Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı

Yeni doğan bebeklerin göbek bağlarının bakımı ve güvenli bir şekilde iyileşmesi oldukça dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Enfeksiyon gibi durumlara yakalanması adına tüm işlemlerin dikkatli olarak yapılması bebeklerin bakımlarının iyi yapılmasını sağlamaktadır.

Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Göbek Bağı Bakımı

Bebeklerin göbek bağlarının bakımlarını dikkatli bir şekilde yapmak için gerekli ipuçlarını bilmek yeterli olacaktır. Eğer tüm işlemler dikkatli bir şekilde yapılırsa hem bebekler sorun yaşamadan sağlıklarına kavuşacak hem de enfeksiyon gibi durumlar meydana gelmeyecektir. Bakım sırasında dikkat edilmesi gereken ipuçları;

  • Bebeklerin bezleri dahi dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Bezlerin her değiştirilmesi sırasında göbek bağlarının dip kısımlarında ve bağların yakın kısımlarında yer alan bölgelere özen gösterilmesi gerekir. Bu kısımlarda birikmiş olabilecek nemli kalıntılar olabilir. Bunları temizlerken oldukça dikkatli olmak konusunda fayda var. Silerken nazik olmak gerekir. Bu işlemleri yaparken kullanılması en uygun olan araç pamuklu çubuklar olmaktadır. Bunlarla bebekleri incitmekten korkulmasına gerek yok. Göbek bağlarında herhangi bir sinir ucu olmamasından dolayı zarar vermek gibi bir durum söz konusu değildir.
  • Anneler her ne kadar göbek bağlarının hava almasına izin vermiyor olsa bile hava gelmesi oldukça etkili olacaktır. Hem yaraların daha hızlı kurumasını hem de daha hızlı iyileşmesi konusunda önemli faktörlerden bir tanesi olmakta.
  • Göbek bağı kısımlarına bebek bezlerinin değmemesine özen gösterilmesi gerekir. Bebek bezlerinin göbek bağların ya alt kısımlarında olması ya da aşağı doğru katlanabilir yapıda olması gerekir. Son zamanlarda üretilen tek kullanımlık olan ve tepe kısımlarında boşluk bulunan bezler bebeklerin bağları için daha kullanışlı olmaktadır. Bezlerin yapıları ve bağlanışları bu durumlarda önemli olmaktadır.
  • Bazı anneler göbek bağlarının kendiliğinden düşmesine izin vermez. Bazen kendileri çekerek ya da biraz kuvvet uygulayarak düşmesini sağlar. Fakat bunları yapmak yerine kendiliğinden düşülmesine izin vermek daha mantıklı olacaktır. Kendiliğinden düşen bağlar bebeklerin daha sağlıklı gelişimlerini sağlamakta.
  • Geçmiş zamanlarda anneler bağların kuruması için alkol ile silerdi. Fakat bu durum her ne kadar daha çabuk kurumasını sağlıyor diye düşünülüyor olsa bile, bağların kendi haline bırakılması daha hızlı kurumasını da sağlamaktadır.
  • Bebeklerin göbekleri doğumlarına göre değişiklik göstermektedir. Bazı bebekler dışa bazıları da içe dönük göbek bağları ile doğarlar. Bu durumlar konusunda bilinçsiz olan anne babalar göbeklerin normal bir görünüme sahip olması için ya yara bandı yapıştırır ya da madeni para koyarak düzelmesini sağlarlar. Fakat bu durum etkili olan bir durum değildir. Bebeklerin göbek bağları düştüğü an zaten içe dönük ya da dışa dönük olması fark etmeden olması gereken durumu alması dikkatleri çekecektir. Yapılan bu yöntemler sadece hurafe olmakla kalmayıp, bir de bebeklerin ciltlerine tahriş verecektir. Yara olmasına neden olarak bebek göbekleri kısımlarının daha geç düşmesine neden olurlar.
  • Bebeklerin bağları düşmeden onları banyo yaptırmak pek uygun olan durum değildir. Yaraların ve bağların daha geç iyileşmesine neden olur. Bunun yerine sünger banyoları yaptırmak daha mantıklı olabilir. Göbek bağları düşen bebekleri banyolarda küvetler içinde ya da lavabolar içinde yıkamak da mantıklı olabilir.

