğin kalp atışları az da olsa duyulmuyorsa, bebeğin yaşamıyor olma ihtimali düşünülür. Bebeğin anne karnındaki ölmüş olduğu düşüncesinin netleşmesi için özel ultrason tahlilleri yapıldıktan sonra karar verilir. Şayet bebeğin anne karnında öldüğü netleşirse kürtaj yolu ile gebelik sonlandırılır. Gebeliğin sonlandırılmaması ölmüş olan bebeğin annesini de riske atmaktadır.
Bebek anne adayına hareketlerini ne zaman hissettirir?
5. ve 6. Haftada dinlenmeye başlanan kalp atışları 7. Haftadan sonra, bebek, anne adayına hareketlerini hissettirmeye başlar. Bazı anne adayları gün içinde kendi yaptığı hareketlerden bebeğin hareketlerini hissedemez. Fakat anne ne zaman dilenmek için bir kenara çekildiğinde bebek hareketlerini çok bariz bir biçimde hissettirir. Anne de bu hareketliliği belirgin biçimde hisseder.
Ayrıca bebeğin hareketliliğini hissetmede anne adayının kilolu veya zayıf olmasının da rolü büyüktür. Yani karnındaki bebeğin hareketlerini zayıf bir hamile anne çok iyi ve belirgin bir şekilde hissederken, kilolu bir anne bebeğinin hareketlerini hissetmekte zorlanabilir, hatta hiç hissetmeyebilir.
Boş Gebelik Nedir?
5. haftadan sonra kalp atışları duyulmayıp, bir de bebek ultrasonda embriyoda görülmez ise bu gebelik boş gebelik olarak adlandırılır.
Boş gebelik gibi bir durum söz konusu olursa, yani gebelik normal bir biçimde başlayıp 5. Haftadan itibaren kalp atışlarının duyulmaması durumunda da gebelik sonlandırılır ve boş kese küçük bir operasyonla dışarıya alınır. Eğer boş kese alınmaz ise bu durumun takip ettiği günlerde ağrı ve kanamalar gibi şikâyetler baş gösterebilir.
Hamilelik dönemindeki rutin muayeneler dışında anne adayının bu hamilelik dönemini çok iyi takip etmesi, sürekli bünyesindeki değişiklikleri hissetmesi gerekmektedir. Hamilelik dönemi aynı zamanda anne adaylarının bebeği ile birlikte devam edeceği hayata daha bilinçli başlamak için doğum öncesi, doğum sonrası, anne ve bebek sağlığı konularında kitaplar okumalı bilinçli bir anne olabilmek için bu hamilelik dönemini kendini yetiştirerek ve bol uyuyup dinlenerek ve tabi egzersiz yaparak geçirmesi gerekmektedir.
Tıbben anne karnındaki bebeğin kalp ritminde ve kalp sağlığında bir problem olup olmadığının teşhisinin konulabilmesi için bebeğin 20. Haftayı doldurmuş olması gerekmektedir. Bu geç bir zaman dilimi olup, olumsuz durumlarda, kürtajla sonuçlandırılmaktadır. Ancak son dönemlerdeki tıbbi gelişmeler ve teknolojik yeni aletler ile yeniliklere açık hekimlerin de sayesinde, anne karnında bile müdahale edilerek bebeği sağlıklı hale getirmek de mümkün olmaktadır. Yani artık anne karnında müdahale edilerek küçük de olsa bazı operasyonlar yapılan bebekler olduğunu çok daha sık duymaya başladık. Yıllar önce anne adayları, doğacağı bebeğin cinsiyetini dahi öğrenemeden doğum yaparken bu gün anne karnında bebeğe yapılabilen operasyonlar, tıptaki gelişmelerin yanında kendini geliştiren hekimlerin de başarısı olarak takdir edilmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
Böyle hassas bir konuda, uzman bile olmadan insanlara bilgi vermeye çalışmanız kadar yersiz bir şey olamaz. Hamilelik insanın psikolojik olarak en hassas dönemi. Duyduğu her bilgiye yerli yersiz inandığı, her şeyden kuşkulanıp endişelendiği… Siz hangi titrinizle bilgi paylaşıyorsunuz ben anlayamadım.
En basiti, yukarıda 7. haftadan sonra anne bebeğin hareketlerini hissedebilir diyor. Teknik olarak mümkün değil. Bir kuru üzüm kadar olan, kolları ayakları kemikleri gelişmemiş olan bebeğin hareketleri nasıl hissedilecek?
İyi bir şey yapmaya çalışıyorsunuz muhtemelen, ama yapmayın..