Bebeklerde Kaç Derece Ateş Tehlikeli?

Bebeklerde Ateş Düşürme Yöntemleri

Ateşin çıktığını hissettiğimizde çocuğunuzun üzerindeki kalın giysileri çıkartmanız ve onları ince bir giysi ile durmasını sağlamanız gerekmektedir. Çocuğunuzun ağlamamasına da önem gösteriniz çünkü ağlamak ateşin düşmesine geciktiren bir unsurdur. Sıvı kaybına engel olmanız gerekmektedir.

Bebeklerde Kaç Derece Ateş Tehlikeli?

Ebeveynlerin en merak ettiği ve en telaşlandı konu olan bebeklerdeki ateş hakkında bu yazımızda sizlere detaylı bilgiler vereceğiz ve bu konuda bebekleriniz üzerinde daha bilinçli hareket etmenizi sağlayacağız.

Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalı?

Bebeklerde veya çocuklarda ateşlerinin yükselmesi ebeveynlerin her zaman endişelendi bir konu olmaktadır. Ateş çocuklarda ve bebeklerde çıktığı durumlarda olağan dışı bir durum olduğunu gösterir. Şunu bilmeliyiz ki 18-24 ay arasındaki bebeklerde normal kişilerin vücut sıcaklığına oran daha yüksektir. Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 derecedir. Tabii ki şu bilgiyi vermeliyiz ki, çocuktan çocuğa bu ateş değişiklik gösterebilir.

Yüksek ateş bebeklerde ve çocuklarda 38 derece ve üstü olarak değerlendirilir. Ateşin ne kadar sürdüğü de bir o kadar önemlidir. 14 günden az sürdüğü durumlarda ise buna biz akut deriz, ancak 14 günden fazla süreli devam ediyorsa da bu bir kronik ateştir. Bir de ayrıca nedeni bilinmeyen ateş türü vardır.

Bebeklerde ve çocuklarda ki ateşin hangi sebeplerle çıktığını şu şekilde maddelendirebiliriz;

  • Virüs dolayısıyla solunum yolu veya sindirim sistemi hastalıklarına yakalandıklarında
  • Zatürre, idrar yolu veya orta kulak enfeksiyonundan kaynaklandığı durumlarda görülebilir
  • Yeni doğan bebeklerde ateşin çıkma durumu anneden gelen mikroplardan kaynaklı olabilir

Yeni doğan bebeklerde ateş ve enfeksiyon sıklıkla görülebilir çünkü bebeğin vücudu henüz mikroplara karşı dayanma gücü yeterince sağlanmamış olur. Bu nedenle bu yeni doğan bebeklerdeki ateşi her zaman daha da ciddiye almamız gereklidir.

Çocukların Ateşini Nasıl Ölçmeliyiz?

Termometre ile ölçmekten ziyade ateşin varlığını bazı belirtiler sayesinde anlayabiliriz. Çocuklarımız da huzursuzluk, uykusuzluk, alnında ve vücudunda sıcaklık yanaklarından kızarma gibi belirtiler gördüğümüzde bunlar ateşin belirtisi olabilir. Ancak herhangi bir doktora gitmeden önce bir alet yardımıyla ateşinin ölçülmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Ateş Düşürme Yöntemleri

Öncelikle ebeveynlerimiz bu konuda sakin ve rahat davranmaları gerekmektedir. Çocuğunu veya bebeğini huzursuz edecek bir telaş içerisinde olmamalılardır. Ateşin çıktığını hissettiğimizde çocuğunuzun üzerindeki kalın giysileri çıkartmanız ve onları ince bir giysi ile durmasını sağlamanız gerekmektedir. Çocuğunuzun ağlamamasına da önem gösteriniz çünkü ağlamak ateşin düşmesine geciktiren bir unsurdur. Sıvı kaybına engel olmanız gerekmektedir.

Bol sıvı vermelisiniz veya bebeğinizi emzirmelisiniz çünkü ateş sıvı kaybına neden olabilir. Kasıklarına, bileklerine ve alnına ıslak bez koymalısınız ve aynı zamanda bu bezi sıklıkla değiştirmeye özen göstermeniz gerekir. Bu koyduğunuz bezler yeterli gelmiyorsa ılık bir duş çocuğunuzu aldırmalısınız. Ancak suyun ılık olduğuna bu konuda önem vermeniz gerekir çünkü soğuk su ile yıkamak ateşi yükseltebilir. Ateşi düşürmek için kesinlikle sirke, alkol veya ispirto kullanılmamalıdır. Aynı zamanda çocuklarınıza uygun ateş düşürücü ilaçlar içirebilirsiniz.

Bu yazımızda bebeklerin ateşlerinin kaç derece olması gerektiğini, çocuklarınızın ateşi çıktığında nasıl bir yol izlemeniz gerektiği, Ateşin nasıl ölçülmesi gerektiği hakkında detaylı bilgiler verdik. Bu bilgilerden yararlanarak bebekleriniz konusunda daha bilinçli hareket edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.