Kısırlık (İnfertilite) Tedavisi

Kısırlık (İnfertilite) Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Birçok farklı sebepten ötürü meydana gelebilen kısırlık (infertilite) durumu meydana geldiği takdirde bir uzman tarafından gerekli tedavinin alınması gerekmektedir.

Kısırlık (İnfertilite) Tedavisi

Birçok farklı sebepten ötürü meydana gelebilen kısırlık (infertilite) durumu meydana geldiği takdirde bir uzman tarafından gerekli tedavinin alınması gerekmektedir. Bir yıl boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkide bulunan fakat hamilelik görülmeyen kişilerde kısırlık durumundan şüphelenilebilmektedir. Bu durumda ilk olarak bir uzman tarafından kısırlığın nedenleri tespit edilmeli ve kişiye en uygun olan kısırlık tedavisi gerçekleştirilmelidir.

Kısırlık tedavisinde kısırlığın nedenine göre farklılıklar görülebilmektedir. Kısırlık nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
a. Kadınlarda tüplerin kısmen veya tamamen tıkalı olması
b. Yumurtada meydana gelen bozukluklar ve düzensiz yumurtlama
c. Endometriozis (çikolata kisti)
d. Rahim ağzında yapısal veya enfeksiyondan kaynaklanan bozuklukların mevcut olması
e. Alerjik sebepler
f. Polip ve myomlar
g. Kadının yaşının ilerlemiş olması
h. Rahim ağzı salgısı iltihabı
j. Spiral kullanımı
k. Erkeklerde hormonal bozuklukların mevcut olması
l. Testiste sperm yapımını bozan durumların bulunması
m.Sperm hareket bozukluğu
n. Sperm kanallarının bağlanması, zedelenmesi
o. Peniste şekil bozukluğunun mevcut olması nedeniyle cinsel ilişkiye girememe
ö. Prostat ameliyatı
p. Meni yokluğu
r. Cinsel fonksiyon bozukluğu

Her 100 çiftten 15’inde kısırlığın nedeni bilinmemektedir. Bu durumda kısırlığın tedavisi doğrultusunda ilk olarak kişilerin kısırlığa neden olabilecek faktörleri hayatlarından çıkarmaları tavsiye edilir. Kişilerden doğurganlık kapasitesini azaltacak faktörlerden uzaklaşmaları ve düzenli olarak korunmasız cinsel ilişkide bulunmaları beklenir. Bunun yanı sıra sebebi bilinmeyen kısırlık durumunda kadında çikolata kisti durumunun var olup olmadığını tespit etmek için laparoskopi yöntemine başvurulabilir. Sonuç olarak sebebi bilinemeyen kısırlık durumuna sahip kişiler aşılama, ovulasyon indüksiyonu ve tüp bebek tedavisine başvurabilirler.
Kişilere en uygun kısırlık tedavisi yöntemini belirlerken dikkate alınan faktörler arasında kadının yaşı, kısırlığın süresi (kişilerin düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen ne kadar süredir bebek sahibi olamadıkları), daha önce çocuk sahibi olup olmadıkları ve over rezervi dikkate alınır. Kısırlık kadın veya erkekten ötürü meydana geliyor olabilir. Bu nedenle çiftlerin her ikisinin de muayene edilmesi ve tedavinin bu muayeneler sonucunda belirlenmesi oldukça önemlidir.

Yumurtlama Tedavisi (Ovulasyon İndükasyonu, Yumurta Takibi) Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Açıklanamayan infertilite olarak da adlandırılmakta olan kısırlığın nedeninin bulunamadığı durumlarda sıklıkla yumurtlama tedavisine (ovulasyon indükasyonu) başvurulur. Bununla birlikte yumurtlama tedavisi, kadında yumurtlama düzensizliği görüldüğü takdirde uygulanabilecek en ideal tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Yumurtlama tedavisi ile kadının yumurtlama dönemi düzenli bir hale getirilir ve cinsel ilişkinin bu yumurtlama döneminde gerçekleşmesi sağlanarak kadınların hamile kalma şansı arttırılır.
Cilt altına uygulanmakta olan yumurtlama iğnelerinin yapılması veya birtakım hapların kullanılması aracılığıyla yumurtlama tedavisi gerçekleştirilebilmektedir. Oldukça sık bir şekilde uygulanan yumurtlama tedavisi ile oldukça başarılı sonuçların alındığı bilinmektedir.