Bedensel Uyarılara Dikkat Edilmesi

Bebekler bazı anlarda göbek bağları ile ilgili farklı bedensel uyarılar da vermektedir. Her ne kadar ebeveynler bebekleri konuşamıyor olmasından dolayı onları anlamasa bile bedensel verdiği uyarılara dikkat etmeleri gerekir. Bu uyarılara bakılacak olursa;

  • Göbek bağlarının baş kısımları eğer farklı durumlar işaret ediyorsa sarı irinler akıtır. Bu akıntılardan dolayı kötü kokular oluşması dikkatleri çeker. Bazı bebeklerde farklı uyarı olarak kızarma, şişme ya da enfeksiyon kapması gibi durumlar da meydana gelebilir. Bunun için en kısa sürede uzman doktora başvurmakta da fayda olacaktır. Aksi halde ebeveynler bunlara dikkat etmezse bebeklerin sağlıkları konusunda olumsuz etkiler yaratabilir.
  • Bazı anlarda bebeklerin bağ kısımlarında oluşan kızarıklıklar sadece olumsuz etkilere işaret etmez. Kuruyan bağların bebeklerin ciltlerini tahriş etmesi ile de meydana gelmiş olabilir. Bunun için ilk olarak tahrişe neyin neden olduğunu öğrenmekte fayda olacaktır. Ebeveynlerin göbek bağlarını hafif bir şekilde kaldırmaları ve tahriş olan kısımları bebeklere zarar vermeden bir kalem ile çizilmesi gerekir. Bu kısımları yarım saat ve bir saat arası kadar zaman dilimi ile kontrol etmek gerekiyor. Eğer kızarıklık olan kısımlar sabit kalmak yerine hala duruyor ve hatta artış gösteriyorsa bunun bir sağlık sorunu olabileceğine işaret eder. Bundan dolayı ebeveynlerin uzman doktorlar ile iletişime geçmesi gerekir. Bunun tam aksi olarak kızarıklıklar göbek bağlarının tahriş etmesinden dolayı meydana gelmiş ise de kısa süre içerisinde o kısım yok olacaktır. Böylece sağlık sorunlarından değil de göbek bağlarından dolayı oluştuğu da gözlenmiş olacaktır.
  • Bebeklerde göbek bağları kısımlarında zaman zaman da olsa kızarıklıklar ve ufak da olsa kanamalar meydana gelebilir. Bebeklerin kan damarları biri birine oldukça yakındır. Damarların bu kadar yakın olması bebeklerin bağ kısımlarında kanamalar olması dikkatleri çekebilir. Eğer kanamaları ebeveynler fark ederse yavaş bir şekilde o kısımlara basınç uygulamaları gerekir. Kanamalar bebeklerin damarlarının yakın olmasından dolayı meydana geliyorsa bu durum basınç uygulanmasının üzerinden beş ila yedi dakika arasında bir zaman geçmesinin ardından durması gözlenecektir. Tabi ki bu durum damarlardan dolayı değilse, kanama durmayacaktır. Kanamanın durmadığını fark eden ebeveynler tarafından uzman olan doktorların aranması gerekecektir.
  • Göbek kordonu düştükten sonra da dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Kordonun düşmesinin ardından göbek kısımlarında hafif kızarıklıklar, düşen yerin biraz daha büyümesi, nemli bir şişkinlik ya da nodül gibi durumlar oluşabilir. Ebeveynler kısa sürede bunu fark edecektir. Bu duruma tıp dili içinde göbek bağı granülomu adı da verilmektedir. Uzman olan doktorlar ile görüşülmesi durumunda bu durum her ne kadar sorun belirtiyor olmasa bile kısa sürede geçmesi için granülomu gümüş nitrat olan kurutucu tarzda kremler de verecektir. Bunların düzenli kullanılmasının ardından bebeklerin düşen göbek bağı kısımları kısa süre içerisinde düşmesi gözlenecektir.

Bebeklerin böylesine özel olan noktalarının takip edilmesi onların daha hızlı iyileşmesine katkı sağlayacaktır. Temiz ve dikkatli bir şekilde yapılan bakımlar ile bebeklerin bağları ortalama olarak iki hafta içerisinde düşecektir. Normal olan bebeklere yapılan bakım bunun daha kısa sürede düşmesini de sağlar. Fakat bebeklerin gelişimleri geç oluyor ya da farklı sağlık sorunlarını taşıyorsa bu gibi durumlar da bağların geç düşmesi gibi durumlara neden olur. Annelerin ve babaların ne kadar bilinçli olursa o kadar iyi bebek bakımları sağlanılacak olması ile her şey yolunda gidecektir. Doktor kontrolü dışında olan hiçbir şeyin yapılmaması da gerekir. Hurafe bilgilerden ziyade doktor kontrolü ile ilerlemek konusunda fayda var. Kordon kısımlarında oluşabilecek aksi durumlar için de zaman geçmeden doktorlar ile iletişime geçmek gerekir. Çünkü bunlar bazen sağlık sorunlarını işaret edebilir ya da onların zarar görmesine neden olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.