Yumurtlama ve Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumurtlama ve aşılama tedavisi şu şekilde gerçekleşmektedir;
a. Kadınlarda adet döngüsünün gerçekleştiği üç veya dördüncü günde hap veya iğne aracılığıyla yumurta büyütülür.
b. Hap ile yumurta büyütülmesi tercih edildiği takdirde 5 gün boyunca bu hapların düzenli bir şekilde alınması sağlanır.
c. İğne ile yumurta büyütülmesi tercih edildiği takdirde yumurta 18 mm boyutuna gelene kadar iğne uygulaması gerçekleştirilir.
d. Yumurtanın büyüklüğü ultrason aracılığıyla takip edilir.
e. Yumurta 18-20 mm boyutuna geldikten sonra yumurta çatlatma iğnesi uygulanır. Bazı durumlarda iğneye başvurmadan yumurtanın kendiliğinden çatlaması da beklenebilmektedir.
f. Yumurta çatlatma iğnesinin uygulanmasının ardından ilk 36 saat içerisinde aşılamanın gerçekleştirilmesi gerekir.
g. Aşılanmanın uygulanmayacağı durumlarda kişilerin çatlatma iğnesinin uygulandığı gün içerisinde cinsel ilişkide bulunmaları gerekmektedir.
h. Cinsel ilişkinin ardından kadının ilk 15 dakika sırt üstü yatması gerekmektedir.

Ameliyatla Kısırlık Tedavileri

Kısırlık görüldüğü takdirde kişilerin ameliyat olmalarına neden olabilen durumlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
a. Kadınlarda çikolata kistinin (endometriozis) mevcut olması
b. Rahimde perde (septum) durumunun görülmesi
c. Rahimde polip ve myomların mevcut olması
Bu durumlar meydana geldiği takdirde kişilerin laparoskopi veya histeroskopiye başvurmaları gerekebilmektedir. Kişilerin kısırlık tedavisi için ameliyata ihtiyacının olup olmadığına, mutlaka bir uzman tarafından detaylı muayeneler gerçekleştirildikten sonra, hastanın durumu dikkate alınarak karar verilmelidir.

Tüp Bebek Tedavisi (IVF, ICSI)

Kadınlarda her iki tüpün de kapalı olduğu durumlarda kişilerin yumurtlama ve aşılama tedavileri sonucunda bebek sahibi olabilmeleri mümkün değildir. Bu nedenle bu kişilerin bebek sahibi olmak için mutlaka tüp bebek tedavisine başvurmaları gerekmektedir. Kadınlarda tüplerin kapalı olmasıyla birlikte erkeklerde sperm sayısının düşük olduğu durumlarda da tüp bebek tedavisine başvurmak gerekmektedir. Günümüzde gelişen teknolojik imkanların sağlık sektöründe de etkili olmasıyla tüp bebek aracılığıyla bebek sahibi olan kişilerin sayısında oldukça fazla artış görülmektedir. IVF ve ICSI (mikroenjeksiyon) yöntemleriyle gerçekleştirilebilen tüp bebek tedavisinde kadından alınan yumurta hücresinin oldukça fazla sayıda spermle buluşturulması ve döllenilmenin gerçekleşmesi hedeflenir.

Kısırlık Tedavisinde Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kısırlık tedavisinde bitkisel tedavilere başvurmak, kişiler için hem zaman kaybı hem de hamileliğin zorlaşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen hamileliğin görülmediği durumlarda kişilerin bir uzman tarafından muayene edilmesi ve uygun bilimsel yönteme başvurulması gerekmektedir. Bitkisel ilaç ve besinlerin hamilelik için etkili olabilmesi mümkün değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.